Connect with us
Arhitektura

Beograd je bio doma─çin petog izdanja Foruma arhitekture SHARE Srbija

SHARE konferencije, prepoznatljive po dinami─Źnom i inovativnom sadr┼żaju, odr┼żavaju se u 16 zemalja centralne i jugoisto─Źne Evrope. Pru┼żaju nevi─Ĺene prilike za umre┼żavanje vode─çih li─Źnosti u oblastima arhitekture i gra─Ĺevine. Nedavno je , okupiv┼íi vi┼íe od 250 u─Źesnika i govornika iz devet zemalja, uklju─Źuju─çi Srbiju, Hrvatsku, Finsku, Francusku, Ma─Ĺarsku, Italiju, Severnu Makedoniju, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovogodi┼ínja konferencija u Beogradu fokusirala se na tri osnovne teme: ÔÇ×Fasade: Dizajn i Tehnologija“, ÔÇ×Arhitektura za komforniji ┼żivot“ i ÔÇ×Projekti Razvoja Velikih Razmera.“

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

SHARE Srbija 2023

Forum SHARE Srbija 2023 uspe┼íno je organizovao SHARE Architects u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovaj doga─Ĺaj bio je mogu─ç uz podr┼íku klju─Źnih partnera, uklju─Źuju─çi Zumtobel, koji s ponosom podr┼żava zajednicu SHARE Architects, i glavne partnere Isopan, Everest, Brick House, kao i sponzora Woodline Design Studio i medijske partnere Grenef i DaNS.

ÔÇ×Od 2018. godine, SHARE Srbija Forum predstavlja klju─Źni doga─Ĺaj u industriji arhitekture, in┼żenjeringa i gra─Ĺevinarstva (AEC), privla─Źe─çi do sada preko 1300 u─Źesnika i vi┼íe od 100 uglednih govornika. Na┼ía misija je uvek bila da podsti─Źemo profesionalnu, inspirativnu i obrazovnu atmosferu koja ne samo da predstavlja najnovije trendove i inovacije u industriji, ve─ç i olak┼íava mre┼żenje me─Ĺu stru─Źnjacima u ovoj oblasti. Radujemo se velikom broju u─Źesnika ove godine i to nas motivi┼íe da pripremimo program koji ─çe biti barem podjednako interesantan i za narednu godinu.“ – Florin Mindirigiu, osniva─Ź SHARE Architects

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

Ana Ferik Ivanovi─Ź, DaNS / SHARE Srbija 2023

Arhitekte kao ┼íto su ZAHA Hadid Architects, AL_A, Stefano Boeri Architetti, 2Portzamparc, 3LHD i mnogi drugi poznati nacionalni i me─Ĺunarodni arhitektonski biroi bili su prisutni 16. novembra na SHARE Srbija 2023 Forumu.

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

SHARE Srbija 2023

Manuela Gatto, direktorka u firmi ZAHA HADID Architects u Velikoj Britaniji, odr┼żala je predavanje pod nazivom ÔÇ×Preoblikovanje gradova: Digitalne tehnologije i budu─çnost urbanog razvojaÔÇť.┬áTokom svog predavanja, diskutovala je o tome kako moderno urbanisti─Źko planiranje ─Źesto uklju─Źuje kombinaciju stambenih, komercijalnih i kulturnih prostora, ┼íto dovodi do dinami─Źnih i odr┼żivih gradskih pejza┼ża. Gatto je naglasila va┼żnost integracije novih razvoja u postoje─çu urbano tkivo na na─Źin koji pobolj┼íava dru┼ítvenu interakciju, udobnost pe┼íaka i za┼ítitu ┼żivotne sredine. Ona je ilustrovala ove koncepte studijama slu─Źaja, uklju─Źuju─çi Unicorn Island u Chengdu, Kini, Beeah Headquarters u ┼áard┼żi, UAE, i Zhuhai Jinwan Civic Art Centre u Zhuhai, Kini, prikazuju─çi prakti─Źne primene ovih principa urbanog razvoja.

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

Manuela Gatto, direktorka u firmi ZAHA HADID Architects / SHARE Srbija 2023

Alice Dietsch, direktorka u AL_A Amanda Levete Architects u Velikoj Britaniji, odr┼żala je predavanje pod nazivom ÔÇ×Arhitektura kao urbani projekat“. U svom predavanju istra┼żila je kako zgrade poput MAAT-a u Lisabonu, V&A muzeja u Londonu i Thong Lo-a u Bankoku zna─Źajno uti─Źu na svoje gradove anga┼żovanjem na javnim prostorima i njihovim specifi─Źnim kontekstima. Klju─Źni deo njenog predavanja fokusirao se na pristup AL_A u transformaciji Beograda kroz dizajn Filharmonijske koncertne dvorane, isti─Źu─çi strategije firme za integraciju zgrade u urbani pejza┼ż i njen potencijal da uti─Źe na kulturne i dru┼ítvene dinamike grada.

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

Alice Dietsch, direktorka u AL_A Amanda Levete Architects / SHARE Srbija 2023

Rex Bombardelli, direktor u kompaniji 2Portzamparc u Francuskoj, odr┼żao je predavanje pod nazivom ÔÇ×Mali projekti, ali fasadama velikog obimaÔÇť. U svom govoru, Bombardelli je istra┼żio proces selekcije materijala za fasade i izazove s kojima se susre─çu u njihovoj proizvodnji. On je predstavio inovativnu upotrebu materijala posebno namenjenih fasadama, isti─Źu─çi primere poput emajliranog ─Źelika i stakloplastike, i diskutovao o tome kako ove odluke uti─Źu na ukupni dizajn i funkcionalnost zgrada.

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

Rex Bombardelli, direktor u kompaniji 2Portzamparc / SHARE Srbija 2023

Paolo Russo, vo─Ĺa dizajn tima u arhitektonskom studiju Stefano Boeri Architetti u Italiji, odr┼żao je prezentaciju pod nazivom ÔÇ×Zelena opsesija,“ isti─Źu─çi temu raznovrsnosti u arhitekturi. U svom predavanju, Russo je istakao dva zna─Źajna projekta: Trudo Tower, pionirski primer implementacije koncepta vertikalne ┼íume u socijalnom stanovanju, i Wonderwoods, projekat koji je iza┼íao kao pobednik na konkursu 2017. godine i kasnije osvojio presti┼żnu MIPIM ÔÇ×Future Project Awards“ nagradu. Ovi projekti predstavljaju inovativnu integraciju zelenih prostora u urbanoj arhitekturi.

Peto izdanje Godišnjeg arhitektonskog i inovacionog foruma SHARE Architects u Srbiji

Paolo Russo, vo─Ĺa dizajn tima u arhitektonskom studiju Stefano Boeri Architetti / SHARE Srbija 2023

Na doga─Ĺaju smo bili po─Źa┼í─çeni ┼íto smo ugostili niz uglednih govornika iz razli─Źitih delova Evrope, svaki donose─çi jedinstvene uvide i stru─Źnost na forum. To uklju─Źuje Milenu Kordi─ç, suosniva─Źa SOBA u Srbiji; Martina Panovskog, osniva─Źa Radiusa u Severnoj Makedoniji; Merlina Valterija, menad┼żera prodaje u EVEREST-u u Albaniji; Marianu C├órstoiu, koordinatora dizajna u K-BOX Construction & Design-u u Rumuniji; Marka Dabrovi─ça, osniva─Źa Studio 3LHD; Stefana Iovanovi─ça, glavnog arhitekte u Bureau Cube Partners u Srbiji; Alexandru Ciuc─â, tehni─Źkog direktora u ISOPAN-u u Rumuniji; Bratislava To┼íkovi─ça, suvlasnika Olla Architecture-a u Finskoj; Petera Bordasa, izvr┼ínog direktora i ┼íefa dizajna u BORD Architectural Studiu u Ma─Ĺarskoj, koji je predstavio temu ÔÇ×Zaboravljanje fasada i stvaranje javnihg prostoraÔÇť; i Jana Reyndersa, menad┼żera izvoznog podru─Źja u VANDERSANDEN-u u Srbiji. Svi su doprineli vrednim perspektivama u diskusijama o savremenim izazovima u arhitekturi i dizajnu.

Moderacija doga─Ĺaja bila je stru─Źno vo─Ĺena od strane tima istaknutih akademika sa Katedre za arhitekturu na UBFA. Ovaj tim uklju─Źivao je dr Mariju Milinkovi─ç, arhitektu i vanrednog profesora; dr Milu Mojsilovi─ç, tako─Ĺe arhitektu i asistenta; i dr Sne┼żanu Vesni─ç, arhitektu i vanrednog profesora. Njihovo znanje i iskustvo u oblasti arhitekture zna─Źajno su doprineli besprekornom toku i intelektualnoj dubini doga─Ĺaja.

Za pra─çenje agenda SHARE Architects doga─Ĺaja, posetite njihovu web stranicu: https://share-architects.com/

share@share-architects.com

Share arhitects logo