Connect with us
Energetska efikasnost

Zašto ovog proleća alu stolarija treba da bude Vaš izbor?

Tro┼íkovi grejanja su sve ve─ça i zna─Źajnija stavka u ku─çnom bud┼żetu, pa dobra organizacija bud┼żeta zahteva da se promi┼ílja o svim aspektima koji mogu da doprinesu u┼ítedi elektri─Źne energije. Njena u┼íteda zavisi od racionalne potro┼ínje ali i spre─Źavanja gubitaka energije iz domova posebno u zimskim mesecima. Zima je tek pro┼íla, to ne zna─Źi da ne treba da razmi┼íljamo o slede─çoj zimi i da dotrajalu stolariju zamenimo na vreme kako bi gubitke energije sveli na minimalne.

Tro┼íkovi zamene stolarije su zna─Źajni i odluke se ne donose preko no─çi. Ako ste se odlu─Źili ili ve─ç dugo razmi┼íljate, prole─çe je pravo vreme za zamenu stolarije i sve prate─çe radove koji uz nju slede. Visoke temperature spre─Źavaju da se leti kvalitetno odrade radovi izolacije koji prate zamenu stolarije. Ukoliko se posao ostavi za jesen, veliki je rizik da se ne zavr┼íi pre zime i ostane za slede─çe prole─çe.

Benefiti alu stolarije

Napredak tehnologije doveo je do toga da se u aluminijumske ramove ugra─Ĺuju termoizolacioni slojevi i toplotne barijere koje su re┼íile visok stepen provodljivosti toplote alu stolarije. Danas je alu stolarija jednako dobar toplotni izolator, u tom segmentu ne zaostaje za PVC stolarijom. Ukoliko se ovog prole─ça odlu─Źite za ugradnju alu stolarije, ona ─çe Vam doneti samo benefite, gubitaka sa njom nema.

Alu stolarija radi se od aluminijuma, prirodnog materijala koji je veoma ─Źvrst, zbog toga je otporna na sve vremenske uslove. ─îvrstina materijala obezbe─Ĺuje aluminijumskoj stolariji du┼żi vek trajanja, ukoliko se njome pa┼żljivo rukuje, brine o otvaranju i zatvaranju, prozori i vrata od aluminijuma se sigurno ne─çe deformisati i zaboravi─çete na to kada ste ih zamenili. Kod frekventnih poslovnih prostora gde se ─Źesto otvaraju i zatvaraju vrata alu stolarija je prosto nezamenljiva.

─îvrsti alu profili ostavljaju mogu─çnost da ramovi za prozore i vrata ne budu pre┼íiroki, uski ramovi omogu─çavaju vi┼íe prostora za staklene povr┼íine, a to onda zna─Źi i vi┼íe svetlosti u stambenom ili poslovnom prostoru. Vi┼íe svetla u prostoru pove─çava vidljivost i tako pobolj┼íava kvalitet ┼żivota.

Alu stolarija sa termo prekidom

Odli─Źan recept za hladno leto i toplu zimu je alu stolarija sa termo prekidom. Termo prekid je posebna vrsta izolatora koji se postavlja na unutra┼ínju i spolja┼ínju stranu okvira stolarije i tako odvaja temperaturu u domu od spolja┼ínje temperature. Stolarija sa termo prekidom umanjuje ra─Źune za potro┼ínju elektri─Źne energije i do 20%. Ova posebna vrsta izolatora pravi se od materijala sa manjom termi─Źkom provodljivo┼í─çu i poliuretanske smole koja ima visoka zvu─Źna izolaciona svojstva. Uz termalnu izolaciju sa termo prekidima se dobija i fantasti─Źna zvu─Źna izolacija. Alu stolarija obezbe─Ĺuje apsolutni mir u domu bez obzira da li ste u mirnom kraju ili ┼żivite i radite na nekom prometnom mestu.

Alu stolarija zadovoljava visoke standarde dana┼ínjeg tr┼żi┼íta

Visoke standarde dana┼ínjeg tr┼żi┼íta stolarije u potpunosti mo┼że da zadovolji alu stolarija. Svojom ─Źvrstinom alu profili obezbe─Ĺuju stati─Źku stabilnost objekta i dug vek ugra─Ĺene stolarije. U ponudi je veliki izbor boja alu profila, arhitekte iz tog razloga rado koriste ovaj materijal, omogu─çava im da sa lako─çom ostvare svaku zamisao. Aluminijumske profile mogu da ukrajaju onako kako su zamislili i da posti┼żu vrhunske estetske standarde. Aluminijum u kombinaciji sa drvetom predstavlja poslednju re─Ź tehnologije u izradi stolarije.

Visokokvalitetna stolarija nastala iz spoja aluminijuma i drveta

Idealan spoj prirode i tehnologije ostvaren je u stolariji pravljenoj kombinacijom aluminijuma i drveta. Prirodnost drveta kao materijala je ta suptilna veza sa sredinom i okolinom, dok se u obradi aluminijuma i spoju sa prirodnim materijalom prepoznaju te tehni─Źke inovacije. Verovatno su kreatori prilikom zamisli da u izradi stolarije spoje ova dva materijala nisu nadali ovakvoj popularnosti. Spoj aluminijuma sa drvetom popularan je zbog funkcionalnosti i izuzetnih estetskih vrednosti. U ovoj nesvakida┼ínjoj simbiozi materijala drvo je unelo lepotu koja se krije u prirodnosti, a aluminijum fleksibilnost u obradi i preciznost u dizajnu.

Najve─ça prednost kombinacije ovih materijala je ┼íto se prozori i vrata mogu izraditi prema nestandardnim dimenzijama i tako se apsolutno prilagoditi dimenzijama ali i estetici prostora. Upareno sa aluminijumom drvo zna─Źajno doprinosi termoizolacionim karakteristikama stolarije. Stolarija drvo-aluminijum ima visoka termoizolaciona svojstva i zna─Źajno doprinosi energetskoj efikasnosti. Ova kombinacija materijala zna─Źajno doprinosi i ekolo┼íkoj odr┼żivosti. Drvo je obnovljivi resurs i njegova eksploatacija ne ugro┼żava zna─Źajno o─Źuvanje ┼żivotne sredine ukoliko se vodi briga o pametnoj se─Źi ┼íuma.

Eksploatacija aluminijuma je kontrolisana i u okvirima je ekolo┼íke odr┼żivosti.

Najbolji odnos cene i kvaliteta

Kada je u pitanju izbor alu stolarije, pronala┼żenje najboljeg odnosa cene i kvaliteta predstavlja klju─Źni faktor za mnoge kupce. Aluminijumska stolarija, iako po─Źetno mo┼że delovati kao skuplja opcija, dugoro─Źno pru┼ża izvanrednu vrednost zahvaljuju─çi svojoj izdr┼żljivosti, otpornosti na koroziju i minimalnom odr┼żavanju. Osim toga, alu stolarija nudi superiorne izolacione karakteristike koje mogu znatno smanjiti tro┼íkove energije. Ulaganje u kvalitetnu alu stolariju mo┼że se isplatiti kroz godine stabilnog i pouzdanog performansa, ─Źine─çi je idealnim izborom za one koji tra┼że optimalnu kombinaciju cene i kvaliteta.