Connect with us
Enterijer

Boja zida „diktira“ raspolo┼żenje

Dobro je poznato da boje uti─Źu na raspolo┼żenje i zato treba pa┼żljivo da biramo koju boju nanosimo na zidove i na koji na─Źin to radimo. Ne mora uvek majstor da bude taj koji ─çe to uraditi, mo┼żete to i sami uz malo kreativnosti i truda.

Neutralnost

Mnogo faktora uti─Źe na odabir boja za zidove koja je namena prostorije, koliko ljudi ─çe boraviti u toj prostoriji i, naravno, faktor cene. Kada niste sigurni koju boju volite, kada nemate unaprijed neki plan nije lo┼íe ni eksperimentisati. Iako, ─Źesto, neutralne boje za zidove znaju da odnesu kona─Źnu pobedu. Kao primer mo┼że da se navede be┼ż boja, krem kao i boja slonova─Źe, koje vuku na neutralnost, ali nikako ne spadaju u boje koje su dosadne.

Neutralna boja zida pogodna je za ukrase

Ako ste odlu─Źili da va┼í zid dobije boju u nekoj od navedenih nijansi, mo─çi ─çete na zid da oka─Źite i razne fototapete, kojima ─çete ostaviti ja─Źi utisak, odnosno malo umetni─Źko djelo na zidu. Ovakvim bojama za zidove ujedno i ostavljate sna┼żan utisak, ali i ne izbijate odmah u prvi plan, ┼íto je tako─Ĺe zna─Źajno.

Beli zid

Bela

Ako ste vi┼íe za klasiku, vi┼íe za ne┼íto ustaljeno, ali sigurno onda je za vas bela boja savr┼íena za zidove. Kada u─Ĺemo u ku─çu gde su zidovi beli, jednostavno se na prvi pogled vidi i oseti ta elegancija koja krasi belu boju. ┼átavi┼íe, kada malo bolje pogledamo, sve najep┼íe ku─çe na svetu imaju bele boje na zidovima. To je ta svetlost i otmenost bele koja je neprevazi─Ĺena. Uz bele zidove, mo┼żete da kombinujete detalje u crnoj ili sivoj boji i dosta cve─ça.

Uz crni zid kombinujte nameštaj svetle boje

Crna

Su┼íta suprotnost beloj boji za zidove je crna. Svako ima svoj stil, svako ima svoj ukus, a znamo da o ukusima ne treba raspravljati. Tako da, ako ste se odlu─Źili za crnu boju ne dajte da vas iko zaustavi. Crna boja na zidovima uz dosta osvetljenja mo┼że da napravi ne┼íto neverovatno od prostorije. Uz osvetljenje je potrebno da name┼ítaj bude u svetlijim bojama.

Ako niste sigurni ┼íarene zidove obojite prvo u de─Źijoj sobi

Eksperimentišite

Uzmete papir, prome┼íate boje i na tom istom papiru izvr┼íite jedan mali eksperiment. Kada va┼í eksperiment u bojenju papira uspe tada prelazite istom kombinacijom i na zidove. Ako ste neodlu─Źni, pogledajte neke magazine, pratite ┼íta je sad u trendu, pa ─çe i inspiracija do─çi mnogo lak┼íe i br┼że. Predla┼żemo da najpre ovakve stvari radite u de─Źijoj sobi jer tu je svakako sve puno jarkih boja i ne─çe biti upadljivo ─Źak i ako pogre┼íite.

Izvor: www.nezavisne.com