Connect with us
Gra─Ĺevina

Za┼íto je va┼żno pribaviti lokacijske uslove pre po─Źetka gradnje objekta?

Planiranje i izgradnja objekta za svakog Investitora predstavlja izuzetno slo┼żen proces, bez obzira da li je to u pitanju manje zahtevan objekat (ku─ça za stanovanje, vikend objekat gde je predvi─Ĺen povremeni boravak korisnika) ili je u pitanju objekat kompleksnog poslovno-komercijalnog sadr┼żaja i funkcije.

Prvi korak u planiranju je izrada Idejnog rešenja i Idejnog projekta.

U ovoj po─Źetnoj fazi razmi┼íljanja izuzetno je va┼żna uloga arhitekte koji ─çe pomo─çi da se ideje prevedu u prostornu zamisao.

Po─Źetna ideja u komunikaciji sa arhitektom naj─Źe┼í─çe se transformi┼íe u vi┼íe prostornih mogu─çnosti koje ─çe dovesti do odgovaraju─çeg Idejnog re┼íenja, a zatim i Idejnog projekta.

Kako bi do┼íli do odgovaraju─çeg idejnog koncepta izuzetno je va┼żno da napo─Źetku Investitor pribavi Informaciju o lokaciji od nadle┼żnih op┼ítinskih slu┼żbi, za lokaciju na kojoj ─çe se graditi budu─çi objekat.

Projektovanje i gra─Ĺevinska dokumentacija

Projektovanje i gra─Ĺevinska dokumentacija

Šta je ustvari informacija o lokaciji?

INFORMACIJA O LOKACIJI je zvani─Źni dokument op┼ítine na kojoj se gradi objekat u kome su definisani uslovi izgradnje. Ovim dokumentom su definisani urbanisti─Źki parametri (procenat izgra─Ĺenosti, indeks izgra─Ĺenosti, dozvoljena spratnost budu─çeg objekta…) kao i drugi parametri koji su neophodni arhitekti kako bi adekvatno pristupio izradi idejnog re┼íenja.

Koliko je va┼żan ovaj dokument na po─Źetku procesa projektovanja govori i ─Źinjenica da ako bez ovog dokumenta dogovarate/realizujete idejno re┼íenje sa arhitektom sigurno ste na pogre┼ínom putu. Za┼íto? Nemate osnovne smernice za konkretnu lokaciju i verovatno dolazite do re┼íenja za koje ne─çete dobiti lokacijske uslove, a kasnije i gra─Ĺevinsku dozvolu o ─Źemu ─çe vi┼íe biti re─Źi u na┼íem slede─çem tekstu.

DRUGI KORAK u planiranju je pribavljanje lokacijskih uslova ─Źiji je sastavni deo i idejno re┼íenje, katastarsko-topografski plan, kopija plana i izvod iz lista nepokretnosti.

Ako ste pristupili izradi idejnog rešenja u skladu sa informacijom o lokaciji dobrim delom ste adekvatno pripremili dokumentaciju za pribavljanje lokacijskih uslova.

U realizaciji idejnog re┼íenja poma┼żu i podaci iz katastarsko-topografskog plana, kao i kopija plana i list nepokretnosti.

Gradilište i dozvole

Gradilište i dozvole

TRE─ćI KORAK u ovom procesu je podno┼íenje zahteva za dobijanje lokacijskih uslova koji se podnosi nadle┼żnoj op┼ítinskoj slu┼żbi koja izdaje lokacijske uslove.

// Svaki investitor koji je je ve─ç planirao i realizovao neki objekat zna koliko je ovo dugotrajan proces i da su strpljenje i upornost jedini put do realizacije. //

Me─Ĺutim ohrabruje ─Źinjenica da je proces pribavljanja lokacijskih uslova od 2015. godine zna─Źajno efikasniji jer je pribavljanje neophodne dokumentacije omogu─çeno preko sistema za elektronsko podno┼íenje prijava (eDozvola). Samo da napomenem da je ovo prvi korak na putu do dobijanja gra─Ĺevinske dozvole.

Put projektne dokumentacije do cilja ÔÇô dobijanje lokacijskih uslova

Nadle┼żna institucija (op┼ítinska slu┼żba) koja je primila podnetu dokumentaciju u obavezi je da od javnih preduze─ça (imaoca javnih ovla┼í─çenja – vodovod i kanalizacija, elektrodistribucija, toplana…) pribavi uslove za projektovanje. Ako je predata dokumentacija potpuna (u skladu sa uslovima javnih preduze─ça) nadle┼żna institucija izdaje lokacijske uslove. Sve navedeno zvu─Źi vrlo jednostavno, ali u praksi nije tako, zbog toga ┼íto je potrebno nekad dokumentaciju dopuniti, a ceo proces mo┼że da potraje mesecima.

Na ishod i brzinu odgovora nadle┼żnih institucija uti─Źe mnogo faktora:

 1. Sadr┼żaj dokumentacije (da li je potpuna ili nepotpuna)
 2. Vrsta i kompleksnost objekta za koji se tra┼że lokacijski uslovi
 3. A┼żurnost i dostavljanje informacija nadle┼żnih institucija podnosiocu zahteva

Ceo ovaj proces u prethodnih petnaestak godina i┼íao je nepodno┼íljivo sporo iz mnogo razloga (ovog puta ne─çemo se baviti tom temom po┼íto zahteva kompleksniji pristup). Izuzetno je va┼żno da napomenem da je od 2015. godine ovaj proces daleko efikasniji, ta─Źnije od kada je uvedena elektronska objedinjena procedura.

Gradilište u vašem komšiluku

Gradilište u vašem komšiluku

// Zna─Źajno je to ┼íto nadle┼żne institucije sada imaju zakonski rok u kome moraju dostaviti odgovor podnosiocu zahteva. //

Praćenje ovog procesa je daleko jednostavnije putem elektronske aplikacije, kako za nas koji vodimo ovu dokumentaciju kroz sam postupak, tako i za Investitora koji blagovremeno dobija obaveštenja o tome u kojoj je fazi njegov konkretan zahtev.

U praksi prime─çujem da dokumentacija na kojoj radim (od marta 2015. godine) br┼że prolazi svoj put kroz nadle┼żne institucije.

Šta definišu uslovi za projektovanje koje dostavljaju javna preduzeća

Podse─çanja radi, nakon definisanja idejnog re┼íenja, podno┼íenja zahteva za lokacijske uslove nadle┼żna institucija (op┼ítinska slu┼żba) pribavlja uslove za projektovanje i priklju─Źenje od javnih preduze─ça (imaoca javnih ovla┼í─çenja).

Poslednji korak u ovom kompleksnom procesu pribavljanja lokacijskih uslova defini┼íu uslovi za projektovanje i priklju─Źenje (tehni─Źke informacije) koje dostavljaju javna preduze─ça (imaoci javnih ovla┼í─çenja).

// Ve─çina Investitora (naro─Źito oni koji se prvi put upu┼ítaju u projektovanje i izgradnju objekta) tehni─Źke informacije donose gomilu podataka koji zbunjuju. //

Kao projektant (arhitekta) vi┼íe puta sam se na┼íla u situaciji da klijent (Investitor) tra┼żi od mene poja┼ínjenja tehni─Źke informacije. Izuzetno je slo┼żeno napraviti op┼íti odgovor na ovo pitanje (svaki objekat je pri─Źa za sebe)… vrsta, spratnost, polo┼żaj na parceli… ali poku┼ía─çu.

Pored op┼ítih informacija koje sadr┼że ovi dokumenti:

 1. Naziv, vrsta i klasa objekta
 2. Broj parcele i katastarska opština
 3. Ime i adresa Investitora

Opisuje se detaljno na─Źin na koji bi objekat trebao da bude priklju─Źen na infrastrukturu.

Bitno je ove podatke dostaviti projektantima instalacija (elektroenergetske, vodovod i kanalizacija, mašinske instalacije).

Projektantima instalacija su ovi podaci neophodni u izradi Projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD) kojim ─çe biti definisana infrastruktura budu─çeg objekta.

Gra─Ĺevinske dozvole i dokumentacija

Gra─Ĺevinske dozvole i dokumentacija

Podaci iz tehni─Źke informacije na koje bi trebalo posebno obratiti pa┼żnju su:

 1. Naknada za priklju─Źenje
 2. Rok za izgradnju priklju─Źka
 3. Dodatni uslovi za priklju─Źenje (ako ih ima)
 4. Dodatni uslovi za gra─Ĺenje (ako ih ima)
 5. Va┼żnost tehni─Źke informacije (12 meseci ili do isteka va┼żnosti lokacijskih uslova)

Na kraju pri─Źe o postupku pribavljanja lokacijskih uslova dodala bih da se strpljenje isplati jer je ovaj dokument osnova za izradu projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu.

Definisanjem svih koraka u ovom postupku imate brigu manje kada u─Ĺete u proces izrade Projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD) i ┼íto je jo┼í va┼żnije elimini┼íete gomilu nedoumica i ozbiljnih problema koji mogu nastati kasnije u procesu izgradnje objekta ako niste uzeli u obzir preporuke iz lokacijskih uslova.

U slede─çem tekstu govori─çemo o va┼żnosti izrade projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu koji je neophodan u slede─çemo koraku, procesu dobijanja gra─Ĺevinske dozvole.

Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.
Arhitektonski studio ÔÇ×ArhInGreenÔÇť
21000 Novi Sad, ul.Pasterova br. 6
+381 63 580 469

Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog