Connect with us
Enterijer

Odabir podne obloge za fitnes centre je pola zdravlja!

Sport i rekreacija predstavljaju dobar i zdrav način za provođenje slobodnog vremena. Obzirom na mnogobrojne poslovne, porodične i razne druge obaveze koje moramo da obavljamo svakodnevno, slobodno vreme je, nažalost, veoma redak i vredan resurs. Upravo zato je jako važno, onda kada uspemo da izdvojimo trenutke za sebe, da ih provedemo rasterećeno i u opuÅ”tanju. Svi ćemo se složiti da vožnja bicikla ili vežbanje u prirodi nemaju zamenu zbog boravka na svežem vazduhu i umirujućeg uticaja ovakve sredine na čoveka. To je, nažalost, u jesenjem i zimskom periodu praktično nemoguće, te se moramo okrenuti alternativama u zatvorenom, kakve su teretane i fitnes centri. Svakoj osobi koja se bavi vežbanjem, bilo profesionalno bilo rekreativno, kao osnovni uslov potreban je adekvatan prostor u kome se nesmetano može baviti fizičkom aktivnoŔću. To znači da je potrebno da prostor bude dovoljno velike povrÅ”ine, da ima funkcionalan sistem ventilacije (budući da se tokom treninga odaje mnogo telesne toplote koja onda isparava u prostoriju i čini je zaguÅ”ljivom), funkcionalne sprave i tegove i Å”to je izuzetno važno, odgovarajuću podnu oblogu.

Kada dođe vreme za odabir podloge za fitnes centar, često se deÅ”ava da se ne uspe sagledati iz prve ruke koje sve osobine ta podloga treba da ima. Ono Å”to svaki vlasnik jednog ovakvog objekta percipira kao važno, je u najvećem broju slučajeva cena na prvom mestu, pa izgled, odnosno uklopivost poda u prostor po boji i teksturi, i na kraju, jednostavnost održavanja. Ako se izuzme cena, mora se primetiti očigledno, a to je da se, bez namere omalovažavanja estetskog momenta i čiŔćenja (koje je pogotovo na jednom ovakvom mestu svakodnevna obaveza), u prvi plan stavljaju periferni faktori, Å”to je najverovatnije, logična posledica kada se stvari ne posmatraju iz ugla krajnjeg korisnika. Čak iako i sam vlasnik teretane dolazi iz sveta fitnesa ili bodibildinga, mora se uputiti kritika da će gotovo po pravilu izbor poda biti napravljen po prethodno istaknutom principu, uprkos poznavanju problematike.

Gumeni podovi u fitnes centrima

Najvažniji kriterijumi koje mora da zadovolji podna obloga adekvatna za bodibilding, fitnes, aerobik i slično, jesu bezbednost vežbača i funkcionalnost. Prevedeno na osobine podova ā€“ protivkliznost, otpornost na opterećenje, elastičnost i istovremeno dobra apsorpcija udaraca. Tek onda, po opadajućem nizu, na red dolaze antibakterijsko svojstvo (koje bi moralo da ima primat nad lakoćom održavanja), pitanje čiŔćenja i održavanja, pa izgled i cena.

Gumene ploče za teretane

Stav da visokokvalitetna podloga za fitnes nužno mnogo koÅ”ta je pogreÅ”an. DoduÅ”e, mora se priznati da ima svoje utemeljenje u činjenici da su pre deset, petnaest godina sportski podovi ipak bili novina, koju, uzevÅ”i u obzir i veoma visoke cene sprava za vežbanje i ručnih tegova (a to su stavke bez kojih se nikako ne može), mnogi nisu mogli da priuÅ”te. Zato je, kada se svedu računi, u izboru između opreme za rad i odgovarajućeg poda, bitku svaki put gubio pod.

Deo teksta preuzet sa sajta: www.podovi.org. ViÅ”e pročitajte na sledećem LINKU.