Connect with us
Novosti

Osvrt na svetsku nedelju zelene gradnje

Od 11. do 15. septembra obele┼żena je Svetske nedelje zelene gradnje, #WGBW23. Savet zelene gradnje Srbije, kao jedan od 75 nacionalnih ─Źlanova Svetskog saveta zelene gradnje, organizovao je niz razli─Źitih doga─Ĺaja. Vidljivi na globalnoj mapi aktivnosti Svetskog saveta, ovi doga─Ĺaji odigrali su se u duhu ovogodi┼ínje kampanje: Gradimo tranziciju – #BuildingTheTransition ÔÇô koja isti─Źe tranziciju koju gra─Ĺevinski sektor neminovno mora pro─çi kako bi postao zelen, odr┼żiv i cirkularan, a tokom ove nedelje svet imao priliku da vidi kako se to de┼íava u Srbiji.

Manifestacija je otvorena Danom Saveta: ÔÇ×Tranzicija u slu┼żbi zelene agendeÔÇŁ, 12. septembra, u Privrednoj komori Srbije. Obuhvatao je niz panela, grupisanih oko tri klju─Źne teme sadr┼żane u ovogodi┼ínjoj kampanji: pravedna tranzicija, energetska tranzicija i regenerativna tranzicija, a predstavljeni su i HORIZON projekti na kojima Savet u─Źestvuje, kao i publikacija ÔÇťMapa puta za ponovnu upotrebu, recikla┼żu ili valorizaciju gra─Ĺevinskog betonskog otpada i analiza postoje─çeg stanja iz oblasti upravljanja betonskim otpadomÔÇŁ koja je javno dostupna na sajtu Saveta.

Dr┼żavna sekretarka Ministarstva za gra─Ĺevinarstvo, saobra─çaj i infrastrukturu, Aleksandra Damnjanovi─ç, se prisutnima obratila povodom nove nacionalne regulative vezane za zelenu gradnju, akcentuju─çi zna─Źaj sistemske integracije ovog koncepta u zakonodavstvo i va┼żnost stru─Źne ekspertize Saveta zelene gradnje Srbije u ovom procesu. Tako─Ĺe, definisala je fokalnu ta─Źku ovogodi┼ínje kampanje WGBW na podru─Źju Srbije, a to su upravo korenite promene gra─Ĺevinskog sektora koje donosi novi zakon kroz sna┼żnu podr┼íku dr┼żave u pravcu zelene i odr┼żive gradnje. Ona je prisutna pre svega u vidu obavezne zelene sertifikacije svih javnih objekata i objekata povr┼íine preko 10.000 kvadratnih metara, ali i podsticaja u vidu finansijskih olak┼íica za objekte koji pribave zelene sertifikate. Kao takav, on ─çe zna─Źajno preoblikovati gra─Ĺevinski sektor Srbije.

Pru┼żaju─çi podr┼íku ovoj adaptaciji, Savet je samim programom doga─Ĺaja omogu─çio detaljno predstavljanje vode─çih sertifikata ÔÇô DGNB, koji je na┼íem tr┼żi┼ítu jo┼í uvek slabo poznat, iako je usagla┼íen sa evropskom regulativom i prisutan u regionu, kao i LEED i BREEAM. Pored ovoga, sledio je niz predavanja o drugim principima, alatima, metodama i re┼íenjima koja nam poma┼żu da gradimo tranziciju, a nije izostao ni tradicionalni deo podr┼íke liderima koji potvr─Ĺuju svoju zelenu opredeljenost u vidu dodele Zahvalnica Saveta.

U ─Źetvrtak, 14. septembra, Savet je odr┼żao neformalni ─Źlanski sastanak, tokom koga su ─Źlanovi Saveta imali priliku i da direktno pru┼że podr┼íku kampanji tako ┼íto je svako od njih u video formi kratko predstavio na koji na─Źin uti─Źe i doprinosi izgradnji odr┼żive budu─çnosti. Ovaj video bi─çe ubrzo dostupan na dru┼ítvenim kanalima Saveta.

Zelena tura kroz Delta House

Zelena tura kroz Delta House

Istog dana, odr┼żana je ve─ç mnogima poznata i tradicionalna Zelena tura. Cilj Saveta je da ovim doga─Ĺajem, kroz vo─Ĺeni obilazak savremene, zelene, odr┼żive zgrade, pribli┼żi ┼íiroj javnosti ovaj koncept i savremena re┼íenja koja ga ─Źine mogu─çim. Ovogodi┼ínja tura obi┼íla je poslovnu zgradu i sedi┼íte ─Źlana Saveta, LEED-sertifikovanu zgradu Delta House. Zainteresovani su imali priliku da vide savremeni sistem regulacije temperature i vazduha objekta, senzore za automatsko upravljanje i prilago─Ĺavanje prostora potrebama korisnika, ki┼íne kolektore iz kojih se pre─Źi┼í─çena voda vra─ça u sistem za tehni─Źku upotrebu, elektri─Źne punja─Źe, ozelenjene povr┼íine, i druge zna─Źajne karakteristike koje ovu zgradu ─Źine reprezentativnim primerom zelene gradnje.

Radionica ÔÇ×Kako gradimo sutra?ÔÇť

Radionica ÔÇ×Kako gradimo sutra?ÔÇť

Idealan na─Źin da se zatvori ova nedelja do┼íao je za vikend, kada je 16. septembra Savet u─Źestvovao na U┼í─çe Eko festu, doga─Ĺaju svog ─Źlana, u okviru koga je Savet organizovao interaktivnu i kreativnu de─Źiju radionicu ÔÇ×Kako gradimo sutra?ÔÇť. Najmla─Ĺi su, shodno svom uzrastu, upoznati sa zelenom gradnjom i njenim principima, a imali su i priliku da se zabave kroz sklapanje maketa i sami se oprobaju u pravljenju svojih odr┼żivih ku─ça.

Rezultat ovogodi┼ínje kampanje Svetske nedelje zelene gradnje je pokretanje jednog sveobuhvatnog diskursa na temu zna─Źajnih promena u gra─Ĺevinskom sektoru koje se naziru na horizontu ÔÇô kako u stru─Źnoj zajednici, tako i u ┼íiroj javnosti. Misija Saveta, koji kroz ─Źlanstvo okuplja predstavnike investitora, projektanata, proizvo─Ĺa─Źa, izvo─Ĺa─Źa, akademije, eksperata i drugih zna─Źajnih u─Źesnika u gra─Ĺevinskom sektoru, jeste upravo da udru┼żenim snagama zajedno stvaramo odr┼żivu i zelenu izgra─Ĺenu sredinu.

Savet zelene gradnje Srbije
(SrbGBC ÔÇô nacionalna kancelarija)
Bulevar Mihajla Pupina 165g/1 11070 Novi Beograd
+ 381 11 22 05 809
info@serbiagbc.rs
www.serbiagbc.rs