Connect with us
Promo

Prvi regionalni forum o odr┼żivoj izgradnji u Dragovu

Kada je u pitanju strategija vezana za doprinos odr┼żivijim zgradama, kompanija Reynaers ┼żeli da sva svoja znanja podeli sa svojim poslovnim partnerima. Ove godine smo odr┼żali prvi regionalni forum o odr┼żivoj izgradnji u Dragovu, selu u centralnoj ┼áumadiji. Forum je okupio eminentne arhitekte iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Organizovan je tako da su na┼íe kolege aktivno u─Źestvovale u debati koriste─çi aplikaciju Mentimeter koja je zbrajala glasove i odgovore na postavljena pitanja. Sva pitanja su bila vezana za odr┼żivost, njenu implementaciju i primenu u projektima i realnom ┼żivotu.

Dragovo, Šumadija (pogled na Gledićke planine)

Dragovo, Šumadija (pogled na Gledićke planine)

Imali smo 3 me┼íovita tima. Prvi je bio TOGETHER, drugi FOR i tre─çi BETTER, ┼íto je ujedno i slogan na┼íe kompanije. Po o─Źekivanju, kolege iz Hrvatske su bile najbolje informisane o odr┼żivoj izgradnji, imaju─çi u vidu primenu EU regulative u njihovoj zemlji. Zanimljivo mi┼íljenje u─Źesnika foruma je da u implementaciji principa odr┼żivosti skoro podjednako treba da u─Źestvuju: projektant, investitor i regulatorna tela. Po u─Źesnicima skupa, najve─çu prepreku primeni principa odr┼żivosti u gradnji ─Źini neobrazovanost, neinformisanost i nerazumevanje.

┼áta podrazumevate pod pojmom odr┼żivosti

Anketa

Preko 80% na┼íih kolega smatra da je u procesu projektovanja klju─Źna saradnja sa drugim strukama kao ┼íto su gra─Ĺevinska, ma┼íinska i elektro. Tako─Ĺe, mi┼íljenja su da ukoliko u po─Źetnoj fazi projekta nisu primenjeni principi odr┼żivosti, samo ih je delimi─Źno mogu─çe primeniti naknadno. 60% anketiranih kolega smatra da je trenutno u odr┼żivosti glavna tema pove─çanje energetske efikasnosti zgrada.

Ve─çina u─Źesnika foruma prati trendove vezane za odr┼żivost u gra─Ĺevinarstvu, a najvi┼íe informacija dobijaju preko elektronskih medija i na konferencijama. Kada je u pitanju edukacija stru─Źne javnosti u vezi sa odr┼żivom gradnjom, mi┼íljenja su da je potrebno uklju─Źiti ovu temu u sve nivoe formalne edukacije.

Saradnja sa regulatornim telima koja dodeljuju sertifikate u kontekstu odr┼żivosti kao ┼íto su BREEAM, DGNB i LEED nije zastupljena kod ve─çine na┼íih ispitanika, mada je ve─çina za pro┼íirenje doma─çih standarda iz oblasti odr┼żive gradnje. U razvijanju standarda iz oblasti odr┼żive gradnje trebalo bi da u─Źestvuju svi ─Źinioci: projektanti, dr┼żava kao regulatorno telo, nau─Źna zajednica, korisnici i na poslednjem mestu, na┼íe kolege ka┼żu – investitori. I ako bi po mi┼íljenju na┼íih arhitekata, investitori trebalo najmanje da se pitaju o standardima, skoro svi su mi┼íljenja da bi ekonomska stimulacija u vidu povoljnijih kredita, smanjenja poreza i druge finansijske podr┼íke, drasti─Źno doprinele ve─çoj primeni principa odr┼żivosti u izgradnji.

Najve─ça prepreka primene odr┼żivosti

Anketa

Da je pobolj┼íanje toplotnih svojstava bravarije, kao pojedina─Źne mere za pobolj┼íanje energetske efikasnosti objekata, presudno, smatra najve─çi broj u─Źesnika foruma. Konstatuju da se u praksi retko susre─çu sa situacijom da se nakon intervencije na objektima u funkciji energetske obnove vr┼íi kontrolno merenje i proveravaju postignuti rezultati.

Op┼íti zaklju─Źak je da ve─çina u─Źesnika foruma smatra da rad na ovakvim radionicama doprinosi pove─çanju znanja, kroz razmenu informacija sa kolegama o primeni principa odr┼żivosti, kao i kroz upoznavanje sa standardima koje koriste uspe┼íne kompanije poput Reynaersa.

Uvo─Ĺenje ekonomskih stimulacija za investitore

Anketa

Selo Dragovo i Leva─Ź su svakako bili inspirativno okru┼żenje za ovaj forum, s obzirom na o─Źuvane prirodne lepote. Radi─çemo na tome da ovakvi forumi postanu tradicija. Verujemo da ─çemo i idu─çe godine ugostiti stare i dovesti i nove kolege da razmenjujemo nova znanja i iskustva o odr┼żivosti u gra─Ĺevinarstvu, uz dru┼żenje u predivnom ┼íumadijskom krajoliku.

Aktivnosti vezane za izgra─Ĺene kapacitete, tokom njihovog ┼żivotnog veka, pored toga ┼íto uti─Źu na kvalitet ┼żivota ljudi i ekonomiju, su istovremeno i najodgovornije za ugro┼żavanje ┼żivotne sredine. Zgrade tro┼íe vi┼íe od 35% globalne energije i preko 55% ukupne potro┼ínje elektri─Źne energije. Gra─Ĺevinski materijali po te┼żini ─Źine 47% ukupne potro┼ínje svih materijala u EU. S obzirom na navedeno, kompanija Reynaers Aluminium te┼żi da odgovori na izazove odr┼żive gradnje, koji se ti─Źu socijalnih i ekonomskih dobrobiti za korisnike, ostvarenih uz istovremenu za┼ítitu i unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine tokom ┼żivotnog ciklusa zgrada.

Da li ste za pro┼íirenje iz oblasti odr┼żive gradnje

Anketa

Strategije kompanije Reynaers Aluminium u okviru odr┼żivosti usmerene su na ─Źetiri oblasti razvoja:

ÔÇó Doprinos odr┼żivijim zgradama
ÔÇó Razvoj cirkularnih proizvoda
ÔÇó Smanjenje ekolo┼íkog otiska operativnih procesa
ÔÇó Briga o zaposlenima u kompaniji

Doprinos odr┼żivijim zgradama u koje se ugra─Ĺuju Reynaers proizvodi

Proširenjem sertifikata o toplotnim performansama poboljšavamo nivo informacija o svojstvima naših proizvoda.

Na┼íi sistemi pove─çavaju energetsku efikasnost i udobnost objekata na tri na─Źina: toplotnom izolacijom, smanjenjem pregrevanja i najboljim kori┼í─çenjem ventilacije i svetlosti. Niski tro┼íkovi odr┼żavanja i pouzdanost na┼íih proizvoda su kod na┼íih klijenata izuzetno cenjeni. Ugradnjom Reynaers vrata koja su sertifikovana na milion otvaranja i zatvaranja, realno je da u toku ┼żivotnog ciklusa jednog objekta, koji se standardno ra─Źuna na 50 ili 60 godina nikad ne sretnete majstora koji vrata popravlja.

Razvoj cirkularnih Reynaers proizvoda

Razvijamo proizvode na osnovu ekolo┼íkih kriterijumima. Pored odli─Źnih termi─Źkih svojstava, na┼íe sisteme karakteri┼íe vrhunska izrada i prefinjenost. Sistemi poput ML8 i SL38 su projektovani tako da pru┼żaju komfor kroz maksimalan osvetljaj, ergonomiju Reynaers ru─Źica, bezbednost prilikom upotrebe (finger protection) i sli─Źno.

Olak┼íavamo recikla┼żu na┼íih proizvoda. Pove─çavamo udeo recikliranog aluminijuma u na┼íim proizvodima i time smanjujemo koli─Źinu otpada. Smanjujemo i potrebu za kopanjem rude i njenom daljom preradom.

Do 2024. godine mi ─çemo razviti detaljne paso┼íe proizvoda koji sadr┼że sve potrebne informacije o sastavu materijala, odr┼żavanju proizvoda, njihovom rastavljanju i krajnjoj recikla┼żi.

Nastavljamo da ula┼żemo u sisteme upravljanjem ┼żivotnom sredinom, kao ┼íto su ISO 14001 i ISO 50001, kako bismo ograni─Źili potro┼ínju energije u okviru na┼íih postrojenja u ┼íto ve─çoj meri.

Smanjenje ekološkog otiska operativnih procesa Reynaers kompanije

Kao vode─ça evropska kompanija koja se bavi razvojem inovativnih re┼íenja i sistema aluminijumske bravarije u Evropi, svesni smo da imamo zna─Źajan uticaj na ┼żivotnu sredinu i na┼íe okru┼żenje. Samim tim trudimo se da smanjimo emisiju CO2 na minimum, kako u procesu proizvodnje tako i logistike. Zadati cilj je da smanjimo nivo CO2 za 46% do 2030. godine. Na ravnom krovu na┼íe centrale u Duffelu ÔÇô Belgija, postavljeni su solarni paneli koji proizvode elektri─Źnu energiju dovoljnu da zadovolji sve potrebe poslovne zgrade i svih skladi┼íta.

Briga o zaposlenima u Reynaers kompaniji

Brinemo o na┼íim ljudima. Pobolj┼íavamo uslove rada kroz osiguranje i unapre─Ĺenje bezbednosti, kao i kroz kreiranje motivi┼íu─çeg i atraktivnog radnog okru┼żenja.

U na┼íoj kompaniji se vodi ra─Źuna o permanentnoj edukaciji i obuci zaposlenih, kako bi se redovno pratili svi trendovi i aktuelnosti u gra─Ĺevinarstvu, a posebno oni u vezi sa odr┼żivom izgradnjom.

Vi┼íe o na┼íoj strategiji odr┼żivosti mo┼żete pro─Źitati na website-u www.reynaers.rs.

Autor teksta: Vladimir Kova─Źevi─ç d.i.a.