Connect with us
Arhitektura

Rade, grade, popravljaju ku─çe i ┼żivote

SPECIJALNO ZA GRENEF
S Tamarom u akciji

Autor teksta: Aleksandar Popovi─ç, d.i.a.

Emisija ÔÇ×S Tamarom u akcijiÔÇŁ je emisija o dobrim delima. O ljudima kojima je potrebno malo da bi postigli mnogo. O humanosti i prijateljstvu. O ljudskim vrednostima koje zaboravljamo. O solidarnosti, toleranciji. O o─Źuvanju kulturnog nasle─Ĺa, tradiciji, folkloru. O ljubavi prema na┼íoj zemlji, prirodi, nadahnju─çu, o ljubavi prema sugra─Ĺanima

Aleksandar Popovi─ç, d.i.a.

Humanitarna emisija ÔÇťS Tamarom u akcijiÔÇŁ, kao televizijski format, je vrlo kompleksna forma i za mene kao arhitektu je jako zahtevan projekat koji obuhvata ozbiljne pripreme.

Preko stotinu prijava prikupimo po sezoni od nadle┼żnih slu┼żbi i pojedinaca, razmatramo ih i na kraju na osnovu raznih parametara (veli─Źina ku─çe, broj uku─çana, socijalnog statusa kandidata, te┼żine pri─Źe, mogu─çnosti da se ku─ça renovira za 5 dana, postoje─çe kvadratureÔÇŽ, itd.) odlu─Źujemo, pa tek nakon toga odlazimo na kasting i na licu mesta radimo jo┼í jedan odabir.

Uglavnom je veoma te┼íko da od stotine prijavljenih ku─ça i porodica vi odaberete polovinu koje ─çete obi─çi, i na kraju izabrati 12 do 16 njih kojima ─çete renovirati ku─çu. Nimalo lak zadatak i jo┼í te┼ża odluka za sve iz produkcije i televizije.

Susretali smo se sa raznim gra─Ĺevinskim izazovima i problemima, kao i raznim potrebama korisnika. Na primer, de┼íavalo se da imamo ve─çi broj uku─çana koji ┼żive na premalo kvadrata, ili prevelika kvadratura objekta, a malo vremena (5 dana) za renoviranje. Bilo je tu i jako ugro┼żenih porodica, ali i nere┼íenih vlasni─Źkih odnosa…

A, ┼íto se ti─Źe samog gra─Ĺevinskog dela i tu je bilo raznih situacija. Od problema sa vlagom, starih (uru┼íavaju─çih) objekata, do lo┼íih materijala koji su se koristili za izgradnju ku─çe, nedostatka ili lo┼íeg kvaliteta instalacijaÔÇŽ Mnogo razli─Źitih problema je bilo. Ali, zapravo najvi┼íe sa lo┼íom organizacijom prostora koji nije prilago─Ĺen uku─çanima i starosnu dob korisnika, a vrlo ─Źesto i prilago─Ĺeno┼í─çu prostora za osobe sa invaliditetom.

Tamara Gruji─ç i Aleksandar Popovi─ç

Tamara Gruji─ç i Aleksandar Popovi─ç

Na renoviranju i adaptaciji ku─çe je lak┼íe projektovati i raditi, jer sam skoro uvek mogao neku pomo─çnu prostoriju – deo gara┼że, ostave ili ┼íupe da ÔÇťdodamÔÇŁ kvadraturi kao i tavanski prostor koji je kod vi┼íe─Źlane porodice mogao da bude dodatni prostor za spava─çe (uglavnom de─Źije) sobe. Kod ku─ça je uvek lak┼íe ÔÇťizme┼ítatiÔÇŁ prostorije pa ─Źak i same funkcije, a mogu─ça je i minimalna dogradnja potrebnih kvadrata.

Me─Ĺutim, kod stanova je to sasvim druga─Źija pri─Źa i znatno je te┼że. U stanovima je nemogu─çe dograditi, nadograditi, i samim tim i pove─çati kvadraturu. Vrlo ─Źesto nemogu─çnost preme┼ítanja instalacija uzrokuje da prostorije kao ┼íto su kuhinja ili kupatilo moraju da ostanu ba┼í tug de su, ┼íto projektovanje ─Źini mnogo restriktivno i uslovljeno. Jednostavno, projektuje se uvek u okviru gabarita, pozicije instalacije i nose─çih zidova. Neretko de┼íava se da je stan totalno neprilago─Ĺen za osobe sa invaliditetom ili ljude sa ote┼żanim hodanjem. Ali, moram priznati da sam kada zavr┼íim i ispravim takve probleme vrlo zadovoljan .

Zato bih ovaj vam ovaj put predstavio projekte adaptacije dva stana koja smo uradili.

Stan 1

U stanu od 51 kvadratni metar ┼żivi ┼íesto─Źlana porodica, tri generacije ÔÇô baba i deda, i bra─Źni par sa dve ─çerke. Projektni zadatak bio je da od stana koji ima dve identi─Źne sobe i kuhinju sa trpezarijom, napravimo dnevnu sobu, dve spava─çe sobe, kuhinju i trpezariju.

Zate─Źeno stanje Stan 1

Deca su, kao i baba i deda, dobili odvojene spava─çe sobe, a ru┼íenjem pregradog zida izme─Ĺu hodnika i dnevne sobe dobili smo najve─çu mogu─çu povr┼íinu dnevnog boravka, gde sam predvideo garnituru na razvla─Źenje (za mamu i tatu). Ru┼íenjem ostave pove─çali smo kvadraturu kuhinje i trpezarije i napravili vrlo komforni centar okupljanja ove ┼íesto─Źlane porodice. Osim toga, uspeli smo da renoviramo i podrum i pretvorili ga u ostavu .

Vizuelno sam se potrudio da svetlim i pastelnim bojama pove─çam prostor ┼íto je mogu─çe vi┼íe (beli zidovi, beli pod, ve─çi komadi name┼ítaja u pastelnim bojama). A, tako─Ĺe sam koristio i manje komade name┼ítaja (stolice, fotelje) kako bi i na taj na─Źin vizuelno pove─çao prostor .

Stan 2

U stanu od 47 kvadrata koji ima kupatilo, hodnik, kuhinju, dnevni boravak, sobu i terasu ┼żivi ─Źetvoro─Źlana porodica sa bakom koja se ote┼żano kre─çe.

Pregradom velike sobe dobili smo zasebne sobe – za baku i za dete. Delimi─Źnim ru┼íenjem pregradnog zida izme─Ĺu dnevnog boravka i kuhinje dobili smo prostraniji ÔÇťdnevniÔÇŁ deo stana sa mnogo vi┼íe svetla koje daje veliki prozor u kuhinji. Projekat je podrazumevao I ru┼íenje ostave ─Źime smo dobili ve─çu, prostraniju kuhinju. Ono ┼íto je najbitnije postigli smo kru┼żnu vezu u stanu i time ostvarili vizuelno prostranije i funkcionalnije prostorije, a svakako i olak┼íano kretanje za najstarijeg ─Źlana porodice i br┼że komunikacije unutar stana.

U kupatilu smo se odlu─Źili za ugradnju tu┼í kabine umesto prethodne kade jer smo tako dobili dodatni proctor i olak┼íano funkcionisanje za sve uku─çane. Sve komunikacije u stanu su postavljene pravolinijski, ┼íto omogu─çava lak┼íe kretanje i u┼ítedu prostora. Tako─Ĺe svetlim bojama na ve─çim povr┼íinama, podovima i zidovima smo dobili dodatno vizuelno pro┼íirenje prostora .

Iako sa novim sezonama sti┼żu i nova iznena─Ĺenje, zahtevi i problematika, rado se sa njima hvatamo u ko┼ítac. Jer, ipak je na kraju najva┼żnije ono iznena─Ĺenje koje mi prire─Ĺujemo porodicama, a to je nova, funkcionalna i nadamo se bolja ku─ça ili stan za sve uku─çane koji u njoj ┼żive.

Stanje nakon intervencije Stan 2

Stanje nakon intervencije Stan 2