Connect with us
Energetska efikasnost

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Rade─çi u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima razli─Źitih nivoa energetske efikasnosti i odr┼żivosti u naj┼íirem smislu, nikada nisam mislila da ─çe do─çi zapravo trenutak kada ─çe to postati toliko presudan faktor kao ┼íto je danas.

Svetska ekonomska kriza je tu, kriza energenata tako─Ĺe ─Źeka ovu grejnu sezonu, a dalji rast cena se du┼że vreme najavljuje. Na┼íi ┼żivoti su potpuno zavisni od sistema kojem pripadamo, a koji ne mo┼żemo da kontroli┼íemo niti na njega da uti─Źemo. Mnogobrojni faktori u poslednje dve godine od pandemije korone i ekonomskih mera koje su preduzete da bi se ona zaustavila, do rata u Ukrajini, uticali su na to da ve─çina stanovni┼ítva zapadnog sveta nadolaze─çu zimu do─Źekuje u strahu i sa strepnjom, ne zbog ─Źinjenice da bi mogli stradati od nekog fatalnog uzroka, ve─ç ekonomski i dugoro─Źno.

Posle nekoliko poskupljenja koja su se ve─ç desila, stanovnici u UK ─çe ove zime pla─çati skoro tri puta ve─çu cenu za grejanje svojih domova u odnosu na onu od pro┼íle godine. Procenjuje se da ─çe 1 u 10 porodica u UK sa pove─çanjem cene energenata biti dovedena u stanje energetskog siroma┼ítva, ┼íto bi zna─Źilo da ─çe njihovi ra─Źuni preuzeti toliki procenat u ku─çnom bud┼żetu da ─çe biti onemogu─çeni da pokriju neke druge osnovne potrebe u doma─çinstvu (prema izve┼ítavanju ÔÇťCNBCÔÇŁ-a).

Elektri─Źna energija - dalekovod

Elektri─Źna energija – dalekovod / foto: Unsplash

Procenjuje se tako─Ĺe da 34 miliona ljudi u Evropskoj Uniji trenutno ve─ç do┼żivljava energetsko siroma┼ítvo u razli─Źitom stepenu. Sa druge strane, energetske kompanije u UK npr. bele┼że i rekordne profite – u naredne dve godine one ─çe profitirati sa 170 biliona funti (prema ÔÇ×Bloomberg UKÔÇŁ), ┼íto nam sa druge strane uliva strah da pored same ekonomske krize, velike kompanije ovu novonastalu situaciju tako─Ĺe koriste za svoje dalje boga─çenje, ostavljaju─çi narod jo┼í siroma┼ínijim i sa jo┼í ve─çim mese─Źnim tro┼íkovima. Iako se ┼íirom sveta pojavljuju protesti raznih grupa stanovni┼ítva, poku┼íavaju─çi da skrenu pa┼żnju na ove i neke druge probleme i u─Źine neku promenu u o─Źaju novonastalih situacija, malo je verovatno da ─çe to u nekom brzom roku doneti promene.

Tako da smo ostavljeni u predstoje─çim zimama sebi i rezultatima svojih odluka, promi┼íljanja i energije koju smo ulo┼żili prethodnih godina u pobolj┼íanje energetske efikasnosti svojih domova. Iako je mo┼żda ranije delovalo da je ulaganje u energetsku efikasnost neki nepotreban luksuz, sada vidimo da nam to mo┼że doneti preko potrebnu nezavisnost od nestabilnih velikih sistema i cena energenata, a tako─Ĺe nam obezbediti i ekonomski opstanak u kriznim vremenima u koja smo o─Źigledno ve─ç dobro zagazili.

Kuća u Sveštici, Ivanjica - projekat MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica – Autori projekta: MADA Architecture

Postoji mnogo na─Źina na koje mo┼żemo unaprediti efikasnost svojih domova i smanjiti tro┼íkove, a sve zavisi od toga na koliko sistema mo┼żemo da uti─Źemo, odnosno da li ┼żivimo u jednoporodi─Źnoj ku─çi gde ve─çina odluka zavisi samo od nas ili smo deo kolektivnog stanovanja, gde moramo uskladiti ┼żelje i mogu─çnosti svih ostalih stanara.

Tako─Ĺe, velika je prednost ako se od starta pri gradnji ku─çe implementiraju efikasna re┼íenja, jer je svaka naknadna izmena skuplja, a nekad nije ni mogu─ça. Mo┼żda deluje da je previ┼íe kasno sada razmi┼íljati o energetskoj efikasnosti kada smo ve─ç u┼íli u krizu, ali kako jo┼í uvek nismo sigurni do kojih ─çe razmera ona i─çi i koliko jo┼í godina sve mo┼że potrajati, smatramo da je svako preduzimanje mera u smislu pobolj┼íanja energetske efikasnosti i postizanja ┼íto ve─çe nezavisnosti od sistema (a koje nam je trenutno finansijski dostupno), dobro re┼íenje za pripremu za period koji nam sledi.

Dobro projektovana ku─ça sa dobrom orijentacijom i rasporedom otvora, prostorija i dobrim odnosom sa ostalim objektima ili prirodnim zasen─Źenjima na lokaciji, mo┼że u─Źiniti drasti─Źnu razliku u koli─Źini energije koja je potrebna za njeno grejanje i hla─Ĺenje.

Potpuno ista ku─ça mo┼że biti u dve razli─Źite energetske kategorije samo u zavisnosti od toga kako je orijentisana ka stranama sveta i postavljena u okru┼żenju na parceli. Ukoliko ne preduzmemo ni jednu drugu meru energetske efikasnosti, ovo bi trebao da bude prvi i osnovni korak u izgradnji jednog objekta, na koji na ┼żalost mnogi projektanti nisu navikli da obra─çaju pa┼żnju. Drugo, izbor termoizolacije, vrsta i optimalna debljina o kojima smo ve─ç pisali u prethodnim brojevima, pa zatim pravilno re┼íavanje termi─Źkih mostova na odre─Ĺenim delovima konstrukcije gde naj─Źe┼í─çe mogu izazvati problem, mogu spre─Źiti dalje nepotrebno rasipanje energije.

Drveni prozori

Drveni prozori / foto: Unsplash

Prozori i vrata ─Źine veliki udeo u toplotnim gubicima u termoomota─Źu, kao i solarnim dobicima potrebnim u zimskom periodu. Vrsta profila, stakla, na─Źina ugradnje stolarije, zatim pravilan izbor i vrsta zasen─Źenja za letnji period, drasti─Źno menja komfor u prostoru.

Mere na pobolj┼íanju termi─Źkog omota─Źa se najjednostavnije mogu sprovesti na postoje─çim zgradama. Ubacivanjem efikasnih sistema grejanja i ventilacije kao ┼íto je ventilacija sa rekuperacijom, dalje smanjujemo tro┼íkove.

─îak 90% ventilacionih gubitaka mogu biti smanjeni na ovaj na─Źin. Ovo je mo┼żda mnogo zahtevnije re┼íiti na postoje─çim zgradama nego na novim ali npr. zamena starih kotlova sa novim efikasnijim, ─Źini mnogo za u┼ítede, a lako je izvodljiva u postoje─çim objektima.

Kuća na Fruškoj gori

Kuća na Fruškoj gori / projekat: Modelart arhitekti / Fotografija: Miloš Martinović

Letnja stabilnost konstrukcije i spre─Źavanje pregrevanja unutra┼ínjeg prostora uz mogu─çnost prirodne no─çne ventilacije mo┼że nam omogu─çiti potpuno osloba─Ĺanje od potrebe za klimatizacijom u letnjem periodu, a mo┼że se predvideti pri izgradnji novog objekta.

Svi ─Źesto to zaboravljamo, ali svedoci smo da letnje hla─Ĺenje uzima sve ve─çi udeo u na┼íim ra─Źunima za struju.

Napomenimo samo da npr. pasivna ku─ça koja je projektovana i izvedena po svim principima pasivnih objekata, a gde su ispo┼ítovane gore navedene mere, mo┼że tro┼íiti od 75-90% manje energije za grejanje od standardne ku─çe. Ukoliko na sve to dodamo i kori┼í─çenje obnovljivih izvora energije, kao ┼íto su toplotne pumpe, solarni paneli ili vetroturbine, mo┼żemo sasvim zadovoljiti svoje potrebe za energijom bez potrebe da koristimo energiju sistema, ┼íto bi bio nulti energetski ili off grid objekat.

Enterijer porodi─Źne ku─çe

Enterijer porodi─Źne ku─çe / foto: Unsplash

I na kraju, izbor energetski efikasnih aparata i osvetljenja u doma─çinstvu poslednji je korak, koji se trenutno u na┼íim propisima ne prora─Źunava prilikom izrade projekata, ali ima veliki uticaj na ukupno potro┼íenu energiju u doma─çinstvu, a to je ono ┼íto mi zapravo platimo na kraju svakog meseca. Sve ove mere mogu biti primenjene i pri gradnji novog i pri sanaciji ili adaptaciji postoje─çih objekata.

Mo┼żda nas ba┼í ovo krizno vreme nau─Źi da je ulaganje u budu─çnost, promi┼íljanje i planiranje unapred, u┼íteda umesto rasipanja, anga┼żovanje kvalifikovanih i precizno odabranih stru─Źnjaka pri izgradnji kako pojedina─Źnih domova tako i stambenih naselja, i mo┼żda najva┼żnije – svako individualno anga┼żovanje na unapre─Ĺenju svog ┼żivotnog prostora i okoline kojoj pripadamo, mo┼żda je jedino ┼íto nas mo┼że sa─Źuvati kako pojedina─Źno, tako i kolektivno u budu─çnosti.

Autor teksta: Sonja Krastav─Źevi─ç d.i.a. EN EF Studio