Connect with us
Arhitektura

Revitalizacija uz pomo─ç BIM tehnologije

Projektovanje kroz 3D omogućava sveobuhvatno sagledavanje projekta sa svim detaljima, što projektantima otvara veću mogućnost za eksperimentisanje. Omogućava istovremeno unošenje izmena u sve prikaze (osnove, preseke, izglede) što znatno ubrzava proces i ostavlja više vremena za kreativni rad i osmišljavanje rešenja.

Rekonstrukcija objekata predstavlja poseban arhitektonski izazov, zahtevaju─çi pa┼żljivo planiranje i implementaciju. Postoje─çi objekti kojima treba dodeliti novu namenu, osavremeniti ih, pro┼íiriti im kapacitete ili ih jednostavno obnoviti, sa sobom nose veliki broj ograni─Źenja, ali i priliku za kreativna re┼íenja. O─Źuvanje istorijske vrednosti, zadovoljenje savremenih standarda i optimizacija funkcionalnosti su samo neki od klju─Źnih aspekata u ovom procesu.

U ovom tekstu, stavljamo akcenat na to kako BIM (Building Information Modeling) tehnologija za nas postaje esencijalna u projektima rekonstrukcije, donoseći inovacije i olakšavajući ceo proces.

Precizna analiza postoje─çeg stanja

BIM tehnologija omogu─çava nam da detaljno analiziramo postoje─çe stanje objekta, kreiraju─çi ta─Źan 3D model sa svim karakteristikama objekta. Ovaj digitalni dvojnik, ve─ç u prvoj fazi, olak┼íava identifikaciju potencijalnih problema, pru┼żaju─çi temeljan uvid u postoje─çe stanje pre po─Źetka projektovanja.

METŠ i OŠ Desanka Maksimović, Priboj / nacrt: Studio A&D Architects

METŠ i OŠ Desanka Maksimović, Priboj / nacrt: Studio A&D Architects

Timski rad: koordinacija izme─Ĺu struka

U projektima rekonstrukcije, saradnja izme─Ĺu in┼żenjera, klju─Źna je za uspeh. BIM nam omogu─çava da, ve─ç u najranijoj fazi, preklapanjem konstruktivnih, instalacionih i arhitektonskih 3D modela uo─Źimo mesta potencijalnih problema, ali i da istovremeno korigujemo 3D modele, odnosno projekte. Jo┼í jedna od klju─Źnih stvari ovde je istovremenost – nema gubljenja vremena na prepravljanje jednog projekta za drugim, ve─ç svaki in┼żenjer mo┼że sagledati sve projekte istovremeno i shodno tome korigovati svoj projekat. Ovim se posti┼że znatna u┼íteda vremena i pove─çava efikasnost.

Optimizacija dizajna i ispitivanje razli─Źitih re┼íenja

Kreiranje 3D modela poma┼że nam u testiranju razli─Źitih projektantskih opcija i identifikaciji najboljeg re┼íenja. Projektovanje kroz 3D omogu─çava sveobuhvatno sagledavanje projekta sa svim detaljima, ┼íto projektantima otvara ve─çu mogu─çnost za eksperimentisanje. Tako─Ĺe, projektovanje kroz 3D model omogu─çava istovremeno uno┼íenje izmena u sve prikaze (osnove, preseke, izglede) ┼íto znatno ubrzava proces i ostavlja vi┼íe vremena za kreativni rad i osmi┼íljavanje re┼íenja.

Osnovna škola i Srednja škola, Priboj / foto: A&D Architects

Osnovna škola i Srednja škola, Priboj / foto: A&D Architects

Minimizacija rizika i planiranje troškova

BIM modelovanje nam omogu─çava identifikaciju potencijalnih problema unapred, smanjuju─çi rizik od nepredvi─Ĺenih tro┼íkova. Transparentnost u procesu rekonstrukcije poma┼że u dono┼íenju odluka, dok precizno definisanje materijala i cena olak┼íava bud┼żetiranje. Kada su u pitanju projekti rekonstrukcije velikih kvadratura, ovo je jedna od klju─Źnih stavki koja doprinosi kvalitetnoj i efikasnoj realizaciji projekta.

2 kadar Revit 3D modela / nacrt: A&D Architects

2 kadar Revit 3D modela / nacrt: A&D Architects

Zavr┼ína faza: izvo─Ĺenje i odr┼żavanje objekta

Ono ┼íto je posebno va┼żno u projektima rekonstrukcije je mogu─çnost brzih i istovremenih izmena. Ovo znatno olak┼íava rad u nepredvi─Ĺenim okolnostima koje su standard za stare objekte. Brzo reagovanje na probleme koji nastaju na licu mesta omogu─çava da se projekti realizuju ta─Źno i efikasno. Na kraju, precizan 3D model i projekat ostaju sa─Źuvani i kreiraju neku vrstu arhivskog projekta za sve budu─çe izmene. Trudimo se da ono ┼íto je nama u po─Źetku nedostajalo, a to su adekvatne informacije o postoje─çem objektu, na ovaj na─Źin nadomestimo i ostavimo narednim generacijama projektanata. Ono ┼íto je dodatna prednost, jeste ┼íto se 3D model mo┼że direktno koristiti i nadogra─Ĺivati svaki put kada se na objektu dese promene ─Źime se obezbe─Ĺuje a┼żurnost i preciznost u odr┼żavanju objekata.

OŠ 1. Maj, Alibunar / nacrt: Studio A&D Architects

OŠ 1. Maj, Alibunar / nacrt: Studio A&D Architects

Izazovi u radu na rekonstrukciji u BIM-u

Rad na rekonstrukciji u BIM-u donosi i odre─Ĺene pote┼íko─çe. Neretko se susre─çemo sa neravnim zidovima i plafonima, koji su prirodan produkt izvo─Ĺenja, kao i delovima objekta koji su vi┼íe puta menjani i dora─Ĺivani. Ovakvi detalji, zahtevni su za modelovanje, obzirom na to da BIM, kao i sva tehnologija, nije najbolje adaptiran na ljudsku nesavr┼íenost i gre┼íku. Na kraju, ipak bismo zaklju─Źili da BIM donosi zna─Źajnu korist kako projektantima, tako i investitorima.

Kroz primenu BIM tehnologije i savremeni pristup analizi, koordinaciji, dizajnu i kontrolisanju tro┼íkova uspostavljamo modernu i efikasnu praksu u oblasti rekonstrukcije javnih objekata. Verujemo da je BIM neophodan alat u transformaciji i revitalizaciji javnih prostora, pru┼żaju─çi im funkcionalnost i dugove─Źnost. Kori┼í─çenje novih tehnologija u cilju o─Źuvanja i revitalizacije starog predstavlja poseban izazov i inspiraciju, i nadamo se da ─çe ovo postajati sve ─Źe┼í─ça praksa u projektovanju.

Autor teksta: Nevena Filipovi─ç, mast.in┼ż.arh. za Studio A&D Architects