Connect with us
Energetska efikasnost

Ekološki prihvatljiva energija

Elektri─Źna energija je sama po sebi ekolo┼íki prihvatljiva i kao takva proizvodi se na mnogo na─Źina. Danas je u fokusu ekolo┼íki prihvatljiva proizvodnja elektri─Źne energije, kako bi u buduc╠ünosti proizvodnja koja je ┼ítetna po ┼żivotnu sredinu mogla biti ukinuta.

Upotreba elektri─Źne energije i smanjenje zaga─Ĺenja su u direktnoj vezi jer se tako elimini┼íe emisija ┼ítetnih ─Źestica na samom mestu potro┼ínje.

Oko dve tre─çine evropske finalne potro┼ínje energije u doma─çinstvima, transportu i industriji poti─Źe od direktnog sagorevanja ugljenika u nekom obliku, dok elektri─Źna energija ─Źini samo jednu petinu te potro┼ínje.

Najve─çi potencijal za smanjenje emisije ┼ítetnih ─Źestica u atmosferu, nalazi se u elektrifikaciji transporta i grejanja. Eliminisanje ovih izvora zaga─Ĺenja u ┼íto kra─çem vremenskom periodu prelaskom na elektri─Źnu energiju daje nadu za ostvarenje globalnih ciljeva kao ┼íto je spre─Źavanje porasta prose─Źne globalne temperature za manje od 2┬░C u odnosu na predindustrijski nivo.

Potro┼ínja energije, ekonomija i ┼żivotna sredina

Energetska efikasnost i smanjenje potro┼ínje energije od su┼ítinskog┬á su zna─Źaja kako iz ekolo┼íkih razloga, tako i zbog smanjenja tro┼íkova. Kada je o grejanju re─Ź, da bismo to postigli bez ugro┼żavanja udobnosti koju ┼żelimo da imamo, moraju se ispuniti neki osnovni uslovi:

  • Sistem grejanja mora da ima brz odziv, tj. da se mo┼że brzo zagrejati i brzo ohladiti.
  • Grejno telo treba postaviti u skladu sa temperaturnim zahtevima u svaku zasebnu prostoriju, a instalisana snaga mora biti u skladu sa zahtevima potro┼ínje.
  • Mogu─çnost regulacije temperature bi trebalo da postoji u svakoj prostoriji, nezavisno od ostalih prostorija.
  • Sistem mora imati visoku efikasnost ─Źak i kada je potreba za grejanjem mala.
  • Trebalo bi obezbediti ┼żeljenu raspodelu toplote.

Elektri─Źno podno grejanje zadovoljava sve ove aspekte i pru┼ża korisnicima najve─çi nivo komfora.

Optimalna distribucija toplote rezultira manjom potrošnjom energije

Kvalitet izolacije u novim zgradama daleko je bolji nego pre, pa je samim tim i potreba za grejanjem manja nego kod starih zgrada. Stoga je po┼żeljan fleksibilan i brzo podesiv izvor grejanja.

Toplota se stvara u samom podu, na mestu potrošnje, pa tako ne postoje gubici u transportu toplote od izvora do grejnog tela kao kod drugih sistema.

Do 25% uštede sa dnevnim i noćnim smanjenjem temperature

termostat

Foto: Enerset doo / Namena prostorije u najve─çoj meri uti─Źe na izbor termostata

Kori┼íc╠üenjem elektronskog programabilnog termostata, temperatura poda se u svakom trenutku odr┼żava na ┼żeljenom nivou, dok je potro┼ínja energije svedena na minimum. Regulacija temperature je jednostavna, precizna i trenutna.

Sni┼żavanjem temperature za oko 5-10┬░C tokom perioda kada se ne boravi u prostoru, moguc╠üe je u┼ítedeti 15-25% energije. Prilago─Ĺavanje rada sistema razli─Źitim zahtevima po pitanju temperature u toku dana i no─çi, najvec╠üi efekat daje kod tankih podnih konstrukcija, jer se tro┼íi manje vremena za postizanje ┼żeljene temperature.

Maksimalno smanjenje potrošnje uz najviši nivo udobnosti

Elektri─Źno podno grejanje je nevidljivo i ne zauzima prostor. Toplota se ravnomerno raspore─Ĺuje u prostoru i pru┼ża komfor koji se mora do┼żiveti. Ne proizvodi zvuk (┼íumovi u cevima itd.). Pra┼íina se ne nakuplja na izvoru toplote i prostorija se mo┼że namestiti, opremiti i koristiti po ┼żelji i bez prilago─Ĺavanja elementima grejnog sistema.

Bez odr┼żavanja i sa niskim tro┼íkovima ugradnje

Tro┼íkovi za ugradnju elektri─Źnog podnog grejanja su daleko ni┼żi u odnosu na druge grejne sisteme. Ne zahteva odr┼żavanje i ima veoma dug ┼żivotni vek (o─Źekivano i do 50 godina).

podno grejanje

Foto: Enerset doo / Elektri─Źno podno grejanje

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana ─Éin─Ĺi─ça 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs