Connect with us
Arhitektura

Kako će Sava centar postati održiv?

Globalni trendovi i inovacije iz oblasti društveno odgovornog poslovanja konstantno pristižu i u naš region. Sve više kompanija nastoji da smanji uticaj svog poslovanja na životnu sredinu, a ekološka i društvena pitanja dobijaju sve veći strateški značaj.

3D projekat Sava centar

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Nakon kupovine Sava centra od strane kompanije Delta Real Estate, bilo je jasno da će jedan od primarnih ciljeva biti upravo poboljšanje energetske efikasnosti celokupnog objekta. Godinama unazad u ovaj objekat nije ulagano, svi sistemi i instalacije odavno su van funkcije, zastareli i istrošeni. Prepoznatljiva staklena fasada prokišnjava, a propuštanje velike količine toplote čini ovaj objekat energetski neefikasnim. Kao jedan od lidera u oblasti zelene gradnje u regionu, kompanija Delta Real Estate na projektu rekonstrukcije Sava centra planira da primeni čitav niz rešenja koja će značajno unaprediti energetsku efikasnost objekta i pozicionirati ga vrlo visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara.

NOVI STAKLENI OMOTAČ

Staklenu fasadu, koja zauzima površinu od preko 7.000m², već godinama je bilo neophodno zameniti. Na ovaj način rešava se izuzetno loša termoizolacija, ali i u krajnjoj liniji povećava bezbednost posetilaca. Nakon detaljne analize i razmatranja ponuda, pronađeno je rešenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane.

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade / foto: Delta Real Estate

Nova stakla koja će krasiti Sava centar u budućnosti, biće gotovo identične boje kao stara, ali kada je u pitanju funkcionalnost, tu nema mnogo sličnosti. Novi stakleni omotač činiće troslojna stakla, koja pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. Ovo praktično znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature baš zbog niskog procenta solar faktora.

SOLARNI PANELI

Drugo u nizu rešenja podrazumeva eksploataciju solarne energije. Ova vrsta obnovljivog izvora se već uveliko smatra da će do 2025. godine postati broj jedan proizvođač „zelene“ električne energije. Sava centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000m², ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela.

Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne površine, nakon rekonstrukcije, mogu iskoristiti za implementaciju solarnih rešenja.  Ovi sistemi će značajno doprineti smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća.

Sava centar javni prostor

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Sava centar donosi nove zelene površine

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre Sava centar će nakon rekonstrukcije biti prava zelena oaza u centru Novog Beograda. S obzirom da zagađenje postaje sve aktuelnija tema u srpskoj prestonici tako će i zelenilo i čist vazduh u objektu imati sve veći značaj. Projektom je predviđeno da unutrašnjost objekta bude ispunjena dnevnom svetlošću i zelenilom kako bi boravak bio maksimalno prijatan.

Sava centar informacije i doček

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Sada već praksa poslovanja kompanije Delta Real Estate je izgradnja objekata koji će tokom celokupnog životnog veka biti održivi. Kontinuirana edukacija i praktična primena načela održive gradnje, podstiču odgovoran pristup i u drugim oblastima poslovanja u samom objektu. Izvesno je da će se u novoj kuhinji Sava centra pronaći proizvodi lokalnih dobavljača. Želja je usmerena ka očuvanju gastronomske tradicije i kulture Srbije. Dok će u cilju smanjenja i ukidanja plastike, deo svakodnevnice u Sava centru, postati upotreba višekratnog posuđa. Što jeste jedan od kriterijuma prilikom sertifikacije „zelenih događaja“ u Evropi. Ovako koncipiran objekat predstavljaće inspiraciju za mnoge druge kongresne centre, ne samo u regionu već i u celoj Evropi. Njegov jedinstven koncept i namena, uz sva implementirana društveno odgovorna i tehnološka rešenja, učiniće da Sava centar postane idealno mesto za organizaciju najrazličitijih događaja.

Instagram
Facebook
Linkedin