Connect with us
Arhitektura

Pogledajte kako se pravi pasivna kuća od sendvič panela za 5 dana

Kuća PopUp pravi se od prefabrikovanih panela koji se šrafovima montiraju jedan na drugi omogućavajući rapidno brzu gradnju.

Francuzi krupnim koracima osvajaju tržište jeftine pasivne gradnje. Zahvaljujući kompaniji PopUp House, izgradnja pasivnih kuća ili kancelarijskih prostora nikada nije bila jednostavnija. Ovi solarno napajani prefabrikovani objekti montiraju se veoma jednostavno: paneli se kače jedan na drugi kao LEGO kockice a potom se štafovima dužine 105 cm i prečnika 8 mm pričvršćuju na svoje mesto.

Materijal za izgradnju je razgradiv i može se potpuno reciklirati. Sendvič paneli napravljeni su od visoko-kvalitetnog drveta koji su popunjeni EPS (ekspandirani polistiren) izolacijom. Moduli dimenzija 2,5x1x0,3 metra su veoma lagani (30 kg/m3) pa ih majstor može nositi u rukama i postavljati na mesto definisano projektom, piše Ihabitat.

Kuća PopUp pravi se od prefabrikovanih panela

Kuća PopUp pravi se od prefabrikovanih panela

Ovako napravljena kuća ne zahteva aktivno grejanje niti hlađenje jer je potpuno pasivna. Zahvaljujući dobroj izolaciji i velikim solarnim kapacitetima prijatna temperatura tokom cele godine biće u potpunosti obezbeđena. Ako se PopUp House nadogradi fotovoltričnim panelima i vetroturbinama, ona postaje energetski pozitivna što znači da će proizvoditi više struje nego što joj je potrebno.

Koliko košta izgradnja pasivne kuće

PopUp House nije jeftina za izgradnju ali je, opet, daleko povoljnija nego kada se gradi klasična pasivna kuća. U zavisnosti od želja vlasnika, materijal za izgradnju košta od 300 do 360 evra po metru kvadratnom dok ćete za izvođača morati izdvojiti od 1.300 do 2.000 evra po metru kvadratnom. Verovatno se pitate da li biste mogli sami da podignete ovu kuću, odgovor je – ne! PopUp House mogu da prave samo kvalifikovani majstori koje preporučuje proizvođač.

PopUp House

PopUp House

Gradnja ovakve kuće je veoma brza. Na unapred pripremljenom terenu, potrebno je samo pet dana da se ova kuća podigne od temelja do krova.

PopUp House je veoma prilagodljiv tako se želje vlasnika ili enterijeriste mogu lako ispuniti.

Krov kuće može biti ravan ili kos. Ako je ravan, može se napraviti i zeleni krov.

Izvor: www.prozorivrata.com