Connect with us
Energetska efikasnost

Kompanija LG u potpunosti prelazi na korišćenje obnovljive energije do 2050. godine

Ovo je nastavak ekološkog obavezivanja kompanije započete inicijativom Zero Carbon 2030

Kompanija LG Electronics (LG)  javno se obavezala da će do 2050. godine u potpunosti preći na obnovljivu energiju što je ključna komponenta kompanijske strategije održivosti. Ovo je objavljeno u Izveštaju o održivosti kompanije LG Electronics nakon prethodne najave da će ugljenična neutralnost biti postignuta do 2030. godine kroz inicijativu Zero Carbon 2030, u okviru koje se kompanija obavezala da će smanjiti emisiju štetnih gasova do 50 odsto u proizvodnji (u odnosu na 2017.) do 2030. godine.

Transformacija će se sprovoditi od regiona do regiona, počevši od Severne Amerike, gde će svako LG predstavništvo i proizvodna lokacija biti napajana obnovljivom energijom do kraja sledeće godine. Proizvodni pogoni kompanije LG izvan Koreje imaju za cilj da u naredne četiri godine 50 odsto energetskih kapaciteta zamene obnovljivim izvorima energije.

Za globalno postizanje ovog cilja, biće neophodna sveobuhvatna strategija koja uključuje instaliranje visoko efikasnih solarnih LG panela na zgradama, ugovaranje direktnog otkupa električne energije od proizvođača kako bi korišćenje sertifikata za obnovljive izvore energije (REC) i učešće u programu Green Premium u Koreji, odnosno domaćem tržištu kompanije LG gde može direktno da se snabde čistom energijom od Korea Electric Power Korporacije (KEPCO).

LG

Trenutno kompanija LG instalira solarne module sa kapacitetom od 3,2 megavata na proizvodnom lokaciji u Noidi, Indiji, generišući električnu energiju za napajanje administrativne zgrade. Ovaj projekat će biti proširen kao deo Mehanizma Čistog Razvoja (CDM), omogućavajući kompaniji LG da dobije sertifikate o smanjenju emisije ugljenika po uzoru na Okvirnu Konvencija UN o klimatskim promenama (UNFCCC).*

Našu posvećenost stvaranju boljeg života za sve, najbolje možemo dokazati prelaskom na obnovljivu energiju i postizanjem ugljeničke neutralnosti”, rekao je Park Pyung-gu, viši potpredsednik divizije za zaštitu i brigu o životnoj sredini kompanije LG. „Danas se inovacije se ne dešavaju samo u laboratoriji, već se moraju aktuelizovati i u našim fabrikama i pogonima. Proizvođači danas imaju jedinstvenu priliku da kreiraju svet koji će biti vredan nasleđivanja buduće generacije, a kompanija LG ovu odgovornost shvatamo vrlo ozbiljno”, dodao je Pyung-gu.

* CDM projekat omogućava kompanijama da zarade kredite za sertifikovano smanjenje emisije (CER) prilikom investiranja u projekte u zemljama u razvoju. CER-om se može trgovati, prodavati i koristiti za postizanje dela ciljeva smanjenja emisija prema Kjoto protokolu.