Connect with us
Promo

Zeleni krov za jedan dan

Srpski proizvod, ide korak dalje u razvoju zelenih krovova.

ÔÇ×┼Żeleli smo da pojednostavimo proceduru izrade a da ne izgubimo na kvalitetu. ┼Żeleli smo zeleni krov za 1 dan. Tako je nastao BioPixel.ÔÇŁ

Beogradska firma ┼Żiveti sa biljkama, od svog nastanka izra─Ĺuje zelene krovove a od ove godine na tr┼żi┼íte izlazi sa svojim proizvodom koji ─çe podi─çi standarde u ovoj oblasti.

ÔÇ×BioPixel https://www.zelenikrov.rs/kasetni-zeleni-krov/ nam omogu─çava da razvijemo biljke u rasadniku i donesemo ih sa svim potrebnim slojevima zelenog krova u posudama. Re─Ĺanjem ovih posuda sa ve─ç posa─Ĺenim biljkama, dobijamo celinu koja je u potpunosti identi─Źna tradicionalnom na─Źinu izrade a samo izvo─Ĺenje traje neuporedivo kra─çe. BioPixel nakon postavljanja ne ostavlja trag na spojevima ┼íto ga ─Źini dugotrajnijim i bezbednijim sistemomÔÇŁ.

Naj─Źe┼í─çi na─Źin izrade zelenih krovova predvi─Ĺao je pet slojeva preko hidroizolacije a sve je izvo─Ĺeno na samom objektu. Poslednji sloj su bile biljke koje su se donosile na krov u saksijama i sadile na licu mesta. Moramo ista─çi da krovno ba┼ítovanstvo nije bilo jednostavan posao a da su postoje─çe kasete za ozelenjavanje krovova bile manje efikasno re┼íenje od re─Ĺanja gore navedenih slojeva.

Kasetni zeleni krov

Kasetni zeleni krov / foto: ┼Żiveti sa biljkama

Sve ovo, navelo je tim firme ┼Żiveti sa biljkama https://zivetisabiljkama.net/kako-zeleni-krov-dise/ da konstrui┼íu proizvod koji ─çe kasetne zelene krovove podi─çi na mnogo vi┼íi nivo, prevazilaze─çi ─Źak i tradicionalno ra─Ĺene zelene krovove.

Ideja je bila da se postigne kontinuitet drena┼żnog panela i da se zadr┼żi uloga akumulacije vode u njemu a pravi izazov je bio kako da se zadr┼żi kontinuitet supstrata da bi pokrio sve rubove ovih kutija. Prvi izazov je re┼íen tako ┼íto je razvijena kutija sa integrisanim drena┼żnoakumulacionim sistemom dok je kontinuitet supstrata postignut privremenim karticama kojima se supstrat podi┼że iznad gornjeg ruba kutije do postavljanja na krov a zatim se kartice uklanjaju i supstrat se spaja u jednu celinu. Ovo je veoma va┼żno da bi se izbegli vidljivi spojevi izme─Ĺu kutija i zatvorili potencijalni prodori vetra. Kod ranijih re┼íenja, ti spojevi su nekad dominirali na povr┼íini krova ostavljaju─çi utisak ve┼íta─Źke sredine, a rubovi plastike izlo┼żeni UV zra─Źenju, brzo su pucali i postajali pogodan prodor za vetar.

Energetska efikasnost

Zeleni krovovi postaju sve popularniji poslednjih godina zbog upravljanja ki┼ínim vodama, izolovanja krova od toplote i zvu─Źnih talasa a dokazan je i njihov uticaj na smanjenje elektromagnetnog zra─Źenja. Ovi ┼żivi krovovi ne samo da podi┼żu estetsku vrednost urbanih pejza┼ża, vec╠ü i doprinose energetskoj efikasnosti https://www.zelenikrov.rs/efikasnost-solarnog-panela/ i odr┼żivosti objekata. Zeleni krovovi podr┼żavaju biodiverzitet u gradovima, ─Źine─çi ih humanijom sredinom. Da bi se osigurala dugove─Źnost i funkcionalnost zelenih krovova, pravilna ugradnja i hidroizolacija su od klju─Źne va┼żnosti.

Zelena terasa

Zelena terasa / foto: ┼Żiveti sa biljkama

Zeleni krovovi se generalno sastoje od nekoliko komponenti, uklju─Źujuc╠üi vegetaciju, supstrat, filter tkaninu, drena┼żni materijal, barijeru za korenje i izolaciju. Ovi materijali se postavljaju direktno na krov, preko hidroizolacije, koju svojim prisustvom ┼ítite od UV zra─Źenja i time joj produ┼żavaju vek trajanja ─Źak do tri puta. Nedostatak kod tradicionalnog na─Źina ugradnje zelenih krovova ─Źesto mo┼że biti dugo vreme izvo─Ĺenja uslovljeno vremenskim prilikama, kao i komplikacije kod uklanjanja ili pomeranja prilikom prepravki ili popravki na krovu.

Razlika izme─Ĺu modularnog i tradicionalnog zelenog krova

Modularni sistem zelenih krovova BioPiksel, kombinuje estetiku i performanse tradicionalnih sistema zelenih krovova sa jednostavno┼íc╠üu monta┼że kaseta.Bo─Źni zidovi sa prorezima podsti─Źu rast korena biljaka izme─Ĺu modula, stvarajuc╠üi livadu prirodnog izgleda sa nevidljivim granicama. Za razliku od klasi─Źnog Sistema koji podrazumeva re─Ĺanje slojeva velikih formata, BioPixel kasete u svakom trenutku mogu biti pomerene i vra─çene ukoliko se za tim uka┼że potreba. Ovo omoguc╠üava lak pristup osnovnom hidroizolacionom sistemu. Popravke krova su neizbe┼żne u nekom trenutku tokom veka trajanja krovnih materijala. Prednost lakog pristupa krovu ┼ítedi tro┼íkove i olak┼íava popravke.

BioPixel

BioPixel / foto: ┼Żiveti sa biljkama

Brzina postavljanja

Kada je re─Ź o samoj ugradnji kasetnog zelenog krova, najve─ça prednost jeste sama brzina njegovog postavljanja. S obzirom na to, da su svi elementi ve─ç implementirani u kutiji, uklju─Źujuc╠üi i same biljke. Uz dobru organizaciju na terenu, BioPixel-om za jedan dan mo┼że biti ozelenjen ceo krov!

Biopixel logo

┼Żiveti sa biljkama logo

┼Żiveti sa biljkama

Tel: +381 64 51 35 935
Email: zivetisabiljkama@gmail.com
Web: www.zivetisabiljkama.net