Connect with us
Arhitektura

Kako ─çe Sava centar postati odr┼żiv?

Globalni trendovi i inovacije iz oblasti dru┼ítveno odgovornog poslovanja konstantno pristi┼żu i u na┼í region. Sve vi┼íe kompanija nastoji da smanji uticaj svog poslovanja na ┼żivotnu sredinu, a ekolo┼íka i dru┼ítvena pitanja dobijaju sve ve─çi strate┼íki zna─Źaj.

3D projekat Sava centar

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Nakon kupovine Sava centra od strane kompanije Delta Real Estate, bilo je jasno da ─çe jedan od primarnih ciljeva biti upravo pobolj┼íanje energetske efikasnosti celokupnog objekta. Godinama unazad u ovaj objekat nije ulagano, svi sistemi i instalacije odavno su van funkcije, zastareli i istro┼íeni. Prepoznatljiva staklena fasada proki┼ínjava, a propu┼ítanje velike koli─Źine toplote ─Źini ovaj objekat energetski neefikasnim. Kao jedan od lidera u oblasti zelene gradnje u regionu, kompanija Delta Real Estate na projektu rekonstrukcije Sava centra planira da primeni ─Źitav niz re┼íenja koja ─çe zna─Źajno unaprediti energetsku efikasnost objekta i pozicionirati ga vrlo visoko na lestvici dru┼ítveno odgovornih evropskih kongresnih centara.

NOVI STAKLENI OMOTA─î

Staklenu fasadu, koja zauzima povr┼íinu od preko 7.000m┬▓, ve─ç godinama je bilo neophodno zameniti. Na ovaj na─Źin re┼íava se izuzetno lo┼ía termoizolacija, ali i u krajnjoj liniji pove─çava bezbednost posetilaca. Nakon detaljne analize i razmatranja ponuda, prona─Ĺeno je re┼íenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane.

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade

Rekonstrukcija Sava centra, zamena staklene fasade / foto: Delta Real Estate

Nova stakla koja ─çe krasiti Sava centar u budu─çnosti, bi─çe gotovo identi─Źne boje kao stara, ali kada je u pitanju funkcionalnost, tu nema mnogo sli─Źnosti. Novi stakleni omota─Ź ─Źini─çe troslojna stakla, koja pru┼żaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. Ovo prakti─Źno zna─Źi da ─çe zimi stakleni omota─Ź zadr┼żati toplotu unutar samog objekta, a leti ─çe sun─Źevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature ba┼í zbog niskog procenta solar faktora.

SOLARNI PANELI

Drugo u nizu re┼íenja podrazumeva eksploataciju solarne energije. Ova vrsta obnovljivog izvora se ve─ç uveliko smatra da ─çe do 2025. godine postati broj jedan proizvo─Ĺa─Ź ÔÇ×zeleneÔÇť elektri─Źne energije. Sava centar sa svojom impozantnom povr┼íinom od 100.000m┬▓, ima odli─Źan potencijal za postavljanje i kori┼í─çenje solarnih panela.

Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne povr┼íine, nakon rekonstrukcije, mogu iskoristiti za implementaciju solarnih re┼íenja.┬á Ovi sistemi ─çe zna─Źajno doprineti smanjenju potreba za nabavkom elektri─Źne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najve─ça.

Sava centar javni prostor

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Sava centar donosi nove zelene površine

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre Sava centar ─çe nakon rekonstrukcije biti prava zelena oaza u centru Novog Beograda. S obzirom da zaga─Ĺenje postaje sve aktuelnija tema u srpskoj prestonici tako ─çe i zelenilo i ─Źist vazduh u objektu imati sve ve─çi zna─Źaj. Projektom je predvi─Ĺeno da unutra┼ínjost objekta bude ispunjena dnevnom svetlo┼í─çu i zelenilom kako bi boravak bio maksimalno prijatan.

Sava centar informacije i do─Źek

3D projekat Sava centar / foto: Delta Real Estate

Sada ve─ç praksa poslovanja kompanije Delta Real Estate je izgradnja objekata koji ─çe tokom celokupnog ┼żivotnog veka biti odr┼żivi. Kontinuirana edukacija i prakti─Źna primena na─Źela odr┼żive gradnje, podsti─Źu odgovoran pristup i u drugim oblastima poslovanja u samom objektu. Izvesno je da ─çe se u novoj kuhinji Sava centra prona─çi proizvodi lokalnih dobavlja─Źa. ┼Żelja je usmerena ka o─Źuvanju gastronomske tradicije i kulture Srbije. Dok ─çe u cilju smanjenja i ukidanja plastike, deo svakodnevnice u Sava centru, postati upotreba vi┼íekratnog posu─Ĺa. ┼áto jeste jedan od kriterijuma prilikom sertifikacije ÔÇ×zelenih doga─ĹajaÔÇť u Evropi. Ovako koncipiran objekat predstavlja─çe inspiraciju za mnoge druge kongresne centre, ne samo u regionu ve─ç i u celoj Evropi. Njegov jedinstven koncept i namena, uz sva implementirana dru┼ítveno odgovorna i tehnolo┼íka re┼íenja, u─Źini─çe da Sava centar postane idealno mesto za organizaciju najrazli─Źitijih doga─Ĺaja.

Instagram
Facebook
Linkedin