Connect with us

Arhitektura

Po građevini se grad (pre)poznaje!

Objavljeno

:

Brojni su gradovi čija prepoznatljivost zavisi od zgrada i građevina koje asfaltu i ljudima na asfaltu daju upečatljiv žig. Tako se Parižani ponose Ajfelovom kulom, Rimljani Koloseumom, Brisel krasi Atomijum, a Atinu Partenon. Brojne manje gradove ukrašavaju zgrade koje su i arhitektama, ali i posmatračima oduvek bivale posebna inspiracija. Neke od njih, umeju da budu i presudne kada se odlučuje o tome gde bi se u nomadskom životu, sledeće moglo nastaniti.

Rim se diči istorijom Koloseuma

Impresivne građevine nas često inspirišu da u najmanju ruku posetimo te gradove, a neretko se ljudi puni inspriacije odlučuju na selidbu. U svetskim metropolama, žargonski rečeno, selidba zaista predstavlja jedan od najstresnijih momenata u životu, na primer seldiba u Beogradu je sigurno u svetskom vrhu na toj lestvici, iako nam impresivne građevine poput ovih, zaista manjkaju, baš kao i u drugim zemljama regiona. Mi se radije ponosimo prirodnim lepotama. Svakako Impresivne građevine modernog sveta su svačiji san, ali realnost je takva da se često odlučujemo za nešto drugačija zdanja.

Ipak, ovog puta Vam predstavljamo građevine koje oduzimaju dah! Ukoliko ste ljubitelji arhitekture, evo i nekih preporuka, gde biste se, makar sudeći po zgradama, sigurno dobro snašli, odnosno koji gradovi odiišu impresivnom arhitekturom.

Plešuća zgrada u Pragu

Čuveni studentski grad Prag, po mnogome je specifičan. Osim bogate istorije i dobro “umiksanog” Istoka sa Zapadom, Prag je grad kaldrme, rustike i muzike. Smeštena u ovakvom ambijentu, nalazi se i takozvana “Plešuća zgrada” u koju su dizajnirali hrvatsko-češki arhitekta Vlado Milunić i kanadsko-američki arhitekta Frank Geri.

Sazdana kao neobarokna arhitektonska forma, ona ima čak 99 panela nepravilne forme, koji joj daju oblik savijenosti. Poznata je postala i kada se našla na 2000 čeških kruna koje je izdala Češka nacionalna banka.

U Pragu su već prepoznatljive „zgrade koje plešu“

Hram lotosa

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol. Smešten u Nju Delhiju, nalazi se Lotosov hram, poznat i pod nazivom Bahai hram. Ovo remek delo savremene arhitekture objedinjuje indijsku istoriju i kulturu sa modernim shvatanjima inžinjerstva i arhitekture.

Najpoznatija i najposećenija znamenitost u Nju Delhiju je završena 1986. Godine a projektovao ju je Fariborz Sahba iz Kanade. Ekspreniostički stil vidno je uticao na građenje hrama, a materijali oput cementa, mermera, dolomita i peska, daju mu megalomansku formu. U obliku otvorenog lotosovog cveta, hram podseća na džinovsku cvetnicu sa 27 belih mermernih latica.

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol

Kupola nad stenom

Ova građevina poznata je i pod nazivom Hram nad stenom, Zlatna kupola, kao i Omarova džamija. Reč je o džamiji smeštenoj u Jerusalimu i sigurno jednoj od najprepoznatljivijih građevina u muslimanskom svetu. Prilagođena je mestu na kom je isprva bila jevrejska, a potom i hrišćanska građevina. Prema predanju, sa ovog mesta Muhamed se uspeo na nebo. Početak gradnje datira još iz 684. A sagrađena je u sirijsko-vizantijskom stilu.

Oblaganje keramikom desilo se u kasnijim delovima zidanja, a turski crep je umesto prvobitnih staklenih mozaika, došao na mesto nivoa prozora tek 1554.

Kupola nad stenom, Jerusalim

Zgrada iz budućnosti

Kule Petronas, ako bismo morali da im ime prevedemo na naš (Petronas towers, twin towers) su dva oblakodera blizanca koji su povezani hodnikom. Nalaze se u nama dalekoj Maleziji, u glavnom gradu zvanom Kuala Lumpur. Zanimljivo je da su ove zgrade građene u period od 1992. do 1998. U tom period bile su najviše građevine na svetu. Ne čudi zašto su baš ovde organizovani skokovi sa najviših zgrada!

Spojene zgrade, Kuala Lumpur

Otkako su srušene kule bliznakinje u Njujorku, ove dve zgrade iznova su postale najviše bliznakinje na svetu. Visoke su 451,9 metara i imaju 88 spratova. Peta po visini na svetu, ova zgrada ima isključivo poslovnu funkciju, što znači da u njoj nema stambenih jedinica.

Izvor: www.6yka.com

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arhitektura

Projektovanje novog enterijera – prostor za uživanje

Objavljeno

:

Od

Enterijer, restoran "Kovač" u Zrenjaninu / projekat A4 studio / foto Relja Ivanić

Kombinacija različitih, a dobro uklopljenih stilova

Autori: A4 STUDIO
Lokacija: Shopping center – Aviv park, Zrenjanin
Površina: 340m2
Godina: 2018.
Fotografije: Relja Ivanić

Smešten u novom shopping centru u Zrenjaninu, „Kovač“ restoran postao je novo mesto okupljanja i uživanja za širok spektar posetioca. Naš zadatak bio je projektovanje novog enterijera i pružanje drugačijeg, novog, vizuelnog identiteta dobro poznatom gradskom mestu, a koje bi odgovorilo ponudi internacionalnog menija.

U skladu sa tim, osnovni motiv dizajna prostora bio je da se stvori što više različitih ambijentalnih setova kao pandan velikom broju različitih kuhinja. Upravo takav pristup uređenju enterijera omogućio je stvaranje dinamičnog i ugodnog prostora.

Enterijer, restoran "Kovač" u Zrenjaninu / projekat A4 studio / foto Relja Ivanić

Restoran „Kovač“ u Zrenjaninu / projekat A4 studio / foto Relja Ivanić

Izgled prostora u eklektičnom dizajnu

Da bi se odgovorilo na zahteve ovakvog mesta, sam prostor od 340 kvadrata organizovan je u dva nivoa: prizemlje i galerija od kojih svaki ima autonoman bar.

Prostor prizemlja organizovan je kao prostor za više tipova sedenja sa različitim atmosferama koje zajedno sa galerijom predviđenom za intimniji boravak čine jednu funkcionalno harmoničan ambijent.

U samom projektu koristili smo elemente industrijskom dizajna, tople drvene tonove i teksture, zelenilo i svetlosne instalacije sa ciljem stvaranja eklektičnog prostora, odnosno prostora koji odgovara kako organizovanju velikih zabava tako i intimnijim okupljanjima.

Enterijer, restoran "Kovač" u Zrenjaninu / projekat A4 studio / foto Relja Ivanić

Restoran „Kovač“ u Zrenjaninu / projekat A4 studio / foto Relja Ivanić

Dizajn je, stoga, savremeni eklektično- industrijski. Drveni prirodni tonovi i teksture postavljeni su kao kontrast sjajnim detaljima, dok je retro rasveta korišćena sa ciljem da stvori topliju atmosferu u samom objektu.

Dobro razrešena funkcija restorana, sa pažljivo dizajniranim detaljima i inovativnim primenama novih materijala, zapravo je princip dizajna tima koji čini A4 STUDIO.

I ovaj put uspeli smo da odgovorimo na specifične zahteve, a opet budemo prepoznatljivi u dizajnu i adekvatnom osmišljavanju samog objekta i njegove namene.

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

Vreme je za vikendice

Objavljeno

:

Od

Vikendica

Nikada nisam volela leto. Čak ni ono u vreme detinjstva kada smo temperaturu od svega trideset stepeni smatrali elementarnom nepogodom. Možete misliti kako preživljavam ova moderna leta. Katastrofično. Ne mogu da dišem, krvni sudovi mi se šire, sva sam otečena, troma i ušmurana. Psihički, u teškoj depresiji. Prvi oblici poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja pojavljuju se sa pojavom jesenjih kiša. Do tada, ne funkcionišem. I moram vam priznati to moje stanje uopšte nije naivno. Dok mene urniše vrućina, ja urnišem ukućane. Ovo ukućane čitajte – supruga.

Od kako je upoznao mene, ni on više ne voli leto. Kako se svake godine situacija sve više pogoršavala, što zbog pomenutog godišnjeg doba, što zbog mene, tog proleća odlučio je da uredi svoj stari plac u obližnjem vikend naselju. Pa, ako se meni ne dopadne, pobeći će sam. Međutim, zamisao je bila odlična.

Plac se nalazi na obroncima Fruške Gore sa pogledom na Dunav i adu, asfaltnim putem povezan sa dragim nam selom. Iako smešten u vikend zoni, ovde nema nikakve buke, vreve, nervoznih ljudi. Između stabala drveća i čokota vinove loze, mogu se nazreti samo parkirani automobili, kao svedoci da u obližnjim vikendicama ima nekoga. Mir prirode i tišinu s vremena na vreme naruše prolaznici prašnjavim putem koji su u svojoj redovnoj šetnji ili u prolazu do obale Dunava. Ako se izuzmu komarci, prava idilična sredina.

Pokretne drvene kućice

Na placu je postojala i stara pudarska kućica, koju je vreme pobedilo. Nije bilo uslova za bilo kakvo renoviranje. Kako smo oboje ljubitelji drveta, došli smo na ideju da postavimo montažnu drvenu kuću, koja će biti naš kutak mira. Ali… Zar ste mislili da će sve ići glatko? Naravno da ne. Elem, da bi se postavila montažna kuća neophodno je pribaviti određene papire i dozvole za njeno postavljanje. Iako su uslovi znatno bolji, u smislu da nije potrebna građevinska dozvola kada su zidani objekti u pitanju, ipak je papirologija neminovna, a za koju mi nismo imali nerava.

Zanimljivo je da je veliki broj vikendica u tom delu nelegalizovan, iliti izgrađen na „divlje“, ali proizvođači montažnih kuća nisu posao mogli započeti bez neophodnih papira. Ja sam se raočarala i odustala, ali ne i suprug. Još jedno leto nije mogao preživeti. Iščitavali smo sve moguće forume, ukucavali ključne reči za vikendice, raspitivali se kod lokalnih majstora i saznali za njih – pokretne drvene kućice.

vikendica od drveta

Vikendica, drvena kuća

Sve svoje sa sobom nosim

// Drvene mobilne kućice su praktično inovativno rešenje koje se transportuje kamionom kao gotov proizvod na željenu adresu. //

Ono što je zanimljivo i veoma bitno kod ovih objekata jeste da nije potrebna nikakva dozvola da bi se oni postavili na zemljište i nije potreban temelj. Jedino što je neophodno, jeste prostor gde će se kućica smestiti. To smo jedino i imali. Vremenom, otkrili smo dodatne vrednosti ovih nesvakidašnjih objekata

1. MOBILNOST
Slično kamp kućicama, mobilne drvene kućice se mogu veoma lako spakovati i kada god postoji potreba prebaciti na nov prostor. Osećaj slobode koje one pružaju ne može se meriti ni sa jednim stambenim objektom.

2. UŽIVANJE

Mogućnost transporta mobilnih drvenih kućica, zapravo pruža mogućnost postavljanja objekta gde god vlasnik poželi. Da li ovog leta godišnji odmor želite da provedete na plaži, planini, obali jezera ili šumi, nije nikakav problem. Dovoljno je da svoju kućicu smestite na kamion, odvezete do željene destinacije, iznajmite prostor za njeno postavljanje i uživate. Svi prostori se čine veoma dostupni i osvojivi.

3. IZDRŽLJIVOST
Budući da se svi delovi objekta izrađuju u fabričkim uslovima, odnosno zatvorenom prostoru, bez uticaja spoljašnjih uslova, stvaraju se kvalitetni i energetski efikasni objekti, koji se kao takvi transportuju na željenu adresu. Konstrukcija je od kvalitetnog drveta, sa ispunom zidova od kamene vune, aluminijum stolarijom, kvalitetnim parketom i kompletnim nameštajem.

4. ECO FRIENDLY
Osnovna karakteristika ovih objekata, pored mobilnosti, jeste da su izrađene od prirodnih, ekoloških materijala – drveta i kamena. Boravak u njima, zapravo je boravak u zdravoj sredini, bez veštačkih materijala i loših sastojaka. Sa druge strane, pojava ove vrste objekata je rezultat razvoja svesti o potrebi vraćanju prirodi i održivom razvoju.

5. PRAKTIČNOST
U zavisnosti od potrebe mobilne kućice se pojavljuju u različitim dimezijama i površinama. Pa tako imamo kućice od svega 12,5m2, do 35m2. Bez obzira na površinu, veoma su funkcionalne i poseduju kuhinju, kupatilo, spavaću sobu i terasu ili trem. Upravo sve ono što je potrebno za jedan ugodan odmor.

6. FLEKSIBILNOST
Iako se uglavnom koriste kao vikendice ili kućice za odmor, mobilne kućice se mogu koristiti i u poslovne svrhe kao apartmani za izdavanje, kao kancelarije, dodatni životni prostor (kao u slučaju mog supruga), studentske garsonjere… U zavisnosti od namene, mobilne drvene kućice mogu biti privremeno ili trajno rešenje.

Izgradnja vikendice

Izgradnja vikendice

Vrste mobilnih kućica

U zavisnosti od opremljenosti objekta postoji:

  • OSNOVNI TIP – koji podrazumeva sam objekat bez unutrašnje opreme,
  • STANDARDNI TIP – dolazi u fulu. Nameštaj, kuhinja, kupatilo i sva oprema koja je neophodna za kompletan užitak.

U odnosu na povezanost sa komunalnim i energetskim sistemima, postoji:

  • ZAVISNI TIP – kućice koje moraju biti povezane na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i elektro i toplotni sistem,
  • AUTONOMNI TIP – kućice „van mreže“, odnosno kućice koje samostalno proizvode toplotnu i električnu energiju i poseduju sopstvene sisteme vodovoda i kanalizacije – poznate su pod nazivom ekološke kuće.

Ovaj tip kuća veoma je interesantan budući da su u pitanju kuće potpuno okrenute održivom razvoju, korišćenju obnovljivih izvora energije, zaštiti energetskih resursa i životne sredine globalnih razmera.

EKOLOŠKE mobilne kuće

Ekološke kuće poseduju fotonaponske ćelije pomoću kojih proizvode električnu energiju, dok solarnim kolektorima zagrevaju vodu i koriste je kao toplotnu energiju. Sa ravnih krovova sakupljaju kišnicu, skladište je u rezervoaru, koja se pomoću hidrofora drži pod pritiskom i raspoređuje u kuhinju i kupatilo. Propuštanjem kroz višeslojne filtere od kišnice se dobija voda za piće. Pomoću drobilice otpadna voda se odvodi u ekološke jame, na bazi aktivnog mulja, gde se dalje pod uticajem vazduha razgrađuje. Drugim rečima jedan potpuno samostalan objekat, koji može opstati u bilo kojoj sredini.

mobilne drvene kuće

Mobilne drvene kuće

TREND

Poslednjih godina zabeležena je sve veća potražnja mobilnih kuća, što je rezultiralo njihovim stalnim usavršavanjem. Međutim, iako su trenutne cene visoke za ovu vrstu nekretnine, smatra se da njihovo vreme tek dolazi i da će pratiti novi trend življenja. Naime, čovek usled ubrzanog načina života, sve manje ima vremena za sebe, porodicu, prijatelje, sve više je pod pritiskom i stresom, sve više “puca”. Ali u celom tom haosu, čovek polako shvata šta mu nedostaje. Sloboda, jednostavnost i mir su stvari bez kojih ne može. A, sve one zajedno nalaze se u prirodi.

Zahvaljujući mobilnim kućama, sve su šanse da će savremeni čovek zadovoljiti svoje potrebe, a ujedno će i doprineti zaštiti, revitalizaciji i očuvanju prirode. A, šta smo nas dvoje uradili? Pa postigli smo sporazum. Ja ću stišati strasti i doživljaj leta zadržati za sebe. Dok će suprug u miru pokušati da napraviti finansijski plan u kome će mala mobilna kuća zauzeti svoje mesto. Dok ne dođe do realizacije istog, energiju ćemo skupljati na placu u senci oraha, uz roštilj i hladno piće. Pridružite nam se, ako ste u prolazu.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno