Connect with us
Energetska efikasnost

Komarnici- prva odbrana u domovima

Danas i zvanično stiže leto, a sa njim i toplije vreme. Svi mi, čim živa u termometru pređe dvadeseti podeljak, nekako spontano već počinjemo da razmišljamo o godišnjem odmoru i uživanju u suncu. Ipak, smena sezone i povišene temperature sa sobom nose i neke prateće neprijatnosti, koje vam boravak kod kuće ponekad mogu zaista zagorčati. Klima-uređaj uspešno rashlađuje prostor, ali nije od pomoći kada ga treba provetriti jer kroz njega cirkuliše stalno jedan isti vazduh. To znači da prozori i balkonska vrata moraju povremeno da se otvaraju, i makar na kratko ostanu otvoreni, i da je tada, nažalost, put slobodan za razne neželjene „posetioce“.

Prvi komarnici pojavili su se jako davno, pre više od jednog veka, sa svrhom da spreče ulazak insekata poput muva i komaraca u kuću. Naročito korisni u tropskim krajevima gde su se pojavile bolesti koje izazivaju upravo ovi insekti, ubrzo su postali traženi i u ostatku sveta.

Sve do relativno skoro komarnik je činila plastificirana mreža uglavnom zelene boje pričvršćena na drveni ram, i zatim montirana sa spoljne strane prozora, koje se mnogi od nas dobro sećaju. Otada do danas, komarnici su prešli put od „uradi sam“ tvorevine iz kućne radinosti, do poluautomatizovane barijere protiv insekata visoke funkcionalne, ali i estetske vrednosti, zamišljene tako da učestvuje u kreiranju ambijenta životnog i poslovnog prostora.

komarnici

Komarnici, pvc, alu i drvo

Za razliku od stolarije koja može biti i drvena, komarnici se izrađuju od aluminijuma i PVC-a. Drvo je još odavno obrisano sa spiska zbog očiglednog faktora lake propadljivosti kao posledice vremenskih prilika. I dok je po pitanju stolarije u večitom „sukobu“ između PVC-a i aluminijuma rezultat poprilično izjednačen, u slučaju komarnika stvari stoje nešto drugačije. Odabir materijala je, kao i uvek, prvi izbor koji ćete morati da napravite prilikom kupovine, a ovog puta bi bilo dobro da to bude aluminijum. Komarnik se montira sa spoljne strane prozora i vrata i stalno je izložen naletima vetra i padavinama. I mada ćete od svakog proizvođača dobiti preporuku da komarnike razmontirate i odložite van sezone, to ne menja činjenicu da su tokom sezone pod uticajem sunčevih zraka, ili pak velike količine vode ako je leto te godine kišovito. PVC je uistinu dosta otporniji nego što je bila plastika od koje su se ranije pravile roletne, pa ne postoji bojazan da će na kraju istruliti od sunca i raspasti se, ali ima kraći vek trajanja nego aluminijum. Osim toga, ram i kućište PVC komarnika su znatno tanji i laganiji od profila za stolariju, te samim tim podložniji toplotnom krivljenju i eventualnim mehaničkim deformacijama prouzrokovanim udarima vetra.

Sledeći korak je izbor konkretnog tipa komarnika. Uvek možete za sve prozore i vrata uzeti istu vrstu, ali to nije preporučljivo pre svega zbog razlike u nameni prostorija u kojima se nalaze, kao i u frekvenciji upotrebe. Takođe, odabir najjeftinijeg modela bi svakako predstavljao najmanje finansijsko opterećenje, ali istovremeno nepraktičan potez jer on nije univerzalno adekvatan, a ako se odlučite za najskuplji čak i na onim mestima u kući gde nije neophodan, izložićete se bespotrebnom trošku. Rukovodeći se faktorom namene i frekvencije upotrebe imate najmanje šanse da pogrešite, a i ukupna cena će biti zlatna sredina. Osnovna podela komarnika je na fiksne, rolo i klizne komarnike, koji usto još mogu biti horizontalni i vertikalni.

Više o podeli i vrstama komarnika pročitajte na sledećem LINKU. Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com