Connect with us
Budu─çnost

Razvoj drveća i njihovih krošnji u cilju spuštanja temperature gradova

Klimatske promene su ne samo budu─çi scenario, ve─ç uveliko na┼ía realnost. Najvi┼íe su pogo─Ĺeni gradovi, u kojima ljudi ose─çaju velike negativne uticaje globalnog zagrevanja. Da bi se ubla┼żile posledice┬á klimatskih promena, urbano planiranje mora da uzme u obzir prirodno sni┼żavanje temperature u gradskim sredinama i hla─Ĺenje gradskog prostora. Za to postoji mnogo alternativa: ozelenjavanje fasada, hladni krovovi i stvaranje urbanih zelenih zona. Ipak, najve─çi doprinos daju velika, senovita stabla.

Najjednostavnije i najefikasnije sredstvo u borbi protiv klimatskih promena je gradsko drve─çe. Drve─çe pozitivno uti─Źe na mikroklimu,┬á filtrira i pove─çava vla┼żnost vazduha, apsorbuje ugljen dioksid, pravi hladovinu i koren upija dosta ki┼ínice. Studije pokazuju da drve─çe razvija┬á svoj pun gabaritni potencijal┬á tek nakon 20 godina, kada razvije veliku kro┼ínju. Sa pove─çanjem pre─Źnika kro┼ínje, proporcionalno se pove─çava i zapremina korena. Da bi se stablo dobro i zdravo razvijalo, potrebno mu je najmanje 35 kubnih metara korenskog prostora. Ali realnost je druga─Źija: u mnogim gradovima i op┼ítinama, parking mesta i saobra─çajnice i dalje imaju prioritet nad gradskim drve─çem.

Slo┼żena podstruktura savremenih putnih sistema ozbiljno ograni─Źava prostor u koji se mo┼że razviti┬á korenje. Pored toga, gradska stabla moraju da se nose sa neodgovaraju─çom podlogom, solju na putevima zimi i zaga─Ĺenim povr┼íinskim vodama. Rastu─çe temperature, dugi periodi su┼íe i toplotni talasi dodatno optere─çuju stabla. U ovim uslovima na lokaciji, ono prestaje da se razvija nakon samo nekoliko godina, podlo┼żno je ┼íteto─Źinama, uvene ili umire.

Stvaranje senke od rasta samog drveta i krošnje

Stvaranje senke od rasta samog drveta i kro┼ínje / foto: ACO Gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

Princip Grada sun─Ĺera je inovativna metoda izgradnje koja osigurava da gradsko drve─çe mo┼że da pre┼żivi u uli─Źnom prostoru. Prose─Źni ┼żivotni vek uli─Źnog stabla od trenutnih 20 do 30 godina, mo┼że se pove─çati na najmanje 80 do 100 godina. Ovaj princip omogu─çava zdrav razvoj velikih kro┼ínji drve─ça u urbanim sredinama i istovremeno stvara podzemni prostor za zadr┼żavanje ki┼ínice. Uz pomo─ç Grada sun─Ĺera, korenov sistem drve─ça mo┼że se bez o┼íte─çenja ┼íiriti ispod poplo─Źanih povr┼íina kao ┼íto su trotoari, parkinzi i putevi.┬á

Kako ovaj ÔÇ×sun─ĹerÔÇŁ funkcioni┼íe ispod povr┼íine?

Konstrukcija kolovozne podkonstrukcije mora da ispunjava kako tehni─Źke uslove izgradnje puta, tako i biolo┼íke zahteve drve─ça. ┼áupljine izme─Ĺu kamenja podkonstrukcije, ispunjene supstratom, obezbe─Ĺuju stablima vodu i u su┼ínim periodima. Stvara se sistem pora kroz koje se prostire koren: grube pore omogu─çavaju vazduhu i vodi da prodru u tlo i distribuiraju ih. Dodatni efekat je stvaranje prostora za zadr┼żavanje ki┼ínice, koji rastere─çuje kanalizacioni sistem i snabdeva drve─çe ─Źak i tokom su┼ínih perioda. Korenje urbanog drve─ça dugoro─Źno se snabdeva vazduhom, vodom i hranljivim materijama. Ovo je preduslov za zdravo i vitalno drve─çe.

ACO Green City – Grad sun─Ĺera

  • usmerava fokus na urbano drvo kao efikasno sredstvo borbe protiv posledica klimatskih promena, posebno za ubla┼żavanje urbanih toplotnih ostrva.
  • omogu─çava pro┼íirenje korena urbanog drve─ça kao meru za pobolj┼íanje vitalnosti drve─ça i ┼żivotnog veka (cilj: najmanje 36m3 korena prostora po drvetu).
  • to je mera prilago─Ĺena lokaciji. Podrazumeva kori┼í─çenje lokalno dostupnih materijala ┼íto vi┼íe i planiranje sun─Ĺerastog gradskog podru─Źja na takav na─Źin da je prilago─Ĺeno putnom prostoru, terenskim i lokalnim klimatskim uslovima. Planiranje uklju─Źuje podstrukturu, sadnju i odabir poplo─Źanja.┬á
  • namera da se ve─çina godi┼ínjih padavina uvede u retenzioni podzemni sistem i zadr┼żi ┼íto je vi┼íe mogu─çe raspolo┼żivo za biljke.
ACO Green City - Grad sun─Ĺera / foto:  ACO Gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

ACO Green City – Grad sun─Ĺera / foto: ACO Gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

Kao stru─Źnjak za upravljanje povr┼íinskim vodama, ACO kompanija┬á je osmislila modularni sistem kao deo ovog projekta i kao tehni─Źko re┼íenje koje je podjednako efikasno koliko i lako za implementaciju. Prikupljena ki┼ínica sa krovnih povr┼íina se mo┼że uvesti direktno u podzemno sun─Ĺerasto telo grada, ali se zaga─Ĺena ki┼ínica sa ulica i parking mesta mora pre─Źistiti i kao takva uvesti u sistem Grad sun─Ĺera.

ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

ACO┬ágra─Ĺevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb | 22314 Krnješevci, Stara Pazova
Tel: +381 22 811 580
Fax: +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs