Connect with us
Arhitektura

Top 8 – Vinarije iz ugla arhitekture

Pored kvalitetnog vina, vinske ku─çe ┼żele da privuku potro┼ía─Źe i kreativnim, neobi─Źnim dizajnom svojih vinarija za ┼íta anga┼żuju poznate svetske arhitekte. Tako danas vinarije nisu samo usputna stanica na putu do glavnih atrakcija, ve─ç su i same postale destinacije ka kojima hrli sve vi┼íe turista.

Postoje moderna arhitektonska ─Źuda, drevni podrumi pod za┼ítitom Uneska, restorani sa Mi┼íelinovim zvezdicama i male porodi─Źne vinarije gde vlasnici vode obilaske. Svi nude iskustvo za pam─çenje ÔÇô i ukusna vina!

U ovom ─Źlanku vam predstavljamo Top 8 vinarija ─Źije projekte potpisuju velika imena arhitekture i koje su nagra─Ĺene na godi┼ínjem izboru WorldÔÇÖs Best Vineyards za 2021. godinu.

Zuccardi Valle de Uco
Mendoza, Argentina

Ju┼żno od argentinske prestonice, na 1.100 metara nadmorske visine, okru┼żena vinogradima u srcu doline De Uco sme┼ítena je vinarija porodice Zukardi. Novu vinariju zavr┼íenu 2016. godine dizajnirali su arhitekti Tom Hjuz, Fernando Raganato i Eugenia Mora koriste─çi samo prirodne, lokalne materijale kako iznutra tako i spolja.

Marques de Riscal
Rioha, Španija

Talasaste aluminijumske trake koje prekrivaju vinariju Marques de Riscal blistaju na sun─Źevoj svetlosti. Ljubi─Źasti odsjaji predstavljaju boje crvenog vina, a zlatne i srebrne do─Źaravaju nijanse belog vina. Remek-delo Frenka Gerija sada je poznat prizor na pejza┼żu Riohe. Osnovana je 1958. godine, a vina s imanja postala su toliko popularna po─Źetkom 20. veka da su ih pe─Źatili kako bi osigurali autenti─Źnost.

Marques de Riscal vinarija Rioha, Španija

Marques de Riscal vinarija Rioha, Španija

Chateau Margaux
Bordo, Francuska

Chateau Margaux nije Versaj Medoca bez razloga. Imanje datira iz 12. veka, a njegova istorija vinarstva od 16. veka. Ali, palata koja simbolizuje Margaux sagra─Ĺena u 19. veku u neopaladijskom stilu po projektu Luja Kombea privla─Źi posetioce u ovu vinariju. Fasada vinarije nije samo amblem njihovih vina, ve─ç i simbol veli─Źine i mo─çi Bordoa.

Bodega Garz├│n
Maldonado, Urugvaj

Blizu urugvajske ÔÇ×RivijereÔÇť u Punta del Este i mondenskog ribarskog sela Hose Ignacijo, otvorena je 2016. godine vinarija Bodega Garz├│n. Upe─Źatljivi primeri drevnih stena vire u podzemne podrume, ─Źine─çi deo same arhitekture, a celo imanje poseduje Silver LEED sertifikat. Arhitektonski biro Bormida & Yanzon potpisuje projekat ove vinarije u Urugvaju.

Danas vinarije nisu samo usputna stanica

Danas vinarije nisu samo usputna stanica

Montes
Colchagua Valley, ─îile

Vinarija Montes je zajedni─Źka vizija ─Źetvorice prijatelja, osmi┼íljena kasnih 1980-ih sa idejom da ─Źileanska vina naprave vi┼íe nego ┼íto je svet ikada video. Vinarija sme┼ítena u vinskoj regiji Apalta gra─Ĺena je po Feng Shui principima i pod nadzorom stru─Źnjaka Silvia Galegilasa. Koriste─çi principe filozofije da prona─Ĺe dublje sjedinjenje sa okolinom i, na kraju, vinima, isti─Źe elemente metala, drveta, zemlje, vatre i vode gde god je to mogu─çe.

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori)
Toskana, Italija

Porodica Antinori proizvodi vino od 1385. godine, kada je ─Éovani di Piero Antinori postao ─Źlan Firentinskog saveza vinara. ┼áest vekova i 26 generacija kasnije, ova impresivna loza je kanalisana u vrhunsku vinariju u srcu Toskane. Novu vinariju dizajnirao je Marko Kasamonti i nakon sedam godina izgradnje otvorena je 2012. godine. Koriste─çi materijale lokalnog porekla, uklju─Źuju─çi drvo, staklo, terakotu i COR-TEN ─Źelik, stapa se u pejza┼ż i vizuelno i ekolo┼íki.

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) Toskana, Italija

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) Toskana, Italija

Catena Zapata
Mendoza, Argentina

Posetioci ove vinarije osnovane 1902. godine u Mendozi, mogli bi da pomisle da su prevezeni u Tikal, drevnu piramidu Maja u Gvatemali. Ovo impresivno arhitektonsko delo je zapravo svojevrsni hram vina koji proizvodi neke od najpoznatijih Malbeka. Vlasnik Nikolas Katena Zapata sanjao je o vinariji koja je podse─çala na piramidu Maja, ali je bio potreban arhitekta Pablo San─Źez Elijas, tako─Ĺe iz Argentine, da to postane stvarnost.

Vi├▒a VIK
Cachapoal Valley, ─îile

U podno┼żju Anda, na zaba─Źenom mestu koje starosedeoci nazivaju ÔÇ×Zlatno mestoÔÇť nalazi se jedna od najnaprednijih, umetni─Źkih i holisti─Źkih vinarija na svetu. Viziju norve┼íkog biznismena Aleksa Vika i njegove supruge Keri, vinariju sme┼ítenu na 4.500 hektara sa talasastim krovom od titana i bronze dizajnirao je Marselo Daglio. Uklopljena u divljinu, ima i hotel s 22 tematska apartmana, bungalove, tri restorana i muzej savremene umetnosti.