Connect with us
Gra─Ĺevina

Pod na tlu ÔÇô Da li je termoizolacija neophodna?

Podne konstrukcije na terenu, odnosno podovi na tlu, su pozicije u ku─çama i zgradama, u kojima stvari deluju da su jasne, a da li je ba┼í uvek tako? Moglo bi se re─çi da je samo potrebno slediti logiku koja va┼żi za nadzemne konstrukcije (u kontaktu sa spolja┼ínjim vazduhom). Dakle, potrebno je predvideti termoizolacioni sloj u sastavu konstrukcije, samo je pitanje od kog materijala i koje debljine. Ovo jeste ispravan princip, ali ima i izuzetaka.

Kako je mogu─çe da ima izuzetaka i zbog ─Źega?

Odgovor le┼żi upravo u termi─Źkim karakteristikama tla. Za razliku od termi─Źkih karakteristika nadzemnog (spolja┼ínjeg) vazduha, koji ne doprinosi zna─Źajno pobolj┼íanju toplotne izolovanosti, a ─Źesto i odma┼że (vetar), pa se na njega ne mo┼żemo osloniti u jednostavnim kalkulacijama, tlo (teren, zemlja) ima sasvim druga─Źije osobine. Zapravo, fenomen prolaza toplote kroz vazduh je druga─Źiji od prolaza toplote kroz ─Źvrsto telo (tlo), ┼íto je i normirano kroz evropske propise koje defini┼íu konkretan na─Źin prora─Źuna:

 • Prora─Źun prolaza toplote kroz konstrukcije u kontaktu sa tlom je definisan sa SRPS EN 13370;
 • Prora─Źun prolaza toplote kroz neprozirne konstrukcije koje su okru┼żene (spoljnim) vazduhom je definisan sa SRPS EN 6946. Prolaz toplote od enterijera, ka spolja┼ínjosti, u slu─Źaju poda na tlu, ka zemlji, zavisi od nekih logi─Źnih parametara, a u prvom redu je to vrsta tla, odnosno ÔÇ×zemljeÔÇť. Ukoliko je posmatrani objekat makar delimi─Źno ukopan, pa ima i podrum, stvari su jo┼í uo─Źljivije i jasnije. Iskustvo koje ve─çina nas ima iz svakodnevnog ┼żivota ka┼że da je u ku─çama (zgradama) sa podrumom leti hladnije a zimi toplije, nego u ostalim delovima enterijera. Ovo je posledica izolacione sposobnosti terena (velika masa, velika toplotna inercija). Zbog toga je jasno da se ne mogu na isti na─Źin tretirati nadzemne pozicije (u kontaktu sa vazduhom) i podzemne pozicije ili pozicije u kontaktu sa tlom. Tlo koje okru┼żuje podrum, ili objekat le┼żi na njemu, mo┼że biti razli─Źito, a pomenuta norma EN 13370, prepoznaje tri vrste, predstavljene u tabeli ispod:
Tip Opis Provodljivost toplote ╬╗ [W/(mxK)] Toplotni kapacitet ¤üc [J/(m┬│xK)]
1 Glina 1.5 3.0 x 106
2 Pesak ili šljunak 2.0 2.0 x 106
3 Homogena stena 3.5 2.0 x 106

Obzirom da se tlo u ovom slu─Źaju posmatra kao izolator, jasno je da od termi─Źkih karakteristika tla (terena), zavisi i ishod. Ovde je relevantna toplotna provodljivost, preko vrednosti ╬╗. Uo─Źljivo je da je stenovito tlo zna─Źajno bolji provodnik toplote, dakle lo┼íiji izolator, u pore─Ĺenju sa glinovitim zemlji┼ítem. Slede─çi va┼żni parametri za prora─Źun i dono┼íenje odluke su:

 • Povr┼íina poda na tlu (spoljne mere);
 • Obim poda na tlu (spoljne mere) obuhvataju─çi stranice koje su direktno orijentisane ka tlu;
 • Debljina temeljnog zida
 • Dubina poda (ispod nivoa terena), za slu─Źajeve kada postoji podrum;
 • Karakteristike podrumskog zida (ukoliko postoji podrum);
 • Opciono informacija o tome da li postoji termoizolacija u podnoj strukturi, kao i njena provodljivost i debljina.

Ne ulaze─çi u samu ra─Źunicu, mo┼że se naglasiti da su dva najva┼żnija parametra (osim vrste tla) vezani za primarnu geometriju:

 • Povr┼íina i
 • Obim.
Postavljanje temelja na gradilištu

foto: freepik.com

Zaklju─Źak koji bi mogao da se izvede na osnovu prakse, kao i analize koja ─çe ovde biti prikazana, se mo┼że izraziti re─Źenicom:

Veli─Źina jeste bitna (size does matter)

Šta pokazuju rezultati iz donje tabele?

  Glina,
nasip
Zadovoljava min. izolacije   Pesak,
šljunak
Zadovoljava min. izolacije   Stena Zadovoljava min. izolacije  
U     Ukor U     Ukor U     Ukor
Površina [m2] [W/m2K]   [cm] [W/m2K] [W/m2K]   [cm] [W/m2K] [W/m2K]   [cm] [W/m2K]
200 0.448 Ne 5 0.280 0.549 Ne 6 0.294 0.788 Ne 8 0.293
400 0.339 Ne 2 0.294 0.420 Ne 4 0.290 0.620 Ne 7 0.276
600 0.298 Da     0.370 Ne 2 0.297 0.552 Ne 6 0.294
800 0.276 Da     0.344 Ne 2 0.284 0.515 Ne 6 0.281
1000 0.262 Da     0.327 Ne 1 0.291 0.492 Ne 5 0.297
2000 0.234 Da     0.293 Da     0.443 Ne 5 0.275
4000 0.219 Da     0.275 Da     0.417 Ne 4 0.287
8000 0.212 Da     0.265 Da     0.404 Ne 4 0.280
10 000 0.210 Da     0.264 Da     0.401 Ne 4 0.278
20 000 0.207 Da     0.260 Da     0.396 Ne 4 0.275
100 000 0.205 Da     0.257 Da     0.392 Ne 3 0.299

U njoj se daje uporedna analiza karakteristika poda na tlu, na koti prirodnog terena (nije u pitanju ukopani podrum), za razli─Źite tipove tla (glina/nasip, pesak/┼íljunak i stena) u kombinaciji sa povr┼íinom prizemlja objekta (poda na tlu). Cilj je da se prika┼że u kojim slu─Źajevima se mo┼że projektovati podna struktura BEZ termoizolacije. Referentan odgovor je Da, u kolonama ÔÇ×zadovoljavaÔÇť, kada je izra─Źunata vrednost referentnog koeficijenta prolaza toplote Ukor, manja od maksimalno dozvoljene vrednosti Umax = 0.3 W/m2K, za NOVE zgrade u Srbiji. Iz distribucije zadovoljavaju─çih odgovora (Da), uo─Źava se:

 • U slu─Źaju stenovitog tla, bez obzira na veli─Źinu objekta (poda), nijedan slu─Źaj ne zadovoljava, tako da se mora projektovati podna termoizolacija, u debljinama od bar 3 cm za najve─çe objekte, do preko 8 cm za najmanje analizirane objekte;
 • U slu─Źaju tla od peska ili ┼íljunka, situacija je ne┼íto povoljnija, pa se za objekte sa podnom konstrukcijom na terenu, povr┼íine preko 2000 m2, mo┼że zaklju─Źiti da podna termoizolacija nije neophodna, a za objekte sa manjom povr┼íinom, jeste neophodna, u debljinama od 1 cm pa do preko 6 cm, za objekte sa najmanjom analiziranom povr┼íinom;
 • U slu─Źaju tla od gline ili nasipa, situacija je povoljnija, blagodare─çi poroznosti ove vrste zemlji┼íta, pa je i izolaciona sposobnost tla ve─ça, ┼íto navodi na zaklju─Źak da se kod objekata povr┼íine poda na tlu preko 600 m2 ne mora projektovati termoizolacioni sloj, a za manje objekte, mora, u debljinama od 2 do preko 5 cm, za najmanje objekte.
Gradilište

foto: freepik.com

Napomene:

 • Predstavljeni rezultati su orijentacionog karaktera i dobijeni na osnovu pretpostavljenih prose─Źnih karakteristika podne termoizolacije ekvivalentnog materijala kao EPS / MW / XPS. U slu─Źaju primene materijala zna─Źajno boljih toplotnih karakteristika (PIR) i rezultati ─çe biti razli─Źiti.

Za┼íto je ovakva analiza korisna i u kojim slu─Źajevima?

Kao ┼íto se iz op┼íteg pregleda vidi, nijedan slu─Źaj koji bi mogao biti doveden u relaciju sa porodi─Źnom ku─çom, bez obzira na vrstu tla, ne pokazuje da je mogu─çe projektovati pod na tlu bez termoizolacije. Me─Ĺutim, sa prirastom podne povr┼íine, javlja se realna mogu─çnost da se ovaj termoizolacioni sloj izostavi. Ovo je naro─Źito pogodno u slu─Źajevima kada se projektuju objekti velikih ili ─Źak ogromnih podnih povr┼íina, kao ┼íto su hale za razli─Źite namene, a pri tome se tretiraju kao kondicionirani prostori (greju se / hlade se). U slu─Źaju industrijskih hala, dovoljno velike podne povr┼íine, izostavljanje termoizolacionog sloja pojednostavljuje projekat, a naro─Źito proces realizacije, imaju─çi u vidu da su ─Źesto u opticaju pove─çana korisna optere─çenja od opreme, vozila i sl. zatim temelji itd.

Laptop i plan projekta na gradilištu

foto: freepik.com

Jasno je i da ekonomska korist izostavljanja termoizolacionog sloja, na ogromnoj povr┼íini, zna─Źi i ne malu dobit. Ovo ne podrazumeva da se u slu─Źaju pomenutih industrijskih ili sli─Źnih (izlo┼żbenih) hala, moraju izostaviti kompletni slojevi termoizolacije. U zonama u kojima je to iz funkcionalnih razloga dobro, npr. u svla─Źionicama, mokrim ─Źvorovima, kancelarijama i sli─Źnim prostorima u kojima su zaposleni bosi ili stalno sede ili povremeno i le┼że, termoizolacioni sloj treba projektovati, zbog ostvarivanja povoljnije mikroklime i kontaktne temperature. Ovakvi prostori su obi─Źno uz fasadu, pa je u tom smislu to i opravdano, zbog inteziviranog protoka toplote na spoju fasada / temelj / pod (slika desno). Termoizolacioni sloj treba OBAVEZNO projektovati u slu─Źaju da se predvi─Ĺa podno grejanje.

Temperatura unutrašnje površine

Temperatura unutrašnje površine

Zaklju─Źak

U slu─Źaju objekta dovoljno velike podne povr┼íine, mo┼że se u projektu i izvo─Ĺenju izostaviti termoizolacioni sloj. Individualni objekti (ku─çe) obavezno moraju imati isprojektovani termoizolacioni sloj u podnoj strukturi poda na tlu, uobi─Źajene debljine 10 cm, materijala ekvivalentnog EPS-u. U slu─Źaju projektovanja niskoenergetskih objekata / pasivnih zgrada, termoizolacija podne konstrukcije je neophodna, uglavnom u debljinama od oko 20 cm. Tako─Ĺe je tada potrebno projektovati i prekide termi─Źkih mostova na kontaktu temeljni zid / temellj / pod, ili termi─Źki oblo┼żiti kompletnu temeljnu konstrukciju (podnu plo─Źu, temelj i temeljni zid sa spoljne strane, ┼íto ─çe biti tema u nekom od narednih tekstova.

Originalna konstrukcija

Originalna konstrukcija

Autor teksta: dr Aleksandar Raj─Źi─ç, d.i.a. Vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i vlasnik firme ARHITEKTURA I ENERGIJA