Connect with us
Promo

Udobna, sigurna i ekonomi─Źna strana pametnog stanovanja

Oslanjajući se na višedecenijsku tradiciju KNX standarda, kompanija ABB je razvila ABB® free@home sistem koji više od 5 godina doprinosi kvalitetu stambene svakodnevice svojih korisnika u Srbiji.

S obzirom na globalnu prisutnost ove kompanije u preko 100 zemalja i kontinuiranu posve─çenost razvoju i pobolj┼íanju vlastitih sistema i opreme, u saradnji sa pouzdanim sistem integratorima iz kompanije Pametan stan, korisnicima se pru┼ża sigurnost da ─çe u narednim decenijama bezbri┼żno u┼żivati u performansama sistema. S druge strane, u velikoj ponudi novoizgra─Ĺenih objekata investitori imaju potrebu da se izdvoje na tr┼żi┼ítu, a upravo izbor smart home sistema pru┼ża zna─Źajnu prednost. Recimo, iskustvo ABB stru─Źnjaka ┼íirom sveta pokazuje da implementacija ovog sistema veoma uti─Źe na brzinu prodaje objekata koji zbog toga dobijaju epitet ÔÇ×pametniÔÇŁ.

Prvi pametni objekat u Srbiji nazvan B2 nikao je na Terazijama, u srcu Beograda, gde je isporu─Źen, ugra─Ĺen i pu┼íten u rad kompletan ABB sistem ku─çne automatike, kao i interfonski sistem i meteorolo┼íka stanica za svaki pojedina─Źni stan. Dodatno, izvr┼íena je priprema za punja─Źe elektri─Źnih automobila za svako parking mesto u objektu. Nakon toga, nizali su se poslovni objekti kao ┼íto su zgrada Oblasne kontrole letenja u Sur─Źinu i luksuzne vile. Posebno ekskluzivan objekat na Kosan─Źi─çevom vencu 21, Royal Art Residence & SPA, donosi pari┼íki ┼íarm u samom centru Beograda, a stanovi su opremljeni ABB sistemom ku─çne automatizacije (smart home sistemi). U novije vreme, smart home sistemi postaju uobi─Źajna pojava i u masovnoj stambenoj gradnji, u kompleksima sa vi┼íe stotina stanova.

Re┼íenja kompanije ABB spremna su za svaki izazov koji se mo┼że postaviti, ┼íto je prepoznato i od strane investitora sa Novog Dor─çola. U harmoniji ukr┼ítanja autenti─Źne, tradicionalne i moderne arhitekture, kakav je objekat na Novom Dor─çolu, povr┼íine 16.800 kvadratnih metara, ugra─Ĺeno je 4.300 smart home ure─Ĺaja za 225 stanova, kreirano je 950 scenarija, a na samom objektu postavljeno je i ┼íest meteorolo┼íkih stanica koje korisnike obave┼ítavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije. U istom urbanom arhitekstonskom duhu, ABB┬« free@home sistem je integrisan unutar stambeno-poslovnog kompleksa ZepTerra na Novom Beogradu, izgra─Ĺenom u skladu sa najsavremenijim standardima i zahtevima energetske efikasnosti.

Epitet ÔÇ×pametanÔÇŁ ovi sistemi za ku─çnu automatizaciju su poneli da bi se opisala njihova sposobnost da deluju na osnovu unapred definisanih parametara i pravila koja je uneo instaler ili sam korisnik, prema svojim li─Źnim afinitetima i potrebama. Ovi sistemi se ne oslanjaju na ve┼íta─Źku inteligenciju za autonomno dono┼íenje odluka, pa korisnici mogu biti bezbri┼żni jer pametne ku─çe ne mogu preuzeti kontrolu nad njihovim ┼żivotima. ABB sistem za ku─çnu automatizaciju pru┼ża korisniku potpunu kontrolu u upravljanju domom na ─Źetiri na─Źina.

Klasi─Źni na─Źin upravljanja podrazumeva da u svom pametnom domu imamo prekida─Źe i uti─Źnice koji obavljaju unapred definisane funkcije. Daljinskim na─Źinom se, putem mobilnog telefona, tableta ili ra─Źunara, upravlja elektri─Źnim instalacijama, poput rasvete, roletni, motornih tendi, grejanja i hla─Ĺenja, kao i ku─çnim aparatima. Senzori pokreta i senzori prisustva omogu─çavaju da, na primer, svetlo bude uklju─Źeno sve dok neko boravi u prostoriji, a kako se iz nje udalji ÔÇô svetlo se ugasi. Funkcija tajmera omogu─çava korisnicima da defini┼íu funkcije koje ─çe se aktivirati ili zavr┼íiti u odre─Ĺeno vreme ili trajati odre─Ĺeni period.

Elektrifikacija enterijera ABB free@home

foto: ABB

Tako─Ĺe, pametne ku─çe ili stanovi ─Źesto imaju integrisane sigurnosne sisteme koji uklju─Źuju video nadzor, senzore pokreta, alarme i daljinsko zaklju─Źavanje vrata, a omogu─çavaju korisnicima da nadgledaju svoj dom i reaguju na potencijalne opasnosti ili ne┼żeljene doga─Ĺaje. Preko ovog sistema ne samo da mo┼żemo kontrolisati rasvetu, roletne ili zavese, grejanje i hla─Ĺenje objekta, ve─ç se mogu uklju─Źivati ili isklju─Źivati sve ove navedene radnje u zavisnosti od na┼íe lokacije. Cilj smart home sistema je da objedini razli─Źite radnje kako bismo izbegli nepotrebno kretanje od prekida─Źa do prekida─Źa ili upravljanje sa desetinama daljinskih upravlja─Źa ┼íto nije prakti─Źno re┼íenje. Rast cena energenata i elektri─Źne energije u poslednjih nekoliko meseci naveo nas je da ─Źe┼í─çe proveravamo da li su u na┼íem domu isklju─Źena sva svetla i ku─çni ure─Ĺaji koji se ne koriste aktivno.

Sre─çom, s pametnim domovima o tome ne moramo da brinemo, jer se koristi tehnologija koja optimizuje potro┼ínju energije, kao ┼íto su termostati sa programabilnim rasporedima grejanja i hla─Ĺenja, pametni ure─Ĺaji koji automatski smanjuju potro┼ínju struje kada nisu u upotrebi i sistemi za pra─çenje i analizu potro┼ínje energije. Drugim re─Źima, mo┼żemo biti sigurni da su ure─Ĺaji bili uklju─Źeni samo kada je potro┼ínja struje bila najmanja. U┼íteda energije najve─ça je na grejanju i hla─Ĺenju objekta, dok je najmanja na rasveti zbog prevalencije LED svetiljki na tr┼żi┼ítu koje same po sebi ne tro┼íe mnogo energije. Ipak, kad je re─Ź o spoljnoj rasveti, ne moramo da brinemo o vremenu kada treba uklju─Źiti svetiljke, jer je pametna ku─ça opremljena tajmerom koji ta─Źno ÔÇ×znaÔÇť kada zalazi Sunce i kada je potrebno dodatno osvetljenje. Kad se sve uzme u obzir, va┼żno je imati u vidu da pametni objekti mogu u┼ítediti do 40 % toplotne i elektri─Źne energije.

Jednostavnost instalacije i upravljanja

ABB┬« free@home sistem potpuno je otvoren za sve proizvo─Ĺa─Źe, ┼íto zna─Źi da u ku─çi mo┼żemo imati brojne ure─Ĺaje razli─Źitih proizvo─Ĺa─Źa koji ─çe uspe┼íno me─Ĺusobno komunicirati. Pametne ku─çe mogu integrisati ┼íirok spektar pametnih ure─Ĺaja, uklju─Źuju─çi pametne televizore, zvu─Źnike, ure─Ĺaje za ku─çnu zabavu, kuhinjske aparate i vi┼íe. Ovo omogu─çava korisnicima da centralizovano upravljaju svim svojim pametnim ure─Ĺajima i sistemima putem jednog interfejsa.

Smart home kontrolni tablet

foto: ABB

ABB┬« free@home se mo┼że postaviti u nove objekte i u tom slu─Źaju se izvodi instalacija sa o┼żi─Źenim ure─Ĺajima. Prednost samog ABB┬« free@home sistema je u tome ┼íto ne zahteva da korisnici budu obrazovani za upotrebu i programiranje smart home sistema da bi podesili ÔÇ×pona┼íanjeÔÇť svog stana ili ku─çe. I ┼íto je veoma va┼żno, svi korisnici ABB smart home sistema imaju dostupnu tehni─Źku podr┼íku 24 sata, 7 dana u nedelji.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dap─Źevi─ça 13, 11010 Beograd
T. +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs