Connect with us
Arhitektura

Fasade kao odraz prezentacije svetskih ─Źuda!

Od svojih po─Źetaka pa sve do danas gra─Ĺevinarstvo je prolazilo kroz mnoge razvojne periode. Svaki od njih sa sobom je nosio pravila, principe i simbole koja su ga kroz prakti─Źnu primenu ─Źinili vizuelno i istorijski prepoznatljivim. Tu se ubrajaju svi oni elementi fasade na osnovu kojih se ve─ç letimi─Źnim pogledom konkretna gra─Ĺevina sa velikom ta─Źno┼í─çu mo┼że pozicionirati na stilskoj vremenskoj liniji.

U anti─Źko doba to su bili stubovi sa karakteristi─Źnim kapitolima i skulpture ljudskog tela; u Srednjem veku utvr─Ĺeni zamkovi sa svojom jednoli─Źnom, sivom kamenom spolja┼ínjo┼í─çu; u gotici vrtoglavo visoke katedrale sa ugaonim gargojlima i vitra┼żima, u klasici 18. i 19. veka ─Źetvorovodni krovovi i kitnjasti ukrasi zaobljenih linija, a danas instalacije od aluminijuma.

Aluminijum je materijal 21. veka

Aluminijum je materijal 21. veka

Savremena likovna umetnost, prate─çi preference autora, i dalje u velikoj meri primenjuje tradicionalne, davno etablirane tehnike, koje je u neku ruku prilagodila trenutku (umesto ulja danas se ─Źesto koristi akril na platnu), ali je ipak prete┼żno definisana konceptualizmom kao pravcem, i instalacijom kao njegovim dominiraju─çim pojavnim tipom.

Instalacija je vrlo mo─çna tehnika jer podrazumeva rad sa takvim materijalima i takve formate koji nisu ograni─Źeni samo na muzejske galerije, ve─ç se zbog svojih dimenzija ─Źesto izla┼żu na otvorenom. Fasade kao obele┼żje 21. veka ÔÇô primetno je upravo to delimi─Źno stapanje likovne umetnosti i arhitekture, zbog ─Źega mnoge savremene objekte na kojima se jasno da uo─Źiti uticaj konceptualizma, slobodno mo┼żemo nazvati gra─Ĺevinskim instalacijama. Gra─Ĺevinska instalacija je svojevrsna celina, entitet visoke umetni─Źke vrednosti koji svojom su┼ítinom, izra┼żenom kroz formu i pojavnost, ┼íalje sna┼żnu estetsku poruku.

Fasada su i danas mala umetni─Źka dela

Fasada su i danas mala umetni─Źka dela

Otkada je prvi put progla┼íeno sedam svetskih ─Źuda (koja su, ruku na srce, sva bila sagra─Ĺena na potezu od Gr─Źke do Male Azije, zaklju─Źno sa Egiptom na severu Afrike), ─Źove─Źanstvo ose─ça stalnu potrebu da ocenjuje i rangira gra─Ĺevinsko ume─çe. Me─Ĺutim, deluje da to u savremenom dobu nije nimalo jednostavno iz jednog va┼żnog razloga. U pro┼ílim vekovima ─Źudima arhitekture progla┼íavane su vladarske palate i skulpture izra─Ĺene po njihovoj ┼żelji, dakle personalizovani objekti ─Źiji je broj bio ograni─Źen veli─Źinom i prostrano┼í─çu tada┼ínjeg sveta, u kome sve do kraja 15. veka nije bilo Amerike.

Deo teksta preuzet sa portala www.prozorivrata.com, ostatak pri─Źe o modernim fasadama pro─Źitajte na slede─çem LINKU.