Connect with us
Novosti

ACO komponente za životnu sredinu budućnosti

Objavljeno

:

Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

INTERVJU
Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora

Baveći se edukacijom ljudi iz široke sfere građevinarstva i razgovarajući sa stručnom javnošću kao i krajnjim korisnicima, imamo tu mogućnost da registrujemo kompanije koje napreduju, rade na sebi, pojačavaju svoj tim stručnim licima ili imaju odlične prezentacije svojih proizvoda i usluga. Već dugo pratimo rad i napredak jedne od najboljih kompanija u svetu koja se bavi rešenjima u u oblasti upravljanja površinskim vodama i vodama unutar objekata. Ono što je evidentno u kompaniji ACO je da je ona po svim parametrima poslovanja uspela da bude bolja od drugih, sličnih, koje imaju ovu vrstu proizvoda.

Odlični poslovni rezultati i velik broj značajnih projekata

ACO proizvodi značajno doprinose zaštiti životne sredine i omogućavaju optimalno funkcionisanje i održavanje objekata u oblasti putne i urbane infrastrukture, industrije, poslovnih i rezidencijalnih objekata, hotela i restorana. Takođe, ova kompanija investira u razvoj novih sistema koji prate razvoj klimatskih promena i uslova životne sredine, kako bi na najbolji mogući način odgovorili na sve zahtevnije okruženje.

Jelena Andrić Grafakos, direktorica kompanije ACO Srbija i Crna Gora nalazi se na čelu iste od 2015. godine. Ova uspešna žena koja je uspela u, neki bi rekli, muškom poslu, uradila je mnogo toga kako bi visoko pozicionirala ACO brend na našem tržištu i zajedno sa svojim timom dovela kompaniju ACO na vodeću poziciju u ovoj sferi građevinarstva. Zato je upravo ona najbolji sagovornik kada se govori o napretku i planovima ove već planetarno uspešne internacionalne firme.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO građevinski elementi d.o.o. – magacin

Jelena, Vi ste na čelu kompanije ACO od 2015. godine. Šta je ono što biste izdvojili kao najveći uspeh kompanije od kada ste tu?

Tako je, na čelu kompanije sam od 2015. godine ali sam deo kompanije od 2005. godine, odnosno od njenih početaka na ovom tržištu. Za tih 15 godina, i kompanija i ja smo zajedno prošli kroz različite faze razvoja, prateći prilike na tržištu i u okviru građevinske industrije. Ono što bih izdvojila kao uspeh u poslednjih pet godina, su odlični poslovni rezultati, veliki broj značajnih referentnih projekata, stručan i posvećen tim koji je u toku tog perioda udvostručen i novi poslovni objekat u okviru koga smo otvorili izložbeni prostor i pokrenuli ACO Akademiju.

Vaš novootvoreni showroom je definitivno nešto što se ne može videti, barem ne na tom nivou, u Vašoj delatnosti. Čime ste se rukovodili kada ste osmišljavali kako će on izgledati?

Želja nam je bila da to bude prostor u kome će naši saradnici moći da sagledaju ACO proizvode u realnom okruženju, u okviru polja primene za koje su predviđeni i dobiju detaljna objašnjenja od ACO stručnjaka. Pored eksponata u kojima su prikazani proizvodi, u okviru showroom-a je vidljiva i veza između industrije i umetnosti, što je važan deo ACO korporativne kulture, obzirom da je NordArt, najveći izložbeni prostor za modernu umetnost u Evropi, u vlasništvu ACO kompanije.

Svečano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

Svečano otvaranje Showroom-a ACO kompanije

ACO Akademija svečano je otvorena u oktobru mesecu ove godine. Možete li nam reći nešto više o ideji iza pokretanja Akademije i njenim ciljevima u budućnosti?

Tokom dugogodišnje prisutnosti na tržištu, shvatili smo da je edukacija veoma važna u radu sa našim saradnicima. Želeli smo da napravimo platformu u okviru koje ćemo kroz sistem prezentacija, radionica i obuka, informisati naše partnere i saradnike, vezano za primenu ACO proizvoda na projektima ali i učiti od njih, kako bismo na adekvatan način mogli odgovoriti na zahteve modernih projekata. Želja nam je da kroz saradnju sa fakultetima, projektantima, izvođačima, investitorima i distributerima, u okviru Akademije podignemo svest o važnosti pravilnog upravljanja vodom, ali i ukažemo na pravce razvoja ove oblasti u budućnosti i zajednički stvaramo što kvalitetnija rešenja.

ACO Akademija

ACO građevinski elementi d.o.o. – ACO Akademija

U priči o odvodnjavanju Vaša kompanija definitivno prednjači. Šta je to što Vaš tim i vi radite pa ste angažovani skoro u svim velikim projektima u našoj zemlji?

Svedoci smo da se građevinska industrija u današnje vreme ubrzano razvija. Sve je manje vremena za izradu projektne dokumentacije i samo izvođenje objekata. U takvoj situaciji, kvalitetna podrška je od presudnog značaja. Upravo zahvaljujući stručnosti, iskustvu i predusretljivosti ACO stručnjaka u toku svake faze, od projektovanja, preko izvođenja, do servisa i održavanja, kompanija ACO se izdvojila i postala deo značajnih projekata.

Gde je, po vašem mišljenju, kompanija ACO Srbija i Crna Gora danas u odnosu na poslovanje pre 5 godine?

U toku perioda koji pominjete fokusirali smo se još detaljnije na naš segmentirani pristup tržištu i upotpunili ga sa segmentom prehrambene industrije i komercijalnih kuhinja i segmentom hotela i rezidencijalne gradnje. Kao što smo pomenuli, tim je proširen, prešli smo u novi objekat sa izložbenim prostorom i daleko većim lagerom, kako bismo mogli da podržimo rad na projektima sa što bržim isporukama. Takođe, prepoznali smo značaj after sales podrške i razvili mrežu servisnih partnera, kako bismo mogli kvalitetno da odgovorimo na sve izazove u fazi eksploatacije. Najzad, kao što smo pomenuli, pokretanje Akademije vidimo kao priliku za još kvalitetniji rad na projektima i edukativnu platformu u okviru koje ćemo zajedno sa našim saradnicima otkrivati buduće trendove u oblasti upravljanja vodama.

Zaposleni u kompaniji ACO

Zaposleni u kompaniji ACO

Kakve su reakcije Vaših saradnika na otvaranja Akademije? Šta su njihova očekivanja od iste?

Mogu reći da se reakcije veoma pozitivne. Način rada i pravac razvoja Akademije nagovestili smo na samom otvaranju, tokom kojeg je gost govornik bio naš čuveni stručnjak u oblasti voda, Prof. dr Čedo Maksimović, koji preko dvadeset godina predaje na Imperial College u Londonu. Njegovo predavanje donelo je prisutnima uvid u napredne načine upravljanja vodama koji se u nekim zemljama sveta već primenjuju, kao i buduće izazove kojih moramo biti svesni kako bismo odgovorili na zahteve budućih projekata. Što se tiče očekivanja naših saradnika, verujem da se podudaraju sa našim očekivanjima – bliska saradnja, razmena znanja, aktivno učestvovanje u stvaranju kvalitetnijih projekata i zdravije životne sredine.

Ove godine, kao što smo napomenuli, vaši proizvodi su bili deo svakog većeg projekta kod nas? Koji je vaš odgovor na potrebe odvodnjavanja vode u urbanim sredinama?

Urbani projekti su sami po sebi veoma specifični, uzimajući u obzir da se realizuju u gusto naseljenim sredinama, u kojima se svi procesi moraju obavljati sa što manje ometanja životnog i poslovnog ritma njihovih stanovnika. U isto vreme, radi se o javnim površinama koje bi pored funkcionalnog, trebalo da zadovolje i estetske parametre. Upravo iz ovih razloga su ACO proizvodi našli svoju primenu u urbanim projektima. Njihove tehničke karakteristike omogućavaju dugotrajnost i minimum održavanja, brzu ugradnju i sigurnost građana tokom eksploatacije. Takođe, svojim diskretnim dizajnom, ACO proizvodi se uklapaju u različita arhitektonska rešenja ulica, trgova, pešačkih zona i sličnih urbanih površina.

Magacin sa robom ACO kompanije u Beogradu

ACO građevinski elementi d.o.o. – magacin

Od kada ste došli na čelo kompanije ACO, vaš tim je brojniji i, kako smo imali prilike da vidimo, svi zajedno radite na boljitku čitave kompanije. Kako birate saradnike ili šta mora da ima neko da bi bio deo Vašeg tima u koji imate poverenja?

Rekla bih da je presudno da svaki član tima ima pravilan stav prema poslu, oseća odgovornost i poštovanje prema kompaniji i kolegama sa kojima radi i ima želju za razvijanjem, učenjem i pomeranjem svojih granica van zone komfora.

Sa druge strane, kompanija treba da omogući da svako od članova tima oseća da doprinosi ukupnom uspehu, podrži zaposlene u usavršavanju novih veština i pruži osećaj zdrave sredine u kojoj se ceni i poštuje svaki član tima.

Šta kompanija ACO ima u planu za 2020. godinu? Na čemu će biti fokus?

Fokus će biti pre svega na novim, izazovnim projektima koji su u najavi, zatim detaljnoj organizaciji rada ACO Akademije i dodatnom proširenju tima. Takođe, planiramo pokretanje stručnih kampanja u okviru pojedinih segmenata, a u cilju podizanja svesti o važnosti primene adekvatnih rešenja u upravljanju vodom.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno