Connect with us
Arhitektura

Dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Dan Beogradskih urbanih oaza ─çe biti odr┼żan u subotu 22. juna u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj doga─Ĺaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji ─çe osve┼żiti tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koriste─çi snagu umetnosti i anga┼żovanja zajednice.

Tri urbana prostora u fokusu projekta su okru┼żenje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvori┼íte Centra za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i Arboretum ┼áumarskog fakulteta na Banovom Brdu.

Zajedni─Źki piknik (community picnic) sa izlo┼żbom radova se odr┼żava u Centru za integraciju mladih na Zvezdari (Krfska 7, od 10 do 12 ─Źasova). Posetioci, kom┼íije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih pozvani su na ovaj piknik, uz izlo┼żbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti ─çe predstaviti svoje projekte i vizije za ┼żivopisniji, odr┼żiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, ┼íti─çenicima Centra. Posetioci su pozvani da ponesu svoje grickalice, kako bi dali svoj doprinos pikniku, i da se uklju─Źe u diskusije predstavljenih re┼íenja. Prisustvo i anga┼żman su vitalni doprinosi uspehu ovog doga─Ĺaja u daljem razvoju kom┼íiluka i njihovih zajedni─Źkih aktivnosti.

Amfiteatar - Arboretum / foto: Jovan Mitrovi─ç

Amfiteatar – Arboretum / foto: Jovan Mitrovi─ç

Na lokaciji Centra za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – ÔÇ×─îukaricaÔÇŁ (Poru─Źnika Spasi─ça i Ma┼íere 90), od 12 do 14 ─Źasova ─çe biti odr┼żana zajedni─Źka radionica, koja obele┼żava zna─Źajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, kom┼íije i korisnici Dnevnog centra pozvani su da aktivno u─Źestvuju u preure─Ĺivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uklju─Źe se u svrishodne diskusije o njegovom budu─çem kori┼í─çenju. Pored ovih interaktivnih aktivnosti, u─Źesnici ─çe imati priliku da u┼żivaju u osve┼żenjima, otkriju atraktivne aran┼żmane za sedenje i istra┼że crta─Źke alate i knjige koje obezbe─Ĺuje lokalni izdava─Ź Blum. Doprinosi i ma┼ítoviti predlozi svih u─Źesnika igraju klju─Źnu ulogu u oblikovanju zajedni─Źkog okru┼żenja koje je u skladu sa potrebama svih koji ga ─Źine.

U Arboretumu ┼áumarskog fakulteta, tre─çoj Urbanoj oazi, od 17 do 19 ─Źasova na programu je zajedni─Źko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimovi─ç i David Radonji─ç radi─çe na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu p─Źelinje staze Arboretuma. Za svoj mural oni ─çe koristiti specijalnu ekolo┼íku boju koja pro─Źi┼í─çava vazduh. Zainteresovani posetioci su pozvani da prisustvuju zavr┼ínom procesu oslikavanja murala i eventualno sara─Ĺuju i dodaju li─Źni pe─Źat umetni─Źkom delu. U 19 ─Źasova u istom prostoru, na programu je performans i instalacija ÔÇ×Tajni ┼żivot ArboretumaÔÇŁ u izvo─Ĺenju DAH Teatra. Performans se odvija kao vo─Ĺena ┼íetnja, gde publika prati izvo─Ĺa─Źe kroz Arboretum. Na raznim ta─Źkama du┼ż puta, publika ─çe se sresti sa glumcima i plesa─Źima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama. Performans te┼żi da prenese dubinski zna─Źaj prirodnog okru┼żenja, nagla┼íavaju─çi kako lepotu prirode, tako i ose─çaj slobode i povezanosti zajednice koju ona pru┼ża.

Urbane oaze

Urbane oaze / foto: Aleksandar Gruji─Źi─ç

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, bi─çe zadu┼żeni studenti ┼áumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, doma─çim i me─Ĺunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom. Beogradske urbane oaze bavi─çe se i aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za gra─Ĺane, javne doga─Ĺaje i umetni─Źke intervencije, u koje ─çe aktivno biti uklju─Źeni i ┼íti─çenici oba Centra. Na ovaj na─Źin bi─çe kreirane klju─Źne urbane ta─Źke koje podsti─Źu svest o ┼żivotnoj sredini, odr┼żivosti i inkluzivnosti. Projekat intervencija ─çe se odvijati tokom 2024. godine. Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mre┼że nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu ÔÇô Arhitektonskog i ┼áumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC ÔÇô Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije ÔÇô mre┼ża je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 ─Źlanova iz svih ─Źlanica EU i pridru┼żenih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze u─Źestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada ┼ávedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, ─îe┼íki centar, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs