Connect with us
Arhitektura

Arhitekta Milan Zlokovi─ç u fokusu otvaranja 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2024

Devetnaesta BINA bi─çe otvorena 30. maja u 19 ─Źasova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izlo┼żbom ÔÇ×Vila Prendi─ç ÔÇô novi pogled, novo trajanjeÔÇŁ autorke Aleksandre ┼áevi─ç, koja za cilj ima pribli┼żavanje stambene arhitekture me─Ĺuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilago─Ĺavanje savremenim uslovima ┼żivota, uz o─Źuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Ova izlo┼żba posve─çena je delu Milana Zlokovi─ça i osmi┼íljena u saradnji sa Zavodom za za┼ítitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zlokovi─ç, a ujedno ─çe biti najava i konstitutivni deo velikog obele┼żavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

Portret Milan Zlokovi─ç

Portret Milan Zlokovi─ç

Autorka izlo┼żbe Aleksandra ┼áevi─ç, arhitekta i vi┼íi konzervator Zavoda za za┼ítitu spomenika kulture grada Beograda, o rekonstrukciji objekta Vile Prendi─ç je rekla:

ÔÇ×Ovo je primer dobre prakse, na koji bi trebalo da se i u budu─çnosti ugledaju ljudi koji se suo─Źavaju sa tim da imaju nekretninu – spomenik kulture ili se odlu─Źuju da ih kupe. Sa─Źuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendi─ç zbog kojih je ona i utvr─Ĺena za spomenik kulture. Mislim da je rezultat vratio veru da se takve vrste obnove mogu desiti u dana┼ínje vreme, da nije neophodno da se sve prepravi, oblikuje druga─Źije i prilagodi nekom sada┼ínjem trenutku i modelu ┼żivotaÔÇŁ.

Vila Prendi─ç glavni izgled

Vila Prendi─ç glavni izgled

Zlokovi─çev projekat vile za bra─Źni par Prendi─ç sublimira redak i istinski modernisti─Źki duh, dosledno i beskompromisno ostvaruju─çi koncept unutra┼ínjeg prostora zasnovanog na funkcionalnosti primerenoj porodi─Źnoj strukturi i ┼żivotnom stilu korisnika. Prikazom svih faza obnove i procesa rada na rekonstrukciji objekta, koje govore o istorijatu i nivou izmena unutra┼ínje organizacije kao posledica razli─Źitog modela kori┼í─çenja ovog stambenog objekta u razli─Źitim dru┼ítvenim okolnostima, predstavljen je arhivski projekat za izgradnju objekta, vrednosti arhitekture zbog kojih je utvr─Ĺen za spomenik kulture, kao i dru┼ítvene i istorijske okolnosti u kojima su gra─Ĺeni stambeni objektu druge faze izgradnje Profesorske kolonije.

U petak, 31. maja u 18 ─Źasova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, bi─çe odr┼żan i tribinski program ÔÇ×Vila Prendi─ç ÔÇô jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovi─çaÔÇŁ u kome ─çe u─Źestvovati Marko Proki─ç, Aleksandra ┼áevi─ç, ─Éor─Ĺe Mojovi─ç i Neboj┼ía Ante┼íevi─ç, uz moderaciju Tanje Damjanovi─ç Konli.

Vila Prendi─ç, zavrseni radovi

Vila Prendi─ç, zavrseni radovi

U subotu 1. juna u 12 ─Źasova, bi─çe odr┼żano autorsko vo─Ĺenje kroz izlo┼żbu ÔÇ×Vila Prendi─ç ÔÇô novi pogled, novo trajanjeÔÇŁ u Likovnoj galeriji KCB-a, dok je za nedelju 2. jun od 10 do 12 ─Źasova zakazana ┼íetnja kroz Profesorsku koloniju, u kojoj se Vila Prendi─ç nalazi.

Kompletan program 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture mogu─çe je pogledati na sajtu manifestacije: LINK.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs