Connect with us
Gra─Ĺevina

Spremni za inspiraciju? Budma 2024 – Po─Źinju pripreme!

Budma je najvec╠üi i najzna─Źajniji doga─Ĺaj za gra─Ĺevinsku industriju u Poljskoj i Centralnoj Evropi, koji podr┼żava razvoj sektora vi┼íe od 30 godina. Predstojec╠üe izdanje c╠üe se odr┼żati od 30. januara do 2. februara 2024. u Poznanju. Ovaj doga─Ĺaj ima za cilj da inspiri┼íe ekolo┼íke promene i inovativna re┼íenja u gra─Ĺevinskom sektoru.

Ideja o Green Deal-u, ─Źiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti u Evropskoj uniji do 2050. godine, u velikoj meri se odnosi na gra─Ĺevinski sektor. O─Źekuje se da c╠üe sektor postati ekolo┼íki, sa niskim emisijama i na kraju ne opterec╠üujuc╠üi za ┼żivotnu sredinu. U po─Źetnom periodu to c╠üe podrazumevati povec╠üana ulaganja, uklju─Źujuc╠üi termomodernizaciju i zamenu visokoemisionih kotlova na gorivo toplotnim pumpama i fotonaponskim ure─Ĺajima.

Zahtevi tr┼żi┼íta i o─Źekivanja potro┼ía─Źa ─Źine ekolo┼íki prihvatljiv stav zna─Źajnim faktorom uspeha gra─Ĺevinskih investicija. Investitori su svesni da je sve vec╠üi broj potro┼ía─Źa veoma svesnih i da cene kompanije koje se odgovorno pona┼íaju u ekolo┼íkoj i dru┼ítvenoj sferi. Shodno tome, preduzec╠üa koja se bave ekolo┼íkom praksom ne samo da grade pozitivan imid┼ż vec╠ü i privla─Źe vec╠üi broj kupaca i investitora, ┼íto se pretvara u dugoro─Źan uspeh. Kao ┼íto je otkriveno u ÔÇ×Globalnoj anketi o namerama investitora 2021.ÔÇť, 6 od 10 investitora vec╠ü uklju─Źuje ESG faktore (ekolo┼íke, dru┼ítvene i korporativno upravljanje) u svoje strategije.

Razvoj savremenih ekolo┼íkih tehnologija i materijala postao je klju─Źni izazov za gra─Ĺevinsku industriju, a usvajanje zelenih praksi postalo je od su┼ítinskog zna─Źaja za obezbe─Ĺivanje buduc╠üeg odr┼żivog razvoja.

Inovativne tehnologije za ekološku gradnju

BUDMA 2024 c╠üe poslu┼żiti kao platforma za predstavljanje najnovijih dostignuc╠üa u ekolo┼íkoj izgradnji. Vodec╠üi proizvo─Ĺa─Źi gra─Ĺevinskog materijala, inovativni start-apovi i stru─Źnjaci iz industrije predstavic╠üe re┼íenja koja minimiziraju potro┼ínju energije, koriste obnovljive izvore i smanjuju emisiju CO2. Napredni ventilacioni sistemi, inteligentno osvetljenje i pametno upravljanje energijom samo su neki elementi koji defini┼íu buduc╠ünost izgradnje. Savremeni dizajn nagla┼íava smanjenje potro┼ínje energije tokom rada i omoguc╠üava laku regeneraciju materijala i recikla┼żu nakon upotrebe. U─Źesnici sajma BUDMA imac╠üe priliku da prodube svoja znanja o inteligentnim sistemima, bioaktivnim materijalima i tehnologijama ─Źiste energije koje mogu pozitivno uticati na na┼íu ┼żivotnu sredinu.

Odr┼żiva gradnja i arhitektura budu─çnosti

Predstojec╠üe izdanje doga─Ĺaja c╠üe ponovo spojiti svetove gra─Ĺevinarstva i arhitekture kako bi prona┼íli ravnote┼żu izme─Ĺu estetike i funkcionalnosti u buduc╠üim projektima. Arhitektonski dizajn ima za cilj da harmoni─Źno sara─Ĺuje sa okru┼żenjem, integri┼íuc╠üi prirodu i tehnologiju za stvaranje ergonomskih, energetski efikasnih prostora prilago─Ĺenih potrebama korisnika. Arhitektura buduc╠ünosti podrazumeva ne samo stvaranje novih zgrada vec╠ü i obnavljanje starih u skladu sa principima zelene gradnje. Ovo predstavlja izazov zbog potrebe da se postojec╠üe strukture prilagode savremenim standardima i propisima uz razmatranje za┼ítite nacionalne ba┼ítine. Me─Ĺutim, to tako─Ĺe predstavlja priliku za kreativnu adaptaciju koja nagla┼íava jedinstvenost svakog projekta.

Budma 2024

Budma 2024

Zelena revolucija u gra─Ĺevinskim materijalima

BUDMA 2024 c╠üe posvetiti posebnu oblast za isticanje inovacija u gra─Ĺevinskim materijalima. Savremeni gra─Ĺevinski materijali, obnovljivi resursi i re┼íenja koja minimiziraju negativan uticaj na ┼żivotnu sredinu ─Źine osnovu za stvaranje zgrada sa manjim ugljeni─Źnim otiskom. Specijalizovani proizvo─Ĺa─Źi i nau─Źnici c╠üe izlo┼żiti, izme─Ĺu ostalog, ekolo┼íki beton, drvo u gra─Ĺevinarstvu, toplotnu izolaciju na bazi obnovljivih materijala i jo┼í mnogo toga. U─Źesnici c╠üe nau─Źiti o prednostima primene ovih novih re┼íenja u gra─Ĺevinskoj industriji i izazovima koje moraju da prevazi─Ĺu da bi povec╠üali svoju proizvodnju.

Uzimajuc╠üi u obzir izazove koje postavljaju klimatske promene i globalnu potra┼żnju za odr┼żivim re┼íenjima, ÔÇ×Zelena buduc╠ünost gradnjeÔÇť na sajmu BUDMA poslu┼żic╠üe kao putokaz gra─Ĺevinskoj industriji u te┼żnji ka harmoniji izme─Ĺu napretka i ekolo┼íke odgovornosti.

ÔÇ×Pozivamo vas da iskoristite sve moguc╠ünosti za u─Źenje, dijalog i izgradnju vrednih veza. Podsti─Źemo sve zainteresovane da se registruju odmah i da prate na┼íe kanale dru┼ítvenih medija i veb stranicu kako bi bili u toku sa detaljima programa, govornicima i izlo┼żbom na BUDMA 2024. BUDMA 2024 slu┼żi kao odgovor na trenutne izazove sa kojima se suo─Źava gra─Ĺevinski sektor. Industrija je potpuno svesna neophodnosti podr┼íke odr┼żivom razvoju. Klju─Źni cilj je stvaranje prostora koji nisu samo energetski efikasni i neutralni na emisije, vec╠ü i uskla─Ĺeni sa ritmovima prirode i koji doprinose zdravlju i udobnosti stanovnika. Cilj je da podstakne izlaga─Źe i u─Źesnike na gra─Ĺevinskom tr┼żi┼ítu da predstave proizvode, tehnologije i ideje koje ispunjavaju o─Źekivanja savremenog dru┼ítvaÔÇť. – obja┼ínjava Marta Szyd┼éowska direktor sajma BUDMA.

Briga o ┼żivotnoj sredini je postala prioritet, tako da pravac ÔÇ×Zelena buduc╠ünost izgradnjeÔÇť ozna─Źava novu eru u gra─Ĺevinskoj industriji. Koncept zelene gradnje vo─Ĺen je sve stro┼żim zahtevima, visokim tro┼íkovima energije, povec╠üanom emisijom ugljen-dioksida i promenljivim preferencijama stanovnika u pogledu o─Źuvanja ┼żivotne sredine. Evropski klimatski propisi postavili su obavezne ciljeve za EU, uklju─Źujuc╠üi smanjenje emisija za najmanje 55% do 2030. i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Ove direktive zna─Źajno uti─Źu na gra─Ĺevinski sektor, koji je odgovoran za zna─Źajnih 38% emisija ugljen-dioksida u Poljskoj.