Connect with us
Budu─çnost

Da li dolazi doba pleksiglasa?

Vreme bojazni od zaraze zbog visura Korona donelo je potrebu za novim pona┼íanjem ljudi, pa samim tim i potrebu za pove─çanih kori┼í─çenjem nekih materijala. U skladu sa tim pleksiglas bele┼żi ovih dana pove─çanu potra┼żnju zahvaljuju─çi masovnom podizanju za┼ítitnih pregrada svuda gde je potrebno.

Naj─Źe┼í─ç─Źe se za pregrade ovaj materijal koristi u prodavnicama, bankama, po┼ítama i kriznim ┼ítabovima za borbu protiv korona virusa.

Zapravo, brane od pleksiglasa propisane su kao deo obaveznih epidemiolo┼íkih mera u mnogim uslu┼żnim i trgova─Źkim delatnostima kojima se najnovijim planom hrvatske vlade u nastupaju─çem periodu planira da dobiju dozvolu da ponovo po─Źnu da rade, pi┼íe Slobodna Dalmacija.

Ve─ç se nude na tr┼żi┼ítu i za┼ítitne pregrade od pleksiglasa za razdvajanje stolova u restoranima i kafi─çima, a u prodaji je i pregradni asortiman za frizerske salone ili taksiste.

Viziri za glave trgovaca su tako─Ĺe naj─Źe┼í─çe od pleksiglasa, kao i kutije s otvorima za ruke za zdravstvene radnike, a od pleksiglasa se izra─Ĺuju pregrade za razdvajanje putnika u unutra┼ínjosti aviona, za za┼ítitu putnika u vagonima metroa i autobusima, kao i prozirni paravani za samostalno ili porodi─Źno razdvajanje na javnim pla┼żama, navodi pomenuti list. Predvi─Ĺa se da bi moglo da se dogodi i da ─çe, ─Źim se najave datumi planiranog otvaranja ┼íkola, na tr┼żi┼íte biti lansirane i prigodne u─Źeni─Źke prozirne kapsule.

Najkvaliteniji je, o─Źekivano, nema─Źki pleksiglas, a veliki evropski proizvo─Ĺa─Źi jo┼í su i ┼ápanija i Italija. Kina uglavnom nudi manje kvalitetnu robu, ali je i nema trenutno na tr┼żi┼ítu. Nakon nesta┼íice za┼ítitnih maski u prvoj fazi epidemije, u ovoj drugoj, u kojoj se mnoge zemlje pripremaju za postupnu normalizaciju ┼żivota, pleksiglas je tako─Ĺe postao nedostupan i tra┼żen materijal.

Izvor: Slobodna dalmacija