Connect with us
Novosti

Izdavanje stanova i cene – Da li ih ima dovoljno?

Izdavanje stanova oduvek je bilo popularno, posebno u ve─çim gradovima, gde zbog posla ili ┼íkolovanja svake godine dolazi veliki broj privremenih stanovnika. Poslednjih meseci, po─Źev┼íi od ukrajinske krize, situacija se veoma promenila. Naime, prvih meseci, poslovni ljudi su masovno prenosili svoje firme u Srbiju. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre u Srbiji je poslednjih meseci registrovano vi┼íe od 2000 ruskih firmi. A, sa selidbom i registrovanjem firmi stigli su i radnici koji moraju negde da rade. A, kada svemu tome dodamo ─Źinjenicu da je sa oktobrom po─Źela nova akademska godina, koja je u velike gradove vratila studente iz unutra┼ínjosti, postavlja se pitanje da li ima dovoljno stanova za rentiranje u Srbiji. Navala na nekretnine je tolika da se za jedan sat javi oko 20 osoba koje tra┼że stan. Potra┼żnja je ogromna, pa se de┼íava i da je ve─ça od ponude.

Cena za izdavanje stanova

Sa pojavom velikog broja Rusa, Ukrajinaca, Turaka, do┼ílo je do velike potra┼żnje za izdavanjem stanova, koji je pratio i naglo pove─çanje cena. U proseku cene su sko─Źile od 30 do 50%, dok je u nekim delovima u Beogradu i Novom Sadu, ta cena podignuta i za 100%. ┬áNajni┼ża cena garsonjere se kre─çe od 250 eur pa navi┼íe, jednosobni stanovi od 400 eur, dvosobni od 600 eur, trosobni od 970 eur, ─Źetvorosobni 1700 eur, petosobni 1900 eur.

Izdavanje stanova i cene

Izdavanje stana za ─Źetvoro─Źlanu porodicu

Cene izdavanja stanova u Novom Sadu

Novi Sad je jedan od tri naj─Źe┼í─ça imigraciona grada u Srbiji. Najve─ça potra┼żnja i izdavanje stanova zabele┼żeni su u poslednje vreme, odnosno od po─Źetka rata u Ukrajini. Najve─çi procenat novoprido┼ílih stanovnika su Rusi, Belorusi i Ukrajinci. Izdavanje stanova dovelo je do velikih promena kada su cene u pitanju. Do ukrajinske krize cene garsonjera su u proseku iznosile oko 150-180 eur, danas su cene od 220 eur pa navi┼íe, u zavisnosti od dela grada. Ubedljivo najvi┼íe cene imaju centar grada, Bulevar, Grbavica. Me─Ĺutim veliki skok u cenama zabele┼żen je┬á kada je izdavanje stanova za porodice u pitanju. Pa tako dvoiposobni stanovi se kre─çu od 500 eur pa navi┼íe u zavisnosti od toga da li su prazni ili name┼íteni, da li su novija ili starija gradnja i na kojoj lokaciji se nalaze.

Veliki zna─Źaj i uticaj na pove─çanje cena kada je izdavanje stanova u pitanju, imala je i pojava izdavanje stanova na dan. Ovaj trend zabele┼żen je u Novom Sadu i Beogradu, kao zna─Źajnim poslovnim i turisti─Źkim centrima.

Zakup stana u Beogradu

Beograd, kao zna─Źajna evropska prestonica, na┼íao se na meti priliva ve─çeg broja stanovnika sa ratom zahva─çenog podru─Źja. Rusi i Ukrajinci, ali i doma─çe stanovni┼ítvo, istina u mnogo manjoj meri, uticali su na abnormalne cene stanova. Situacija u Beogradu je takva da su cene podignute od 50%, pa navi┼íe. Izdavanje stanova velikih kvadratura se meri sa nekoliko hiljada eura mese─Źno i sve je izdato. Ovakva situacija je prili─Źno nerealna, ali ve─ça tra┼żnja od ponude i poreme─çeno tr┼żi┼íte dovode do ovakvih skokova cena. Budu─çi da se i dalje bele┼żi veliki procenat prodaje, odnosno kupovine stanova, koji se kupuju za gotovinu, trend je ulaganje novca u nekretnine, koje se dalje rentiraju.┬á Iako je zvani─Źni podatak da na teritoriji Beograd 1800 lica izdaje stanove, nezvani─Źni podatak je da ih ima vi┼íe od pola miliona.