Connect with us
Energetska efikasnost

Potpisan sporazum o saradnji sa američkom kompanijom o solarnim elektranama

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je, u prisustvu predsednika Republika Aleksandra Vučića, sporazum o saradnji sa američkom kompanijom ā€žUGT rinjuablsā€œ, koja se bavi izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju projekata solarnih elektrana i sistema za skladiÅ”tenje električne energije, sa ciljem koriŔćenja potencijala koje Srbija ima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Sporazum je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisala potpredsednica i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, a u ime UGTR finansijski direktor Piter Gudol.

ā€žOvo je velika i važna stvar za Srbiju, za naÅ”u energetsku bezbednost i stabilnost i predstavlja početak nove ere i iskorak u budućnost. Predstoje nam razgovori oko svih uslova, a ukoliko zajedno ispunimo sve iz sporazuma, možemo imati solarne panele koji će proizvoditi viÅ”e od jednog gigavata električne energije. Važno nam je da imamo čistiji vazduh, a takođe je sporazum i finansijski bitan za nas, pritom na ovakav način reformiÅ”emo i modernizujemo ceo energetski sektor i budući rad javnih preduzećaā€œ, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Piter Gudol, finansijski direktor ā€žUGT rinjuablsā€œ, rekao je da kompanija posluje u nekoliko zemalja sveta.

ā€žZadovoljni smo Å”to smo opet u Beogradu i želimo da razvijamo saradnju i da doprinesemo privrednom rastu, energetskoj stabilnosti i bezbednostiā€œ, rekao je Gudol.

Entoni Godfri, ambasador SAD u Beogradu, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na čijem je čelu na dosadaŔnjoj saradnji i rekao da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.

Izvor: www.mre.gov.rs