Connect with us
Arhitektura

Top 8 – Vinarije iz ugla arhitekture

Objavljeno

:

Čaša vina na terasi sa pogledom na vinograd

Pored kvalitetnog vina, vinske kuće žele da privuku potrošače i kreativnim, neobičnim dizajnom svojih vinarija za šta angažuju poznate svetske arhitekte. Tako danas vinarije nisu samo usputna stanica na putu do glavnih atrakcija, već su i same postale destinacije ka kojima hrli sve više turista.

Postoje moderna arhitektonska čuda, drevni podrumi pod zaštitom Uneska, restorani sa Mišelinovim zvezdicama i male porodične vinarije gde vlasnici vode obilaske. Svi nude iskustvo za pamćenje – i ukusna vina!

U ovom članku vam predstavljamo Top 8 vinarija čije projekte potpisuju velika imena arhitekture i koje su nagrađene na godišnjem izboru World’s Best Vineyards za 2021. godinu.

Zuccardi Valle de Uco
Mendoza, Argentina

Južno od argentinske prestonice, na 1.100 metara nadmorske visine, okružena vinogradima u srcu doline De Uco smeštena je vinarija porodice Zukardi. Novu vinariju završenu 2016. godine dizajnirali su arhitekti Tom Hjuz, Fernando Raganato i Eugenia Mora koristeći samo prirodne, lokalne materijale kako iznutra tako i spolja.

Marques de Riscal
Rioha, Španija

Talasaste aluminijumske trake koje prekrivaju vinariju Marques de Riscal blistaju na sunčevoj svetlosti. Ljubičasti odsjaji predstavljaju boje crvenog vina, a zlatne i srebrne dočaravaju nijanse belog vina. Remek-delo Frenka Gerija sada je poznat prizor na pejzažu Riohe. Osnovana je 1958. godine, a vina s imanja postala su toliko popularna početkom 20. veka da su ih pečatili kako bi osigurali autentičnost.

Marques de Riscal vinarija Rioha, Španija

Marques de Riscal vinarija Rioha, Španija

Chateau Margaux
Bordo, Francuska

Chateau Margaux nije Versaj Medoca bez razloga. Imanje datira iz 12. veka, a njegova istorija vinarstva od 16. veka. Ali, palata koja simbolizuje Margaux sagrađena u 19. veku u neopaladijskom stilu po projektu Luja Kombea privlači posetioce u ovu vinariju. Fasada vinarije nije samo amblem njihovih vina, već i simbol veličine i moći Bordoa.

Bodega Garzón
Maldonado, Urugvaj

Blizu urugvajske „Rivijere“ u Punta del Este i mondenskog ribarskog sela Hose Ignacijo, otvorena je 2016. godine vinarija Bodega Garzón. Upečatljivi primeri drevnih stena vire u podzemne podrume, čineći deo same arhitekture, a celo imanje poseduje Silver LEED sertifikat. Arhitektonski biro Bormida & Yanzon potpisuje projekat ove vinarije u Urugvaju.

Danas vinarije nisu samo usputna stanica

Danas vinarije nisu samo usputna stanica

Montes
Colchagua Valley, Čile

Vinarija Montes je zajednička vizija četvorice prijatelja, osmišljena kasnih 1980-ih sa idejom da čileanska vina naprave više nego što je svet ikada video. Vinarija smeštena u vinskoj regiji Apalta građena je po Feng Shui principima i pod nadzorom stručnjaka Silvia Galegilasa. Koristeći principe filozofije da pronađe dublje sjedinjenje sa okolinom i, na kraju, vinima, ističe elemente metala, drveta, zemlje, vatre i vode gde god je to moguće.

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori)
Toskana, Italija

Porodica Antinori proizvodi vino od 1385. godine, kada je Đovani di Piero Antinori postao član Firentinskog saveza vinara. Šest vekova i 26 generacija kasnije, ova impresivna loza je kanalisana u vrhunsku vinariju u srcu Toskane. Novu vinariju dizajnirao je Marko Kasamonti i nakon sedam godina izgradnje otvorena je 2012. godine. Koristeći materijale lokalnog porekla, uključujući drvo, staklo, terakotu i COR-TEN čelik, stapa se u pejzaž i vizuelno i ekološki.

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) Toskana, Italija

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) Toskana, Italija

Catena Zapata
Mendoza, Argentina

Posetioci ove vinarije osnovane 1902. godine u Mendozi, mogli bi da pomisle da su prevezeni u Tikal, drevnu piramidu Maja u Gvatemali. Ovo impresivno arhitektonsko delo je zapravo svojevrsni hram vina koji proizvodi neke od najpoznatijih Malbeka. Vlasnik Nikolas Katena Zapata sanjao je o vinariji koja je podsećala na piramidu Maja, ali je bio potreban arhitekta Pablo Sančez Elijas, takođe iz Argentine, da to postane stvarnost.

Viña VIK
Cachapoal Valley, Čile

U podnožju Anda, na zabačenom mestu koje starosedeoci nazivaju „Zlatno mesto“ nalazi se jedna od najnaprednijih, umetničkih i holističkih vinarija na svetu. Viziju norveškog biznismena Aleksa Vika i njegove supruge Keri, vinariju smeštenu na 4.500 hektara sa talasastim krovom od titana i bronze dizajnirao je Marselo Daglio. Uklopljena u divljinu, ima i hotel s 22 tematska apartmana, bungalove, tri restorana i muzej savremene umetnosti.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno