Connect with us
Arhitektura

Po građevini se grad (pre)poznaje!

Brojni su gradovi čija prepoznatljivost zavisi od zgrada i građevina koje asfaltu i ljudima na asfaltu daju upečatljiv žig. Tako se Parižani ponose Ajfelovom kulom, Rimljani Koloseumom, Brisel krasi Atomijum, a Atinu Partenon. Brojne manje gradove ukrašavaju zgrade koje su i arhitektama, ali i posmatračima oduvek bivale posebna inspiracija. Neke od njih, umeju da budu i presudne kada se odlučuje o tome gde bi se u nomadskom životu, sledeće moglo nastaniti.

Rim se diči istorijom Koloseuma

Impresivne građevine nas često inspirišu da u najmanju ruku posetimo te gradove, a neretko se ljudi puni inspriacije odlučuju na selidbu. U svetskim metropolama, žargonski rečeno, selidba zaista predstavlja jedan od najstresnijih momenata u životu, na primer seldiba u Beogradu je sigurno u svetskom vrhu na toj lestvici, iako nam impresivne građevine poput ovih, zaista manjkaju, baš kao i u drugim zemljama regiona. Mi se radije ponosimo prirodnim lepotama. Svakako Impresivne građevine modernog sveta su svačiji san, ali realnost je takva da se često odlučujemo za nešto drugačija zdanja.

Ipak, ovog puta Vam predstavljamo građevine koje oduzimaju dah! Ukoliko ste ljubitelji arhitekture, evo i nekih preporuka, gde biste se, makar sudeći po zgradama, sigurno dobro snašli, odnosno koji gradovi odiišu impresivnom arhitekturom.

Plešuća zgrada u Pragu

Čuveni studentski grad Prag, po mnogome je specifičan. Osim bogate istorije i dobro “umiksanog” Istoka sa Zapadom, Prag je grad kaldrme, rustike i muzike. Smeštena u ovakvom ambijentu, nalazi se i takozvana “Plešuća zgrada” u koju su dizajnirali hrvatsko-češki arhitekta Vlado Milunić i kanadsko-američki arhitekta Frank Geri.

Sazdana kao neobarokna arhitektonska forma, ona ima čak 99 panela nepravilne forme, koji joj daju oblik savijenosti. Poznata je postala i kada se našla na 2000 čeških kruna koje je izdala Češka nacionalna banka.

U Pragu su već prepoznatljive „zgrade koje plešu“

Hram lotosa

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol. Smešten u Nju Delhiju, nalazi se Lotosov hram, poznat i pod nazivom Bahai hram. Ovo remek delo savremene arhitekture objedinjuje indijsku istoriju i kulturu sa modernim shvatanjima inžinjerstva i arhitekture.

Najpoznatija i najposećenija znamenitost u Nju Delhiju je završena 1986. Godine a projektovao ju je Fariborz Sahba iz Kanade. Ekspreniostički stil vidno je uticao na građenje hrama, a materijali oput cementa, mermera, dolomita i peska, daju mu megalomansku formu. U obliku otvorenog lotosovog cveta, hram podseća na džinovsku cvetnicu sa 27 belih mermernih latica.

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol

Lotosov cvet u indijskog kulturi predstavlja izuzetno važan simbol

Kupola nad stenom

Ova građevina poznata je i pod nazivom Hram nad stenom, Zlatna kupola, kao i Omarova džamija. Reč je o džamiji smeštenoj u Jerusalimu i sigurno jednoj od najprepoznatljivijih građevina u muslimanskom svetu. Prilagođena je mestu na kom je isprva bila jevrejska, a potom i hrišćanska građevina. Prema predanju, sa ovog mesta Muhamed se uspeo na nebo. Početak gradnje datira još iz 684. A sagrađena je u sirijsko-vizantijskom stilu.

Oblaganje keramikom desilo se u kasnijim delovima zidanja, a turski crep je umesto prvobitnih staklenih mozaika, došao na mesto nivoa prozora tek 1554.

Kupola nad stenom, Jerusalim

Zgrada iz budućnosti

Kule Petronas, ako bismo morali da im ime prevedemo na naš (Petronas towers, twin towers) su dva oblakodera blizanca koji su povezani hodnikom. Nalaze se u nama dalekoj Maleziji, u glavnom gradu zvanom Kuala Lumpur. Zanimljivo je da su ove zgrade građene u period od 1992. do 1998. U tom period bile su najviše građevine na svetu. Ne čudi zašto su baš ovde organizovani skokovi sa najviših zgrada!

Spojene zgrade, Kuala Lumpur

Otkako su srušene kule bliznakinje u Njujorku, ove dve zgrade iznova su postale najviše bliznakinje na svetu. Visoke su 451,9 metara i imaju 88 spratova. Peta po visini na svetu, ova zgrada ima isključivo poslovnu funkciju, što znači da u njoj nema stambenih jedinica.

Izvor: www.6yka.com