Connect with us

Novosti

ACO komponente za životnu sredinu budućnosti

Objavljeno

:

Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

INTERVJU
Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

Baveći se edukacijom ljudi iz široke sfere građevinarstva i razgovarajući sa stručnom javnošću kao i krajnjim korisnicima, imamo tu mogućnost da registrujemo kompanije koje napreduju, rade na sebi, pojačavaju svoj tim stručnim licima ili imaju odlične prezentacije svojih proizvoda i usluga. Već dugo pratimo rad i napredak jedne od najboljih kompanija u svetu koja se bavi rešenjima u u oblasti upravljanja površinskim vodama i vodama unutar objekata. Ono što je evidentno u kompaniji ACO je da je ona po svim parametrima poslovanja uspela da bude bolja od drugih, sličnih, koje imaju ovu vrstu proizvoda.

Odlični poslovni rezultati i velik broj značajnih projekata

ACO proizvodi značajno doprinose zaštiti životne sredine i omogućavaju optimalno funkcionisanje i održavanje objekata u oblasti putne i urbane infrastrukture, industrije, poslovnih i rezidencijalnih objekata, hotela i restorana. Takođe, ova kompanija investira u razvoj novih sistema koji prate razvoj klimatskih promena i uslova životne sredine, kako bi na najbolji mogući način odgovorili na sve zahtevnije okruženje.

Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora nalazi se na čelu iste od 2015. godine. Ova uspešna žena koja je uspela u, neki bi rekli, muškom poslu, uradila je mnogo toga kako bi visoko pozicionirala ACO brend na našem tržištu i zajedno sa svojim timom dovela kompaniju ACO na vodeću poziciju u ovoj sferi građevinarstva. Zato je upravo ona najbolji sagovornik kada se govori o napretku i planovima ove već planetarno uspešne internacionalne firme.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO građevinski elementi d.o.o. – magacin

Jelena, Vi ste na čelu kompanije ACO od 2015. godine. Šta je ono što biste izdvojili kao najveći uspeh kompanije od kada ste tu?

Tako je, na čelu kompanije sam od 2015. godine ali sam deo kompanije od 2005. godine, odnosno od njenih početaka na ovom tržištu. Za tih 15 godina, i kompanija i ja smo zajedno prošli kroz različite faze razvoja, prateći prilike na tržištu i u okviru građevinske industrije. Ono što bih izdvojila kao uspeh u poslednjih pet godina, su odlični poslovni rezultati, veliki broj značajnih referentnih projekata, stručan i posvećen tim koji je u toku tog perioda udvostručen i novi poslovni objekat u okviru koga smo otvorili izložbeni prostor i pokrenuli ACO Akademiju.

Vaš novootvoreni showroom je definitivno nešto što se ne može videti, barem ne na tom nivou, u Vašoj delatnosti. Čime ste se rukovodili kada ste osmišljavali kako će on izgledati?

Želja nam je bila da to bude prostor u kome će naši saradnici moći da sagledaju ACO proizvode u realnom okruženju, u okviru polja primene za koje su predviđeni i dobiju detaljna objašnjenja od ACO stručnjaka. Pored eksponata u kojima su prikazani proizvodi, u okviru showroom-a je vidljiva i veza između industrije i umetnosti, što je važan deo ACO korporativne kulture, obzirom da je NordArt, najveći izložbeni prostor za modernu umetnost u Evropi, u vlasništvu ACO kompanije.

Svečano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

Svečano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

ACO Akademija svečano je otvorena u oktobru mesecu ove godine. Možete li nam reći nešto više o ideji iza pokretanja Akademije i njenim ciljevima u budućnosti?

Tokom dugogodišnje prisutnosti na tržištu, shvatili smo da je edukacija veoma važna u radu sa našim saradnicima. Želeli smo da napravimo platformu u okviru koje ćemo kroz sistem prezentacija, radionica i obuka, informisati naše partnere i saradnike, vezano za primenu ACO proizvoda na projektima ali i učiti od njih, kako bismo na adekvatan način mogli odgovoriti na zahteve modernih projekata. Želja nam je da kroz saradnju sa fakultetima, projektantima, izvođačima, investitorima i distributerima, u okviru Akademije podignemo svest o važnosti pravilnog upravljanja vodom, ali i ukažemo na pravce razvoja ove oblasti u budućnosti i zajednički stvaramo što kvalitetnija rešenja.

ACO Akademija

ACO građevinski elementi d.o.o. – ACO Akademija

U priči o odvodnjavanju Vaša kompanija definitivno prednjači. Šta je to što Vaš tim i vi radite pa ste angažovani skoro u svim velikim projektima u našoj zemlji?

Svedoci smo da se građevinska industrija u današnje vreme ubrzano razvija. Sve je manje vremena za izradu projektne dokumentacije i samo izvođenje objekata. U takvoj situaciji, kvalitetna podrška je od presudnog značaja. Upravo zahvaljujući stručnosti, iskustvu i predusretljivosti ACO stručnjaka u toku svake faze, od projektovanja, preko izvođenja, do servisa i održavanja, kompanija ACO se izdvojila i postala deo značajnih projekata.

Gde je, po vašem mišljenju, kompanija ACO Srbija i Crna Gora danas u odnosu na poslovanje pre 5 godine?

U toku perioda koji pominjete fokusirali smo se još detaljnije na naš segmentirani pristup tržištu i upotpunili ga sa segmentom prehrambene industrije i komercijalnih kuhinja i segmentom hotela i rezidencijalne gradnje. Kao što smo pomenuli, tim je proširen, prešli smo u novi objekat sa izložbenim prostorom i daleko većim lagerom, kako bismo mogli da podržimo rad na projektima sa što bržim isporukama. Takođe, prepoznali smo značaj after sales podrške i razvili mrežu servisnih partnera, kako bismo mogli kvalitetno da odgovorimo na sve izazove u fazi eksploatacije. Najzad, kao što smo pomenuli, pokretanje Akademije vidimo kao priliku za još kvalitetniji rad na projektima i edukativnu platformu u okviru koje ćemo zajedno sa našim saradnicima otkrivati buduće trendove u oblasti upravljanja vodama.

Zaposleni u kompaniji ACO

Zaposleni u kompaniji ACO

Kakve su reakcije Vaših saradnika na otvaranja Akademije? Šta su njihova očekivanja od iste?

Mogu reći da se reakcije veoma pozitivne. Način rada i pravac razvoja Akademije nagovestili smo na samom otvaranju, tokom kojeg je gost govornik bio naš čuveni stručnjak u oblasti voda, Prof. dr Čedo Maksimović, koji preko dvadeset godina predaje na Imperial College u Londonu. Njegovo predavanje donelo je prisutnima uvid u napredne načine upravljanja vodama koji se u nekim zemljama sveta već primenjuju, kao i buduće izazove kojih moramo biti svesni kako bismo odgovorili na zahteve budućih projekata. Što se tiče očekivanja naših saradnika, verujem da se podudaraju sa našim očekivanjima – bliska saradnja, razmena znanja, aktivno učestvovanje u stvaranju kvalitetnijih projekata i zdravije životne sredine.

Ove godine, kao što smo napomenuli, vaši proizvodi su bili deo svakog većeg projekta kod nas? Koji je vaš odgovor na potrebe odvodnjavanja vode u urbanim sredinama?

Urbani projekti su sami po sebi veoma specifični, uzimajući u obzir da se realizuju u gusto naseljenim sredinama, u kojima se svi procesi moraju obavljati sa što manje ometanja životnog i poslovnog ritma njihovih stanovnika. U isto vreme, radi se o javnim površinama koje bi pored funkcionalnog, trebalo da zadovolje i estetske parametre. Upravo iz ovih razloga su ACO proizvodi našli svoju primenu u urbanim projektima. Njihove tehničke karakteristike omogućavaju dugotrajnost i minimum održavanja, brzu ugradnju i sigurnost građana tokom eksploatacije. Takođe, svojim diskretnim dizajnom, ACO proizvodi se uklapaju u različita arhitektonska rešenja ulica, trgova, pešačkih zona i sličnih urbanih površina.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO građevinski elementi d.o.o. – magacin

Od kada ste došli na čelo kompanije ACO, vaš tim je brojniji i, kako smo imali prilike da vidimo, svi zajedno radite na boljitku čitave kompanije. Kako birate saradnike ili šta mora da ima neko da bi bio deo Vašeg tima u koji imate poverenja?

Rekla bih da je presudno da svaki član tima ima pravilan stav prema poslu, oseća odgovornost i poštovanje prema kompaniji i kolegama sa kojima radi i ima želju za razvijanjem, učenjem i pomeranjem svojih granica van zone komfora.

Sa druge strane, kompanija treba da omogući da svako od članova tima oseća da doprinosi ukupnom uspehu, podrži zaposlene u usavršavanju novih veština i pruži osećaj zdrave sredine u kojoj se ceni i poštuje svaki član tima.

Šta kompanija ACO ima u planu za 2020. godinu? Na čemu će biti fokus?

Fokus će biti pre svega na novim, izazovnim projektima koji su u najavi, zatim detaljnoj organizaciji rada ACO Akademije i dodatnom proširenju tima. Takođe, planiramo pokretanje stručnih kampanja u okviru pojedinih segmenata, a u cilju podizanja svesti o važnosti primene adekvatnih rešenja u upravljanju vodom.

Advertisement

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: mere Vlade o ekologiji, postupak protiv Srbije, pravilnik o plastičnim kesama

Objavljeno

:

Od

Magla, Foto:bbc.com

U sedmici za nama najviše se pričalo o aero- zagađenju koje je zbog magle, ali povećanog broja grejanja, zadesilo našu zemlju toliko da su čak postojale preporuke da ređe izlazimo napolje. Zbog toga Vlada naše zemlje danas zvanično formira radno telo koje bi trebalo da reši problem aero-zagađenja u našoj zemlji, a već sledeće nedelje počinje primena konkretnih mera u ekologiji, energetici i saobraćaju.

Radno telo Vlade, koje će pokušati da donese konkretna rešenja kako bi se smanjilo aero-zgađenje u zemlji, biće formirano danas, a prvi sastanak očekuje se već u ponedeljak. Ovo je za „Novosti“ potvrdio ministar životne sredine Goran Trivan. On je dodao da će članovi komisije biti gotovo svi oni koji su učestvovali i na vanrednom sastanku u sredu sa premijerkom Anom Brnabić.

– Kratkoročne mere ne mogu da reše pitanje industrije, koja je i najveći zagađivač, iako je samo EPS poslednjih godina uložio 500 miliona evra u ekologiju – naglasio je Trivan. – Teško je, međutim, precizno reći koliko je potrebno novca da se sanira zagađenje. Zagađivači su i gradske toplane, individualna ložišta i saobraćaj. Postoje procene, ali ne i precizni podaci u kom procentu ko zagađuje.

Da bi izašla na kraj sa enormnim zagađenjem, Vlada je najavila opsežne mere, od kojih su neke revolucionarne za naše prilike, poput subvencija za kupovinu električnih automobila ili zamene nekih energenata biomasom. Tu su i ubrzana gasifikacija, usmeravanje na pelet umesto uglja i lož-ulja, rigorozna tehnička kontrola vozila, zamena filtera na termoelektranama, pojačano pošumljavanje… Resorno ministarstvo insistira i na zabrani uvoza automobila „evro 3“ i gašenju individualnih kotlarnica. Ne postoji precizna računica, ali se procenjuje da su za čistiji vazduh potrebne milijarde dinara.

Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije

Da cela priča oko zagađenja nije nimalo naivna govori i činjenica da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice u sredu pokrenuo postupak protiv Srbije za rešavanje spora zbog nepotpune primene Direktive EU o velikim ložištima kojom se smanjuje emitovanje zagađujućih materija i neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija. U uvodnom pismu upućenom našoj zemlji ističe se da je Sekretarijat odobrio nacrt NERP koji mu je Srbija dostavila još 2016. godine i da je poslednjih godina pozivao nadležne u našoj zemlji na njegovo usvajanje. Ukazuje se da je od 16 velikih postrojenja, devet obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora. Za svako ložište, kako se navodi, mora da bude primenjeno jedno od dva moguća rešenja – poštovanje graničnih vredosti emisija četiri vrste zagađujućih materija, koje propisuje Direktiva, ili primena NERP.

Plastične kese

Platične kese, Foto:pixabay

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Na samom početku godine pričalo se i o rešenjima za plastične kese, na radost svih nas koji preziremo ovu pojavu. Naime, ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine, kazao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Prema važećem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, što je, objasnio je Stevanović za Tanjug, nemoguće jer kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive.

„Zbog situacije nastale oko terminologije bivšeg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehničkim uslovima za kese koje se stavljaju na tržište Srbije, a to radi Udruženje za hemiju, odnosno Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda“, kaže Stevanović.

Dodaje da će tekst nacrta vrlo brzo izaći na videlo, a Komora će sledeće nedelje organizovati okrugli sto na koji će pozvati sve relevantne činioce. Učestvovaće predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvođači kesa koji bi dali svoja mišljenja o novom tekstu pravilnika.

Od 1. januara u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka o prodaji kesa. „Zbog novonastale situacije oko terminologije i nemogućnosti nekih biorazgradivih kesa da uđu na tržište – Beograd je doneo odluku da inspekcije, prilikom nadzora u narednih šest meseci, imaju samo savetodavni karakter što znači da do 30. juna nema kažnjavanja“, kaže Stevanović.

Izvor: novosti.rs, pks.rs

Nastavi sa čitanjem

Građevina

46. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE – Snovi u osnovi

Objavljeno

:

46. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE - Snovi u osnovi

Najveći sajamski događaj posvećen građevinskoj industriji u jugoistočnoj Evropi, Sajam građevinarstva u Beogradu, održaće se od 22. do 25. aprila 2020. godine na Beogradskom sajmu. Pod sloganom “Snovi u osnovi”, na kompletno raspoloživom izlagačkom prostoru, predstaviće se svi segmenti građevinske delatnosti.

Građevinarstvo i arhitektura večiti su izazov za usavršavanje i pomeranje granica u sferi savremenog življenja. U privredi Srbije građevinska industrija visoko je pozicionirana, a njen prosperitet reflektuje se na prateće proizvodne grane i oblasti.

Sajam građevinarstva SEEBBE je specijalizovana međunarodna manifestacija koja će u svom predstojećem izdanju obuhvatiti najrazličitije segmente građevinske industrije – od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata.

Kao jedan od najznačajnijih poslovnih sajmova u Srbiji i regionu, ovaj događaj je za sve učesnike i posetioce idealna prilika i ambijent za premijerna predstavljanja inovacija i tehničko-tehnoloških rešenja.

Nove tehnologije će biti prisutne i vidljive u svakom segmentu manifestacije, upravo zbog konstantne potrebe za inovativnošću i napretkom u građevinskoj industriji. To posebno važi za IT, digitalne, komunikacione tehnologije, sve vrste specijalizovanog, aplikativnog softvera, koji odavno u građevinarstvu nije novost i ekskluzivitet – već uspostavljeni standard.

Posebno značajan segment su dve robne grupe: “Nekretnine i investicije” i “Arhitektura i urbanizam”. Očekuje se dolazak kompanija koje posluju u oblasti građevinarstva, agencija za nekretnine i arhitektonskih biroa.

46. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE - Snovi u osnovi

46. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE – Snovi u osnovi

Na sajmu će biti predstavljeni investicioni projekti koji su šansa za domaće i regionalne građevinare. Pored uobičajenog učešća najznačajnijih predstavnika industrije građevinskih mašina i alata, očekuje se promocija značajnog broja proizvođača skela, kao i proizvođača opeke.

SEEBBE 2020 biće mesto za ispitivanje tržišta, uspostavljanje saradnje i pokretanje novih projekata, a za domaće izlagače svakako i način da uvek budu u centru dešavanja i na nivou kriterijuma koje zahtevaju svetski standardi.

Moderno građevinarstvo podrazumeva brigu o prirodi, životnoj sredini i okruženju, i uspostavlja kriterijume koji podrazumevaju održivu izgradnju, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, racionalno korišćenje resursa, uticaj na okolinu i zdravlje ljudi. U tom smislu nove investicije u regionu kao i tehnološke inovacije, vezane za svaki od ovih aspekata, ali neizostavno i materijali i procesi koje će plasirati građevinski stručnjaci u budućnosti – privlače veliki broj posetilaca zainteresovanih za komercijalnu i stambenu izgradnju.

Svim učesnicima i poslovnim posetiocima 46. Sajma građevinarstva na raspolaganju je B2B poslovni portal, koji je sa ciljem umrežavanja uspešno implementiran poslednjih godina na najvećim manifestacijama Beogradskog sajma.

Po uzoru na velike svetske sajmove, Beogradski sajam je uložio napore da biznis segment podigne na viši nivo i ponudi učesnicima sajma mogućnost da lakše i brže dođu do potencijalnih poslovnih partnera i pre samog događaja, štedeći vreme i energiju, zakažu poslovne sastanke sa učesnicima sajma. Sva unapređenja i kreativna energija uloženi su sa ciljem podsticaja privrede, povećanja izvoza domaćih i proizvoda iz regiona, kao i osvajanja novih tržišta.

Usluga organizacije B2B sastanaka besplatna je za poslovne posetioce, za dva ulaska na manifestaciju, kao i za izlagače, a registracija na portalu poslovnim posetiocima omogućava besplatan ulaz na Sajam građevinarstva.

Jedan od osnovnih komercijalnih ciljeva Sajma građevinarstva je da gradnju, građevinske materijale i projekte plasira što širem krugu posetilaca i učini ih dostupnijim uz sajamske akcije i pogodnosti.

Najveći sajam iz oblasti građevinarstva u regionu jugoistočne Evrope, Sajam građevinarstva SEEBBE na Beogradskom sajmu, od 22. do 25. aprila 2020. god. tradicionalno će biti najbolji pokazatelj najviših dometa svih svojih učesnika, kao i aktuelnog trenutka i preseka stanja u građevinskoj industriji regiona.

SEEBBE Beogradski sajam

BEOGRADSKI SAJAM
Bulevar vojvode Mišića 14
11000 Beograd, Srbija
T. +381 11 2655 899
T. +381 11 2655 248
E. seebbe@sajam.rs
W. www.sajamgradjevine.rs

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno