Connect with us
Budućnost

Da li dolazi doba pleksiglasa?

Vreme bojazni od zaraze zbog visura Korona donelo je potrebu za novim ponašanjem ljudi, pa samim tim i potrebu za povećanih korišćenjem nekih materijala. U skladu sa tim pleksiglas beleži ovih dana povećanu potražnju zahvaljujući masovnom podizanju zaštitnih pregrada svuda gde je potrebno.

Najčešćče se za pregrade ovaj materijal koristi u prodavnicama, bankama, poštama i kriznim štabovima za borbu protiv korona virusa.

Zapravo, brane od pleksiglasa propisane su kao deo obaveznih epidemioloških mera u mnogim uslužnim i trgovačkim delatnostima kojima se najnovijim planom hrvatske vlade u nastupajućem periodu planira da dobiju dozvolu da ponovo počnu da rade, piše Slobodna Dalmacija.

Već se nude na tržištu i zaštitne pregrade od pleksiglasa za razdvajanje stolova u restoranima i kafićima, a u prodaji je i pregradni asortiman za frizerske salone ili taksiste.

Viziri za glave trgovaca su takođe najčešće od pleksiglasa, kao i kutije s otvorima za ruke za zdravstvene radnike, a od pleksiglasa se izrađuju pregrade za razdvajanje putnika u unutrašnjosti aviona, za zaštitu putnika u vagonima metroa i autobusima, kao i prozirni paravani za samostalno ili porodično razdvajanje na javnim plažama, navodi pomenuti list. Predviđa se da bi moglo da se dogodi i da će, čim se najave datumi planiranog otvaranja škola, na tržište biti lansirane i prigodne učeničke prozirne kapsule.

Najkvaliteniji je, očekivano, nemački pleksiglas, a veliki evropski proizvođači još su i Španija i Italija. Kina uglavnom nudi manje kvalitetnu robu, ali je i nema trenutno na tržištu. Nakon nestašice zaštitnih maski u prvoj fazi epidemije, u ovoj drugoj, u kojoj se mnoge zemlje pripremaju za postupnu normalizaciju života, pleksiglas je takođe postao nedostupan i tražen materijal.

Izvor: Slobodna dalmacija