Connect with us
Arhitektura

Delta House – Inovativna tehnolo┼íka re┼íenja izgradnje

DELTA REAL ESTATE
Zelena izgradnja kao obaveza svih nas

U VREMENU KADA JE BORBA ZA ZDRAVU PLANETU JEDAN OD PRIMARNIH GLOBALNIH CILJEVA IZDVOJI─ćE SE SAMO KOMPANIJE KOJE SVOJU DUGORO─îNU POLITIKU POSLOVANJA BAZIRAJU NA USPOSTAVLJANJU RAVNOTE┼ŻE IZME─ÉU ZA┼áTITE ┼ŻIVOTNE SREDINE, DRU┼áTVENE ODGOVORNOSTI I BIZNISA.

U sektoru gra─Ĺevinske industrije, ┼íirom Evrope, zelena izgradnja usvojena je kao obaveza, a ne ┼żelja. U Srbiji ovakav trend prepoznala je nekolicina kompanija, a me─Ĺu najistaknutijim zavr┼íenim projektima izdvaja se novo sedi┼íte kompanije Delta Holding ÔÇô Delta House.

Delta Haouse glavni lobi - prirodni materijali

Visok kvalitet unutrašnjeg vazduha omogućen je kroz bipolarnu jonizaciju

Pri izgradnji ove poslovne zgrade investitor je insistirao na po┼ítovanju savremenih trendova ekolo┼íki prihvatljive gradnje u primeni materijala, implementaciji visokoefikasnih sistema i uvo─Ĺenju inovativnih tehnolo┼íkih re┼íenja. Zelena gradnja podrazumevala je po┼ítovanje profesionalnih standarda od planiranja, preko projektovanja, gra─Ĺenja i odr┼żavanja, do kori┼í─çenja zgrade sa nizom ekolo┼íki prihvatljivih re┼íenja.

REZERVOAR ZA KIŠNICU

Zbog ─Źinjenice da se oko 50% godi┼ínje potro┼ínje vode koristi za ispiranje toaleta ili zalivanje zelenih povr┼íina zgrada Delta House poseduje sopstveni rezervoar za ki┼ínicu, a voda iz ovog rezervoara koristi se za snabdevanje toaleta u objektu.

Sakupljanje ki┼ínih voda omogu─çeno je kroz sisteme na krovu objekta, na koti +42.55 m gde se vr┼íi odvod atmosferskih voda putem krovnih slivnika sa greja─Źima, do nivoa -2 na kome se nalazi rezervoar zapremine 60 m┬│. Prora─Źun atmosferske vode koja se mo┼że sakupiti ura─Ĺen je na bazi podataka RHMZ Srbije, gde za Beograd prose─Źna koli─Źina padavina na godi┼ínjem nivou iznosi 670 mm.

OMOTA─î OBJEKTA

Poznato je da kada izolacija nije dovoljno kvalitetna, napori za napajanje iz obnovljivih izvora energije prerastu u Sizifov posao, a tehnolo┼íki napredni sistemi su u stalnom riziku od optere─çenja kapaciteta. Kako se to ne bi dogodilo, fasadni sistem na zgradi Delta House odabran je tako da se obezbedi maksimalna toplotna i zvu─Źna izolacija. Profili poja─Źanih termi─Źkih karakteristika, troslojni staklopaket u ─Źijem se me─Ĺuprostoru nalazi argon ─Źine ovaj fasadni sklop veoma kvalitetnim. Koeficijent toplotne provodljivosti je od 0,79 do 0,85 ┼íto zgradu svrstava u kategoriju pasivnih objekata.

Fasadni sistem na zgradi Delta House

Fasadni sistem na zgradi Delta House / foto: Delta Real Estate

OZELENJAVANJE OBJEKTA

Po modelu evropskih prestonica, zelene oaze oko zgrade i na krovu dale su ovom objektu sna┼żnu crtu modernosti i prepoznatljivosti. Odabir biljnih vrsta vr┼íen je na osnovu WUCOLS liste, tako da sve odabrane vrste spadaju u kategoriju LC biljaka, odnosno biljaka koje zahtevaju minimalne koli─Źine vode. Kontrola vode omogu─çena je i kroz ÔÇ×kap po kapÔÇŁ sistem zalivanja svih zelenih povr┼íina, koje pokrivaju preko 1.300 m┬▓.

BIPOLARNI JONIZATORI ZA ─îI┼á─ćENJE VAZDUHA

Visok kvalitet unutra┼ínjeg vazduha omogu─çen je kroz bipolarnu jonizaciju, koja predstavlja proces uklanjanja ─Źestica zaga─Ĺiva─Źa (smoga, pra┼íine, grinja, alergena, gljivica, virusa i bakterija) iz radnog prostora. Ovo re┼íenje obnavlja i uravnote┼żuje nivoe prirodnih jona u zatvorenom prostoru, ┼íto omogu─çava da vazduh bude kvalitetniji u odnosu na onaj koji se nalazi spolja, a istovremeno dovodi do u┼íteda energije u HVAC sistemu. Bipolarna jonizacija mo┼że smanjiti stope ventilacije do 75%.

Delta Haouse glavni lobi - prirodni materijali

Zelena gradnja podrazumevala je poštovanje profesionalnih standarda

Sistem rada celokupne termotehni─Źke instalacije je predvi─Ĺen za rad u DCV sistemu, odnosno maksimalno ┼ítedljivom re┼żimu rada. To zna─Źi da su predvi─Ĺeni senzori prisustva, temperature i koncentracije CO2. Na taj na─Źin ─çe se automatski odr┼żavati ┼żeljeni klimatski uslovi u svakoj zoni prostora. U vremenu pandemije bipolarna jonizacija priznata je kao izuzetno efikasna u inaktivaciji koronavirusa.

SOLARNI PANELI

Stepen zaga─Ĺenosti ┼żivotne sredine, koji poslednjih decenija dramati─Źno raste, umnogome je doprineo rastu tr┼żi┼íta solarne energije. Re─Ź je o obnovljivom energetskom izvoru za koji se o─Źekuje da do 2050. godine postane broj jedan u domenu tehnologije stvaranja zelene elektri─Źne energije. Delimi─Źne potrebe poslovne zgrade od oko 23.000 m┬▓ zadovoljene su instalacijom solarnih panela ukupne snage 80 Kw.

PRIRODNI MATERIJALI

Ekolo┼íka svest nije izostala ni prilikom dizajna enterijera ove poslovne zgrade. Odabrani su prirodni materijali, elementi i name┼ítaj od recikliranog materijala koji stvaraju zdravu mikroklimu u ovom prostoru. Osim ┼íto uti─Źu na o─Źuvanje ┼żivotne sredine, recikliranje i upotreba recikliranog materijala u enterijeru podsti─Źe na kreativnost.

 

Delta Haouse enterijer - prirodni materijali

Odabrani su prirodni materijali za izradu enterijera

OLAKŠANA BETONSKA KONSTRUKCIJA

Delta House jedan je od najve─çih projekata na Zapadnom Balkanu na kome je primenjen sistem olak┼íanih betonskih plo─Źa po tehnologiji.

Plasti─Źne lopte od 100% reciklirane plastike

Plasti─Źne lopte od 100% reciklirane plastike zamenile su te┼íki beton

Plasti─Źne lopte od 100% reciklirane plastike zamenile su te┼íki beton na svim mestima na kojima on iz stati─Źkih razloga nije nu┼żan. Monta┼ża 100.000 lopti u konstrukciju poslovne zgrade smanila je emisiju CO2 za 336 t. Zna─Źajne u┼ítede koli─Źine energije tokom ─Źitavog ┼żivotnog veka objekta i sinteza moderne tehnologije i prirodnih materijala ozna─Źili su budu─çnost gra─Ĺevinarstva. Kao dokaz primene zelenih standarda i podsticaj razvoja tr┼żi┼íta zeleno-odr┼żive gradnje omogu─çena je sertifikacija objekata.

Delta Haouse glavni lobi - prirodni materijali

Pri izgradnji ove poslovne zgrade investitor je insistirao na poštovanju savremenih trendova ekološki prihvatljive gradnje

Globalno gledano sertifikata za zelenu gradnju ima mnogo, ali su kod nas prepoznati i do sada zastupljeni LEED i BREEAM. Statisti─Źki podatak je da su u Srbiji trenutno LEED sertifikovana 22 objekta, a 30 je u procesu dobijanja sertifikacije, me─Ĺu kojima je i poslovna zgrada Delta House.

Delta Real Estate logo

DELTA REAL ESTATE
Vladimira Popovi─ça 8a, 11000 Beograd
T +381 11 201 2600
info@deltarealestate.rs
www.deltarealestate.rs