Connect with us
Arhitektura

Otvorena izložba „Nagrada Piranesi 2023” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024

U četvrtak, 20. juna, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba „Nagrada Piranesi 2023”, nastala u saradnji Piranskih dana arhitekture sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture. Kustosi i organizatori izložbe su galerija DESSA, organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture, Andrej Strehovec – nacionalni selektor Piranesija za Srbiju, u saradnji sa BINA timom.

Andrej Strehovec osvrnuo se na prošlogodišnju srpsku selekciju koja je predstavljena na Piranskim danima arhitekture: „Poštovanje prirodne i kulturne baštine se vidi kroz odličan projekat tvrđave Fetislam. Tu je i kriterijum razumevanja tradicionalnih, autohotonih arhitektonskih elemenata, što se vidi u odličnom projektu Vile Bigovo koji su izradile srpske kolege u Crnoj Gori. U srpskom izboru je i stambena zgrada Skew House – moderna arhitektura u Pančevu, pa jedna porodična kuća na Zlatiboru koja može da bude primer za izgradnju na toj planini pošto je smeštena u okvir prirode. Odličan rad je i Schneider Electric Hub u Novom Sadu, poslovna zgrada koja je u stvari renovacija jedne stare fabričke hale, gde je očuvana postojeća konstrukcija i unutar nje smešten savremen sadržaj. Svi ti radovi su prepoznati i šire i jako dobro su predstavili srpsku selekciju na ovom međunarodnom dešavanju prošle godine”.

Danica Jovović Prodanović je povodom izložbe istakla: “Pri izboru radova nacionalni selektori vode računa o uklopljenosti u kontekst, inovativnom pristupu, odnosu prema prirodnoj i građenoj sredini, primeni materijala i novih tehnologija. Ova izložba pored realizovanih predstavlja i studentske radove, i tako na sveobuhvatan način daje presek tema, trendova i razmišljanja u oblasti savremene arhitekture”.

Andrej Strehovec, Slavica Stamatović Vučković, Snežana Ristić i Robert Potokar / foto: Aleksandar Gazibara

Andrej Strehovec, Slavica Stamatović Vučković, Snežana Ristić i Robert Potokar / foto: Aleksandar Gazibara

Robert Potokar, nacionalni selektor Piranesija za Sloveniju, povodom saradnje sa BINOM je rekao: „Nagrada Piranesi je u vreme raspada Jugoslavije bila više srednjevropska, ali poslednjih desetak godina opet su Srbi dolazili nama u posetu u Piran; uvek je dobro kad se održavaju ovi kontakti. Mislim da je super što posetioci i arhitekte u Beogradu mogu da vide kakva je bila prošlogodišnja izložba u Piranu. Ta nagrada je dosta značajna i nadam se da će u budućnosti i neko iz Srbije dobiti glavnu nagradu”.

Slavica Stamatović Vučković, nacionalna selektorka Piranesija za Crnu Goru, naglasila je značaj učešća svoje zemlje u ovoj prestižnoj selekciji: „Crna Gora je najmlađa učesnica ovog događaja, koji je vrlo značajan za našu arhitektonsku scenu jer nema puno mogućnosti da se vidi arhitektonska produkcija drugih zemalja. Posebno je značajan zbog umrežavanja sa zemljama bivše Jugoslavije i centralne Evrope, a Piranesi nagrada je tako lokalizovana da nas objedinjuje na specifičan način. I ovaj susret koji BINA organizuje je jako značajan za razmenu iskustava, ali i nedoumica, problema, izazova sa kojima se suočavamo. To je uvek dobrodošlo”.

Otvaranje izložbe „Nagrada Piranesi 2023”

Otvaranje izložbe „Nagrada Piranesi 2023” / foto: Aleksandar Gazibara

Na izložbi u Beogradu prikazano je preko pedeset radova, realizacija arhitekata koje je nominovalo 11 nacionalnih selektora iz jedanaest 11 evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine. U ovoj petoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po četvrti put uključena je i srpska studentska selekcija. Selektori za studente su Bojana Pašajlić, Slobodan Jović, i Zoran Abadić.

Na dan otvaranja, u razgovoru o ovoj izložbi koji je moderirala Snežana Ristić, učestvovali su Slavica Stamatović Vučković, Robert Potokar i Andrej Strehovec. Piranski dani arhitekture su međunarodni događaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine održava se svake pretposlednje subote u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji. Namera konferencije je evaluacija aktuelnih arhitektonskih trendova i prezentacija najinovativnijih ideja arhitektonske i prostorne produkcije na području Srednje Evrope. Konferencija PDA predstavlja i podstiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet.

Izložba je otvorena do poslednjeg dana ovogodišnje BINE, 29. juna 2024. godine.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs