Connect with us
Arhitektura

ÔÇ×Zelena opsesija“ savremene arhitekture: Upoznajte Stefano Boeri Architetti na SHARE Srbija 2023

Paolo Russo, lider tima za dizajn u kompaniji Stefano Boeri Architetti iz Italije, pridru┼żi─çe nam se na petom izdanju na┼íeg godi┼ínjeg Me─Ĺunarodnog foruma o arhitekturi i tehnologiji, SHARE Serbia, koji ─çe se odr┼żati 16. novembra 2023. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

Paolo Russo se pridru┼żio arhitektonskom timu Stefano Boeri Architetti 2017. godine i obavljao je ulogu vo─Ĺe projekta za mnoge projekte u Evropi, Albaniji i Saudijskoj Arabiji, koji su se smatrali novim merilima za ekolo┼íku, dru┼ítvenu i ekonomsku odr┼żivost. Fokusira se na kompleksne projekte, zelenu i odr┼żivu arhitekturu i re┼íenja bazirana na prirodi.

Njegov rad uklju─Źuje Wonderwoods, multifunkcionalnu kulu u centru Utrehta (osvaja─Źa nagrade za najbolji me┼íoviti projekat u Evropi na dodeli nagrada European Property Awards i dobitnika nagrade ÔÇ×Future Project of the Year“ na MIPIM 2019); Trudo Tower u Ajndhovenu (nominovan za Najbolju zgradu godine od strane BNA, udru┼żenja holandskih arhitektonskih firmi, dobitnika nagrade za odr┼żive gradove i naselja 2022. godine i nagrade Energy Globe Netherlands) i Dervish Hima Tower u Tirani. Trenutno vodi projekat ÔÇ×Pirelli 39 Botanica tower“ u centru Milana, rezultat me─Ĺunarodnog takmi─Źenja osvojenog u saradnji sa njujor┼íkom firmom Diller Scofidio + Renfro, i ÔÇ×La For├¬t Blanche“, multifunkcionalnu zgradu u Parizu.

Bosco Verticale Ôôĺ Giovanni Nardi

Bosco Verticale Ôôĺ Giovanni Nardi

Tokom svoje profesionalne prakse u kompaniji One Works (2013-2016), stekao je obimno iskustvo u infrastrukturnim projektima, uklju─Źuju─çi Masterplan aerodroma Pisa, terminal za putnike na venecijanskom aerodromu i pro┼íirenje luke Monfalcone. Od 2011. do 2018. godine bio je asistent na kursu Urbani dizajn pod mentorstvom profesora M. Secchi-ja na Politehni─Źkom univerzitetu u Milanu.

Princip multipliciteta vodio je raznoliku aktivnost tokom 30 godina: Rad Stefano Boeri Architetti obuhvata arhitekturu i dizajn s kontinuiranim fokusom na geopoliti─Źke i ekolo┼íke implikacije urbanih fenomena. Studio razvija projekte u slo┼żenim okolinama i na razli─Źitim kontinentima, promovi┼íu─çi i ja─Źaju─çi sinergije izme─Ĺu svih aktera – javnih i privatnih – uklju─Źenih u procese. Ovaj integrirani i multidisciplinarni pristup omogu─çio je Stefano Boeri Architetti da stekne sna┼żno definisanu identifikaciju i postane referentna to─Źka za odr┼żivu arhitekturu i strate┼íki urbani razvoj na razli─Źitim nivoima, kako u Italiji tako i u inostranstvu.

Vertikalna ┼íuma Trudo Ôôĺ Giovanni Nardi

Vertikalna ┼íuma Trudo Ôôĺ Giovanni Nardi

Ove godine, prezentacija arhitekte Russoa ─çe biti podeljena na dva dela. U prvom delu ─çemo prikazati pozadinu rada Stefano Boeri Architetti i poku┼íati da poka┼żemo kako je taj rad duboko vi┼íeskalarni i multidisciplinarni, gde je Vertikalna ┼íuma samo deo ┼íire vizije.

U drugom delu ─çe biti prikazani neki od najnovijih projekata studija, posebno dva projekta razvijena u Holandiji: Trudo Tower, prvi primer primene koncepta vertikalne ┼íume u socijalnom stanovanju i Wonderwoods, va┼żna urbana transformacija u Utrehtu, rezultat konkursa osvojenog 2017. godine i dobitnik presti┼żne nagrade MIPIM ÔÇ×Future Project Awards“.

Wonderwoods Vertikalna ┼íumat Ôôĺ Stefano Boeri Architetti

Wonderwoods Vertikalna ┼íumat Ôôĺ Stefano Boeri Architetti

SHARE Serbia Forum je glavna platforma za arhitekte i gra─Ĺevinske stru─Źnjake koji ┼żele da budu u toku sa trendovima u industriji. Fokusiran na obrazovanje, inspiraciju i umre┼żavanje, forum privla─Źi preko 300 u─Źesnika iz svih krajeva Srbije, kao i ugledne goste iz vode─çih arhitektonskih firmi ┼íirom Evrope i ┼íire.

Osigurajte svoje mesto sada: https://share-architects.com/share-serbia-2023-forum/

Kontaktirajte organizatore
share@share-architects.com

Share arhitects logo