Connect with us
Energetska efikasnost

Komarnici- prva odbrana u domovima

Danas i zvanično stiže leto, a sa njim i toplije vreme. Svi mi, čim živa u termometru pređe dvadeseti podeljak, nekako spontano već počinjemo da razmiÅ”ljamo o godiÅ”njem odmoru i uživanju u suncu. Ipak, smena sezone i poviÅ”ene temperature sa sobom nose i neke prateće neprijatnosti, koje vam boravak kod kuće ponekad mogu zaista zagorčati. Klima-uređaj uspeÅ”no rashlađuje prostor, ali nije od pomoći kada ga treba provetriti jer kroz njega cirkuliÅ”e stalno jedan isti vazduh. To znači da prozori i balkonska vrata moraju povremeno da se otvaraju, i makar na kratko ostanu otvoreni, i da je tada, nažalost, put slobodan za razne neželjene ā€žposetioceā€œ.

Prvi komarnici pojavili su se jako davno, pre viÅ”e od jednog veka, sa svrhom da spreče ulazak insekata poput muva i komaraca u kuću. Naročito korisni u tropskim krajevima gde su se pojavile bolesti koje izazivaju upravo ovi insekti, ubrzo su postali traženi i u ostatku sveta.

Sve do relativno skoro komarnik je činila plastificirana mreža uglavnom zelene boje pričvrŔćena na drveni ram, i zatim montirana sa spoljne strane prozora, koje se mnogi od nas dobro sećaju. Otada do danas, komarnici su preÅ”li put od ā€žuradi samā€œ tvorevine iz kućne radinosti, do poluautomatizovane barijere protiv insekata visoke funkcionalne, ali i estetske vrednosti, zamiÅ”ljene tako da učestvuje u kreiranju ambijenta životnog i poslovnog prostora.

komarnici

Komarnici, pvc, alu i drvo

Za razliku od stolarije koja može biti i drvena, komarnici se izrađuju od aluminijuma i PVC-a. Drvo je joÅ” odavno obrisano sa spiska zbog očiglednog faktora lake propadljivosti kao posledice vremenskih prilika. I dok je po pitanju stolarije u večitom ā€žsukobuā€œ između PVC-a i aluminijuma rezultat poprilično izjednačen, u slučaju komarnika stvari stoje neÅ”to drugačije. Odabir materijala je, kao i uvek, prvi izbor koji ćete morati da napravite prilikom kupovine, a ovog puta bi bilo dobro da to bude aluminijum. Komarnik se montira sa spoljne strane prozora i vrata i stalno je izložen naletima vetra i padavinama. I mada ćete od svakog proizvođača dobiti preporuku da komarnike razmontirate i odložite van sezone, to ne menja činjenicu da su tokom sezone pod uticajem sunčevih zraka, ili pak velike količine vode ako je leto te godine kiÅ”ovito. PVC je uistinu dosta otporniji nego Å”to je bila plastika od koje su se ranije pravile roletne, pa ne postoji bojazan da će na kraju istruliti od sunca i raspasti se, ali ima kraći vek trajanja nego aluminijum. Osim toga, ram i kućiÅ”te PVC komarnika su znatno tanji i laganiji od profila za stolariju, te samim tim podložniji toplotnom krivljenju i eventualnim mehaničkim deformacijama prouzrokovanim udarima vetra.

Sledeći korak je izbor konkretnog tipa komarnika. Uvek možete za sve prozore i vrata uzeti istu vrstu, ali to nije preporučljivo pre svega zbog razlike u nameni prostorija u kojima se nalaze, kao i u frekvenciji upotrebe. Takođe, odabir najjeftinijeg modela bi svakako predstavljao najmanje finansijsko opterećenje, ali istovremeno nepraktičan potez jer on nije univerzalno adekvatan, a ako se odlučite za najskuplji čak i na onim mestima u kući gde nije neophodan, izložićete se bespotrebnom troÅ”ku. Rukovodeći se faktorom namene i frekvencije upotrebe imate najmanje Å”anse da pogreÅ”ite, a i ukupna cena će biti zlatna sredina. Osnovna podela komarnika je na fiksne, rolo i klizne komarnike, koji usto joÅ” mogu biti horizontalni i vertikalni.

ViÅ”e o podeli i vrstama komarnika pročitajte na sledećem LINKU. Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com