Connect with us
Novosti

ACO komponente za ┼żivotnu sredinu budu─çnosti

INTERVJU
Jelena Andri─ç Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

Bave─çi se edukacijom ljudi iz ┼íiroke sfere gra─Ĺevinarstva i razgovaraju─çi sa stru─Źnom javno┼í─çu kao i krajnjim korisnicima, imamo tu mogu─çnost da registrujemo kompanije koje napreduju, rade na sebi, poja─Źavaju svoj tim stru─Źnim licima ili imaju odli─Źne prezentacije svojih proizvoda i usluga. Ve─ç dugo pratimo rad i napredak jedne od najboljih kompanija u svetu koja se bavi re┼íenjima u u oblasti upravljanja povr┼íinskim vodama i vodama unutar objekata. Ono ┼íto je evidentno u kompaniji ACO je da je ona po svim parametrima poslovanja uspela da bude bolja od drugih, sli─Źnih, koje imaju ovu vrstu proizvoda.

Odli─Źni poslovni rezultati i velik broj zna─Źajnih projekata

ACO proizvodi zna─Źajno doprinose za┼ítiti ┼żivotne sredine i omogu─çavaju optimalno funkcionisanje i odr┼żavanje objekata u oblasti putne i urbane infrastrukture, industrije, poslovnih i rezidencijalnih objekata, hotela i restorana. Tako─Ĺe, ova kompanija investira u razvoj novih sistema koji prate razvoj klimatskih promena i uslova ┼żivotne sredine, kako bi na najbolji mogu─çi na─Źin odgovorili na sve zahtevnije okru┼żenje.

Jelena Andri─ç Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora nalazi se na ─Źelu iste od 2015. godine. Ova uspe┼ína ┼żena koja je uspela u, neki bi rekli, mu┼íkom poslu, uradila je mnogo toga kako bi visoko pozicionirala ACO brend na na┼íem tr┼żi┼ítu i zajedno sa svojim timom dovela kompaniju ACO na vode─çu poziciju u ovoj sferi gra─Ĺevinarstva. Zato je upravo ona najbolji sagovornik kada se govori o napretku i planovima ove ve─ç planetarno uspe┼íne internacionalne firme.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o. – magacin

Jelena, Vi ste na ─Źelu kompanije ACO od 2015. godine. ┼áta je ono ┼íto biste izdvojili kao najve─çi uspeh kompanije od kada ste tu?

Tako je, na ─Źelu kompanije sam od 2015. godine ali sam deo kompanije od 2005. godine, odnosno od njenih po─Źetaka na ovom tr┼żi┼ítu. Za tih 15 godina, i kompanija i ja smo zajedno pro┼íli kroz razli─Źite faze razvoja, prate─çi prilike na tr┼żi┼ítu i u okviru gra─Ĺevinske industrije. Ono ┼íto bih izdvojila kao uspeh u poslednjih pet godina, su odli─Źni poslovni rezultati, veliki broj zna─Źajnih referentnih projekata, stru─Źan i posve─çen tim koji je u toku tog perioda udvostru─Źen i novi poslovni objekat u okviru koga smo otvorili izlo┼żbeni prostor i pokrenuli ACO Akademiju.

Va┼í novootvoreni showroom je definitivno ne┼íto ┼íto se ne mo┼że videti, barem ne na tom nivou, u Va┼íoj delatnosti. ─îime ste se rukovodili kada ste osmi┼íljavali kako ─çe on izgledati?

┼Żelja nam je bila da to bude prostor u kome ─çe na┼íi saradnici mo─çi da sagledaju ACO proizvode u realnom okru┼żenju, u okviru polja primene za koje su predvi─Ĺeni i dobiju detaljna obja┼ínjenja od ACO stru─Źnjaka. Pored eksponata u kojima su prikazani proizvodi, u okviru showroom-a je vidljiva i veza izme─Ĺu industrije i umetnosti, ┼íto je va┼żan deo ACO korporativne kulture, obzirom da je NordArt, najve─çi izlo┼żbeni prostor za modernu umetnost u Evropi, u vlasni┼ítvu ACO kompanije.

Sve─Źano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

Sve─Źano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

ACO Akademija sve─Źano je otvorena u oktobru mesecu ove godine. Mo┼żete li nam re─çi ne┼íto vi┼íe o ideji iza pokretanja Akademije i njenim ciljevima u budu─çnosti?

Tokom dugogodi┼ínje prisutnosti na tr┼żi┼ítu, shvatili smo da je edukacija veoma va┼żna u radu sa na┼íim saradnicima. ┼Żeleli smo da napravimo platformu u okviru koje ─çemo kroz sistem prezentacija, radionica i obuka, informisati na┼íe partnere i saradnike, vezano za primenu ACO proizvoda na projektima ali i u─Źiti od njih, kako bismo na adekvatan na─Źin mogli odgovoriti na zahteve modernih projekata. ┼Żelja nam je da kroz saradnju sa fakultetima, projektantima, izvo─Ĺa─Źima, investitorima i distributerima, u okviru Akademije podignemo svest o va┼żnosti pravilnog upravljanja vodom, ali i uka┼żemo na pravce razvoja ove oblasti u budu─çnosti i zajedni─Źki stvaramo ┼íto kvalitetnija re┼íenja.

ACO Akademija

ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o. – ACO Akademija

U pri─Źi o odvodnjavanju Va┼ía kompanija definitivno prednja─Źi. ┼áta je to ┼íto Va┼í tim i vi radite pa ste anga┼żovani skoro u svim velikim projektima u na┼íoj zemlji?

Svedoci smo da se gra─Ĺevinska industrija u dana┼ínje vreme ubrzano razvija. Sve je manje vremena za izradu projektne dokumentacije i samo izvo─Ĺenje objekata. U takvoj situaciji, kvalitetna podr┼íka je od presudnog zna─Źaja. Upravo zahvaljuju─çi stru─Źnosti, iskustvu i predusretljivosti ACO stru─Źnjaka u toku svake faze, od projektovanja, preko izvo─Ĺenja, do servisa i odr┼żavanja, kompanija ACO se izdvojila i postala deo zna─Źajnih projekata.

Gde je, po vašem mišljenju, kompanija ACO Srbija i Crna Gora danas u odnosu na poslovanje pre 5 godine?

U toku perioda koji pominjete fokusirali smo se jo┼í detaljnije na na┼í segmentirani pristup tr┼żi┼ítu i upotpunili ga sa segmentom prehrambene industrije i komercijalnih kuhinja i segmentom hotela i rezidencijalne gradnje. Kao ┼íto smo pomenuli, tim je pro┼íiren, pre┼íli smo u novi objekat sa izlo┼żbenim prostorom i daleko ve─çim lagerom, kako bismo mogli da podr┼żimo rad na projektima sa ┼íto br┼żim isporukama. Tako─Ĺe, prepoznali smo zna─Źaj after sales podr┼íke i razvili mre┼żu servisnih partnera, kako bismo mogli kvalitetno da odgovorimo na sve izazove u fazi eksploatacije. Najzad, kao ┼íto smo pomenuli, pokretanje Akademije vidimo kao priliku za jo┼í kvalitetniji rad na projektima i edukativnu platformu u okviru koje ─çemo zajedno sa na┼íim saradnicima otkrivati budu─çe trendove u oblasti upravljanja vodama.

Zaposleni u kompaniji ACO

Zaposleni u kompaniji ACO

Kakve su reakcije Va┼íih saradnika na otvaranja Akademije? ┼áta su njihova o─Źekivanja od iste?

Mogu re─çi da se reakcije veoma pozitivne. Na─Źin rada i pravac razvoja Akademije nagovestili smo na samom otvaranju, tokom kojeg je gost govornik bio na┼í ─Źuveni stru─Źnjak u oblasti voda, Prof. dr ─îedo Maksimovi─ç, koji preko dvadeset godina predaje na Imperial College u Londonu. Njegovo predavanje donelo je prisutnima uvid u napredne na─Źine upravljanja vodama koji se u nekim zemljama sveta ve─ç primenjuju, kao i budu─çe izazove kojih moramo biti svesni kako bismo odgovorili na zahteve budu─çih projekata. ┼áto se ti─Źe o─Źekivanja na┼íih saradnika, verujem da se podudaraju sa na┼íim o─Źekivanjima ÔÇô bliska saradnja, razmena znanja, aktivno u─Źestvovanje u stvaranju kvalitetnijih projekata i zdravije ┼żivotne sredine.

Ove godine, kao što smo napomenuli, vaši proizvodi su bili deo svakog većeg projekta kod nas? Koji je vaš odgovor na potrebe odvodnjavanja vode u urbanim sredinama?

Urbani projekti su sami po sebi veoma specifi─Źni, uzimaju─çi u obzir da se realizuju u gusto naseljenim sredinama, u kojima se svi procesi moraju obavljati sa ┼íto manje ometanja ┼żivotnog i poslovnog ritma njihovih stanovnika. U isto vreme, radi se o javnim povr┼íinama koje bi pored funkcionalnog, trebalo da zadovolje i estetske parametre. Upravo iz ovih razloga su ACO proizvodi na┼íli svoju primenu u urbanim projektima. Njihove tehni─Źke karakteristike omogu─çavaju dugotrajnost i minimum odr┼żavanja, brzu ugradnju i sigurnost gra─Ĺana tokom eksploatacije. Tako─Ĺe, svojim diskretnim dizajnom, ACO proizvodi se uklapaju u razli─Źita arhitektonska re┼íenja ulica, trgova, pe┼ía─Źkih zona i sli─Źnih urbanih povr┼íina.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o. – magacin

Od kada ste do┼íli na ─Źelo kompanije ACO, va┼í tim je brojniji i, kako smo imali prilike da vidimo, svi zajedno radite na boljitku ─Źitave kompanije. Kako birate saradnike ili ┼íta mora da ima neko da bi bio deo Va┼íeg tima u koji imate poverenja?

Rekla bih da je presudno da svaki ─Źlan tima ima pravilan stav prema poslu, ose─ça odgovornost i po┼ítovanje prema kompaniji i kolegama sa kojima radi i ima ┼żelju za razvijanjem, u─Źenjem i pomeranjem svojih granica van zone komfora.

Sa druge strane, kompanija treba da omogu─çi da svako od ─Źlanova tima ose─ça da doprinosi ukupnom uspehu, podr┼żi zaposlene u usavr┼íavanju novih ve┼ítina i pru┼żi ose─çaj zdrave sredine u kojoj se ceni i po┼ítuje svaki ─Źlan tima.

┼áta kompanija ACO ima u planu za 2020. godinu? Na ─Źemu ─çe biti fokus?

Fokus ─çe biti pre svega na novim, izazovnim projektima koji su u najavi, zatim detaljnoj organizaciji rada ACO Akademije i dodatnom pro┼íirenju tima. Tako─Ĺe, planiramo pokretanje stru─Źnih kampanja u okviru pojedinih segmenata, a u cilju podizanja svesti o va┼żnosti primene adekvatnih re┼íenja u upravljanju vodom.