Connect with us
Novosti

Izdavanje stanova i cene – Da li ih ima dovoljno?

Izdavanje stanova za mlade parove

Izdavanje stanova oduvek je bilo popularno, posebno u većim gradovima, gde zbog posla ili školovanja svake godine dolazi veliki broj privremenih stanovnika. Poslednjih meseci, počevši od ukrajinske krize, situacija se veoma promenila. Naime, prvih meseci, poslovni ljudi su masovno prenosili svoje firme u Srbiju. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre u Srbiji je poslednjih meseci registrovano više od 2000 ruskih firmi. A, sa selidbom i registrovanjem firmi stigli su i radnici koji moraju negde da rade. A, kada svemu tome dodamo činjenicu da je sa oktobrom počela nova akademska godina, koja je u velike gradove vratila studente iz unutrašnjosti, postavlja se pitanje da li ima dovoljno stanova za rentiranje u Srbiji. Navala na nekretnine je tolika da se za jedan sat javi oko 20 osoba koje traže stan. Potražnja je ogromna, pa se dešava i da je veća od ponude.

Cena za izdavanje stanova

Sa pojavom velikog broja Rusa, Ukrajinaca, Turaka, došlo je do velike potražnje za izdavanjem stanova, koji je pratio i naglo povećanje cena. U proseku cene su skočile od 30 do 50%, dok je u nekim delovima u Beogradu i Novom Sadu, ta cena podignuta i za 100%.  Najniža cena garsonjere se kreće od 250 eur pa naviše, jednosobni stanovi od 400 eur, dvosobni od 600 eur, trosobni od 970 eur, četvorosobni 1700 eur, petosobni 1900 eur.

Izdavanje stanova i cene

Izdavanje stana za četvoročlanu porodicu

Cene izdavanja stanova u Novom Sadu

Novi Sad je jedan od tri najčešća imigraciona grada u Srbiji. Najveća potražnja i izdavanje stanova zabeleženi su u poslednje vreme, odnosno od početka rata u Ukrajini. Najveći procenat novopridošlih stanovnika su Rusi, Belorusi i Ukrajinci. Izdavanje stanova dovelo je do velikih promena kada su cene u pitanju. Do ukrajinske krize cene garsonjera su u proseku iznosile oko 150-180 eur, danas su cene od 220 eur pa naviše, u zavisnosti od dela grada. Ubedljivo najviše cene imaju centar grada, Bulevar, Grbavica. Međutim veliki skok u cenama zabeležen je  kada je izdavanje stanova za porodice u pitanju. Pa tako dvoiposobni stanovi se kreću od 500 eur pa naviše u zavisnosti od toga da li su prazni ili namešteni, da li su novija ili starija gradnja i na kojoj lokaciji se nalaze.

Veliki značaj i uticaj na povećanje cena kada je izdavanje stanova u pitanju, imala je i pojava izdavanje stanova na dan. Ovaj trend zabeležen je u Novom Sadu i Beogradu, kao značajnim poslovnim i turističkim centrima.

Zakup stana u Beogradu

Beograd, kao značajna evropska prestonica, našao se na meti priliva većeg broja stanovnika sa ratom zahvaćenog područja. Rusi i Ukrajinci, ali i domaće stanovništvo, istina u mnogo manjoj meri, uticali su na abnormalne cene stanova. Situacija u Beogradu je takva da su cene podignute od 50%, pa naviše. Izdavanje stanova velikih kvadratura se meri sa nekoliko hiljada eura mesečno i sve je izdato. Ovakva situacija je prilično nerealna, ali veća tražnja od ponude i poremećeno tržište dovode do ovakvih skokova cena. Budući da se i dalje beleži veliki procenat prodaje, odnosno kupovine stanova, koji se kupuju za gotovinu, trend je ulaganje novca u nekretnine, koje se dalje rentiraju.  Iako je zvanični podatak da na teritoriji Beograd 1800 lica izdaje stanove, nezvanični podatak je da ih ima više od pola miliona.