Connect with us
Enterijer

Boja zida „diktira“ raspoloženje

Dobro je poznato da boje utiču na raspoloženje i zato treba pažljivo da biramo koju boju nanosimo na zidove i na koji način to radimo. Ne mora uvek majstor da bude taj koji će to uraditi, možete to i sami uz malo kreativnosti i truda.

Neutralnost

Mnogo faktora utiče na odabir boja za zidove koja je namena prostorije, koliko ljudi će boraviti u toj prostoriji i, naravno, faktor cene. Kada niste sigurni koju boju volite, kada nemate unaprijed neki plan nije loše ni eksperimentisati. Iako, često, neutralne boje za zidove znaju da odnesu konačnu pobedu. Kao primer može da se navede bež boja, krem kao i boja slonovače, koje vuku na neutralnost, ali nikako ne spadaju u boje koje su dosadne.

Neutralna boja zida pogodna je za ukrase

Ako ste odlučili da vaš zid dobije boju u nekoj od navedenih nijansi, moći ćete na zid da okačite i razne fototapete, kojima ćete ostaviti jači utisak, odnosno malo umetničko djelo na zidu. Ovakvim bojama za zidove ujedno i ostavljate snažan utisak, ali i ne izbijate odmah u prvi plan, što je takođe značajno.

Beli zid

Bela

Ako ste više za klasiku, više za nešto ustaljeno, ali sigurno onda je za vas bela boja savršena za zidove. Kada uđemo u kuću gde su zidovi beli, jednostavno se na prvi pogled vidi i oseti ta elegancija koja krasi belu boju. Štaviše, kada malo bolje pogledamo, sve najepše kuće na svetu imaju bele boje na zidovima. To je ta svetlost i otmenost bele koja je neprevaziđena. Uz bele zidove, možete da kombinujete detalje u crnoj ili sivoj boji i dosta cveća.

Uz crni zid kombinujte nameštaj svetle boje

Crna

Sušta suprotnost beloj boji za zidove je crna. Svako ima svoj stil, svako ima svoj ukus, a znamo da o ukusima ne treba raspravljati. Tako da, ako ste se odlučili za crnu boju ne dajte da vas iko zaustavi. Crna boja na zidovima uz dosta osvetljenja može da napravi nešto neverovatno od prostorije. Uz osvetljenje je potrebno da nameštaj bude u svetlijim bojama.

Ako niste sigurni šarene zidove obojite prvo u dečijoj sobi

Eksperimentišite

Uzmete papir, promešate boje i na tom istom papiru izvršite jedan mali eksperiment. Kada vaš eksperiment u bojenju papira uspe tada prelazite istom kombinacijom i na zidove. Ako ste neodlučni, pogledajte neke magazine, pratite šta je sad u trendu, pa će i inspiracija doći mnogo lakše i brže. Predlažemo da najpre ovakve stvari radite u dečijoj sobi jer tu je svakako sve puno jarkih boja i neće biti upadljivo čak i ako pogrešite.

Izvor: www.nezavisne.com