Connect with us
Arhitektura

Kvalitet kona─Źnog re┼íenja, a ne upotreba najskupljih materijala

ARHITEKTE JEDNOG GRADA
Za ─Źasopis ÔÇťGRENEF-Gra─Ĺevinarstvo&Energetska EfikasnostÔÇŁ govori Dejan Babovi─ç

Moj put kao predstavnika redakcije ─Źasopisa Grenef do ARHITEKTE JEDNOG GRADA nije bio dug. U srcu Beograda posetila sam Dejana Babovi─ça, kao reprezenta svog grada i vrsnog umetnika koji ┼żivi svoj ┼żivotni poziv u svakom aspektu ┼żivota. Biografije su uvek op┼íta mesta, mnogo podataka, a malo pravih informacija koje govore o duhu ─Źoveka. Zbog toga sam ovom razgovoru sa Dejanom pristupila na malo druga─Źiji na─Źin, kroz direktnu komunikaciju, kako bih dosegla do dubljih su┼ítinskih vrednosti koje ga opisuju jer bi bila ┼íteta ne obuhvatiti u njemu sve ono ┼íto on jeste. A on jeste arhitekta i umetnik, divna du┼ía koja ose─ça prostor i ljude koji u tom prostoru obitavaju.

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, njegovo umetni─Źko delo

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, njegovo umetni─Źko delo

─îim sam u┼íla u njegov dom, koji je ujedno i njegov radni prostor, pokazao mi je svoju biblioteku u ─Źijem centru je umetni─Źka slika slikara Aparina. Ona je poklon prijatelja ginekologa kao zalog za prijateljstvo i saradnju ova dva ─Źoveka. Dejan mi je pri─Źao kako je prethodno uredio enterijer stana svog prijatelja, bez ┼żelje da naplati svoju uslugu, jer je pomenuti ginekolog doneo na svet njegovo drugo dete, sa tolikom pa┼żnjom da su on i njegova supruga lako odlu─Źili da pro┼íire svoju porodicu za jo┼í jednog ─Źlana.

─îovek koji ovako do┼żivljava ljude zaslu┼żuje da bude anga┼żovan od strane svih onih koji pretenduju da im ku─ça bude dom i reprezent njihove individualnosti i onoga ┼íto svaki njegov ─Źlan u biti i jeste, jedinka koja ne li─Źi ni na jednu drugu.

Dakle, poku┼ía─çu da vam predstavim arhitekturu Beograda kroz do┼żivljaj Dejana Babovi─ça, u─Źesnika svih salona arhitekture od 1992. do danas, ─Źlana Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a i dobitnika mnogobrojnih stru─Źnih nagrada i priznanja. Ne mo┼żemo razdvojiti njegova dva poziva, slikarstvo i arhitekturu koliko god se trudili. On slika kada odmara od projektovanja. On ne spava mnogo jer mu to krade od kreativnog procesa. On sme┼íta svoje slike u enterijere koje radi i tako daje jo┼í du┼íe prostoru iza ─Źijeg nastanka stoji. Prenosim vam samo deo pri─Źe sa ovim umetnikom jer ono ┼íto sam saznala, slike koje sam videla, objekte koji su u za─Źetku, biofilna gradnjaÔÇŽsve to ostavlja prostora da kraj ovog intervjua u su┼ítini nije kraj, ve─ç samo nastavakÔÇŽkoji slediÔÇŽ

Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

DEJANE, S OBZIROM DA STE UMETNIK, INTERESUJE ME DA LI PRAVITE KOMPROMISE U NEKOM PROJEKTU NA UŠTRB KREATIVNOSTI?

Nema kompromisa, iako je u gra─Ĺevinarstvu sve limitirano. Ako ne postoje materijalna sredstva onda nema ni mogu─çnosti da se ne┼íto realizuje. Ali to u kreativnom delu ne sme da bude ograni─Źenje. Da bi ne┼íto lepo izgledalo nije neophodno da se kupuje najskuplja keramika ili da se kupi najskuplji komad name┼ítaja. Ja pri─Źam ljudima da, izme─Ĺu ostalog, uloga arhitekte u stvari jeste da od onog ┼íto je na tr┼żi┼ítu standardno i cenovno prose─Źno napravi najbolji mogu─çi rezultat.

Kvalitet kona─Źnog re┼íenja razlikuje dobre i manje dobre arhitekte, a ne upotreba najskupljih materijala. To i jeste razlika izme─Ĺu arhitekata i ÔÇťarhitekataÔÇŁ. Tako da je moj odgovor na va┼íe pitanje da kod mene li─Źno nema kompromisa sa strukom, ─Źak i po cenu da iza─Ĺem iz projekta. ─îesto se javljaju problemi u fazi realizacije projekta – izvo─Ĺenju radova, zato je neophodno da arhitekta bude prisutan tokom celog procesa od prve ideje do useljenja u objekat. Ja volim da budem tu, veoma ─Źesto ─Źak i samoinicijativno i ispratim projekat do kraja njegove realizacije.

POŠTO STE VI JEDAN OD PREDSTAVNIKA BEOGRADSKE ARHITEKTURE, A NAŠE IDEJA KROZ OVU RUBRIKU JE DA VI, IZ SVOG UGLA ARHITEKTE PREDSTAVITE SVOJ GRAD, RECITE NAM ŠTA JE ONO ŠTO JE KARAKTERISTIČNO U AKTUELNOJ ARHITEKTURI BEOGRADA?

Ja veoma volim Beograd i smatram ga svojim gradom, iako sam u njega do┼íao sa devetnaest godina, po zavr┼íetku srednje ┼íkole. Kada je arhitektura Beograda u pitanju, on je grad pun kontroverzi. Ima mnogo primera i za dobru, pismenu, kvalitetnu i inteligentnu arhitekturu, ali isto tako, na┼żalost jo┼í mnogo vi┼íe, za lo┼íu, nekvalitetnu i nepismenu arhitekturu. To je pogubno na duge staze, jer sve ┼íto se izgradi, bez obzira dobro ili lo┼íe ima izra┼żenu dimenziju trajanja i time, ono lo┼íe i ru┼żno TRAJNO o┼íte─çuje urbani milje grada. Bitna karakteristika toga ┼íto se de┼íava poslednjih par decenija permanentno u urbanom procesu razvoja Beograda je ne┼íto ┼íto ja zovem ÔÇťKalu─ĹerizacijomÔÇŁ Beograda. To je na delu ve─ç du┼że vreme i prati proces tranzicije i, na┼żalost, ostavlja dubok trag i u vremenu koje sledi. Na veliku ┼żalost svih pripadnika arhitektonske struke, neki veliki projekti su nastali na bazi urbanizma koji nije korektno, stru─Źno i profesionalno odre─Ĺen, nego je ÔÇťodozgoÔÇŁ diktiran i inkorporiran u detaljne planove. Struka je tu u drugom planu, ona vi┼íe slu┼żi da realizuje neke politi─Źarske ideje. Opet, sa druge strane, postoji veliki broj nekih drugih, manjih projekata, gde se postigao jedan zavidan nivo kvaliteta kako estetskog tako i funkcionalnog, kao i u smislu materijalizacije.

U poslednje vreme ─Źesto je pominjan Blok A i West 65 kao i ostali delovi grada koji su pripitomili Novi Beograd, dali mu neku drugu dimenziju i pokazali neko drugo, humano lice. Novi Beograd je, recimo, u blokovima uz Savu, postao slika urbanog miljea grada u kakvom je lepo ┼żiveti. Sada je dobio i nove sadr┼żaje, objekti su izgra─Ĺeni na me─Ĺusobnoj pristojnoj udaljenosti, okru┼żeni su zelenilom, pe┼ía─Źkim i biciklisti─Źkim stazama, de─Źijim igrali┼ítima, ─Źuju se pti─Źice, deca tr─Źkaraju bez prevelike brige i straha roditelja.

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: sopstvena ku─ça

Za razliku, recimo, od Vra─Źara, koji je u poslednjih par decenija urbanisti─Źki razoren i novom gradnjom je postignut sasvim suprotan efekat od onog novobeogradskog. Podignuta je spratnost objekata pa je, na istoj (postoje─çoj) ┼íirini ulica ukinuta mogu─çnost osun─Źanosti ju┼żnih fasada i dobio se efekat mra─Źnih klanaca i tunela bez sunca. Zelenilo je potpuno iskorenjeno u ovim ulicama. Nekada je, recimo, ┼áumatova─Źka ulica bila jedna lepa, pitoma ulica, ali to je sada prostor bez sunca i zelenila, preuska za visinu objekata koji se prave i sa naro─Źito izrazenim problemom parkiranja kako stanara, tako i posetilaca ovog dela grada.

┼áTO SE TI─îE OBJEKATA, OSIM VA┼áE KU─ćE KOJA JE ZAISTA IMPRESIVNA I IZNUTRA I SPOLJA I NEKAKO JE DEO VAS I ONOGA ┼áTO VI RADITE, GDE BISTE ME JO┼á ODVELI DA MI POKA┼ŻETE NEKI OBJEKAT I KA┼ŻETE OVDE JE MATERIJALIZOVAN MOJ ARHITEKTONSKI KREDO?

Moram da priznam kada su objekti u pitanju imam nekoliko takvih mesta koja ─Źak i nisu sva u Beogradu. ┼áto se Beograda ti─Źe, to je sigurno ku─ça u Neznanog junaka koja je odli─Źna ilustracija mog poimanja arhitekture u punom smislu te re─Źi. Tako─Ĺe mislim da je funkcionalna azbuka arhitekture ku─çe, ku─ça mog prijatelja na Medakovi─çu koja je zaista sadr┼żajna, ali na┼żalost lokacija i urbanizam devedesetih su u─Źinili da je taj objekat ÔÇťdragulj u blatuÔÇŁ. Ona ima sjajan sadr┼żaj, veliki plac, divne travnjake, mnogobrojne i raznovrsne sadnice, ali ono ┼íto je okru┼żuje ne slu┼żi na ─Źast ni urbanizmu ni arhitekturi.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: Direktorat civilnog vazduhoplovstva

┼áto se enterijera ti─Źe, rado bih Vas odveo u Direktorat civilnog vazduhoplovstva, to je enterijer dela objekta koji sam realizovao u januaru ove godine i koji sam izlo┼żio na ovogodi┼ínjem Salonu Arhitekture, projekat koji pokazuje visok nivo kvaliteta izvedenih zanatskih radova koji zadovoljavaju moje kriterijume.

KADA RADITE NEKI PRIVATNI STAMBENI ENTERIJER ILI NEKU KU─ćU, DA LI PRVO UPOZNATE TE LJUDE ZA KOJE RADITE I POKU┼áAVATE DA IH DO┼ŻIVITE KAO SPECIFI─îNU PORODICU ILI IDETE ÔÇťNA SIGURNOÔÇŁ, ODNOSNO RADITE ONAKO KAKO SE VAMA SVI─ÉA?

Uglavnom radim za nepoznate naru─Źioce i u su┼ítini mi je veoma bitno da upoznam neke osnovne i bitne karakteristike njihovog na─Źina ┼żivota. Poku┼íavam, u prvoj fazi, da razumem kakva je ta porodica, kakvi su njihovi afiniteti, navike, potrebe jer projektujem ku─çu za njih. Oni su prvi koji moraju da budu zadovoljni,a tek potom ja. U prvoj fazi dogovora, kod formiranja tzv. ÔÇŁprojektnog zadatkaÔÇŁ od njih tra┼żim gomilu va┼żnih informacija vezanih za funkcionalnu organizaciju prostora, sve ono ┼íto im je bitno ulazi u jedan kazan i sve postaje deo kase koja se kuva sa specificnom aromom samo za tu porodicu.

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: sopstvena ku─ça

Iako postoje opsti principi i pravila u organizovanju i oblikovanju prostora za stanovanje, svaki korisnik nosi svoje osobenosti i svaki prostor to mora da ima u sebi. Kada sve to obuhvatim i obradim ja tek onda izlazim sa idejnim re┼íenjima. Ona se uglavnom rade u vi┼íe varijanti koje se potom prezentiraju budu─çim korisnicima, a korisnici imaju mogu─çnosti odabira izme─Ĺu ponu─Ĺenih re┼íenja. Bitno je da re┼íenja nemaju elemente ki─Źa, ne sme da ima neuskla─Ĺenosti izme─Ĺu upotrebljenih materijala.

Moram da priznam da nemam u svom dugugodi┼ínjem radu iskustva sa tim da na kraju klijenti nisu zadovoljni ponu─Ĺenim re┼íenjima. Moji enterijeri su karakteristi─Źni po savremenim i novim materijalima, kreativnoj upotrebi svetla i besprekornoj funkcionalnoj organizaciji. Uglavnom koristim ono ┼íto je poslednja re─Ź tehnike. Ne razumem moje kolege arhitekte koji se u svom radu opredeljuju za trend koji se u poslednje vreme javlja sve vi┼íe, pogotovo na Vra─Źaru, a koji oslikavaju─çi tako neku eklekti─Źku arhitekturu sa kraja XIX veka sa stilizovanim gipsanim aplikacijama, kovanim gvo┼ż─Ĺem daju pogre┼ínu informaciju o vremenu projektovanja objekta. Kao da su ku─çe projektovane pre stotinjak godina, a ne u drugoj deceniji XXI veka..

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: Kafi─ç Space u Beogradu

Arh. Dejan Babovi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç, objekat: Kafi─ç Space u Beogradu

MOJE SLEDE─ćE PITANJE JE U VEZI SA MLADIM ARHITEKTAMA, ODNOSNO ONIMA KOJI SU TEK NA PO─îETKU NEKE SVOJE KARIJERE. NAIME, IMALA SAM SKORO PRILIKU DA PRI─îAM SA LJUDIMA KOJI SU BILI NAGRA─ÉENI ZA NEKE PROJEKTE KOJE SU RADILI, PA UPRKOS TOME VE─ćINA NJIH ┼ŻELI DA ODE ODAVDE I DA RADI U INOSTRANSTVU. KAKO VI TO DO┼ŻIVLJAVATE?

U mom ateljeu radi mlada osoba, izuzetno talentovana, sa diplomom arhitekte sa Milanske Politehnike. Impresivno znanje italijanskog jezika, izuzetan kreativni potencijal, ogromna energija i radni elan su ne┼íto ┼íto je karakteri┼íe i daje mi za pravo da mislim da je to saradnja koja ima sjajnu perspektivu. Ona se odlu─Źno vra─ça u Beograd i radi sa mnom sa velikim entuzijazmom. Verujem da to proizilazi iz mogu─çnosti ostvarenja kreativnog potencijala koji je njoj bio izuzetno va┼żan. U zajedni─Źkom radu na interesantnim i inspirativnim projektima u mom ateljeu njene ┼żelje i planovi bivaju ostvareni i sama ideja o takvom na─Źinu bavljenja arhitekturom je za nju potpuno ispunjenje sna. Ona ide sa mnom na gradili┼íta gde svakodnevno sre─çe nove situacije i teme. U─Źi i stvara…

Arh. Dejan Babovi─ç sa saradnicom Katarinom Tomi─ç

Arh. Dejan Babovi─ç sa saradnicom Katarinom Tomi─ç

Moram da priznam da je taj na─Źin blizak i mom poimanju rada u struci. Kao mla─Ĺi sam imao prilike da radim u Moskvi na velikom projektu. Nisam imao ideju da ostanem ni trenutka vi┼íe nego ┼íto je to bilo predvi─Ĺeno ugovorom, iako je to bio veoma te┼żak period, neposredno posle bombardovanja. Mislim da bi mladi arhitekti trebalo da ostanu, iako sam svestan da je prostor na kome se to de┼íava dosta komplikovan. Mladi ljudi, ─Źak i ako odu da ne┼íto novo nau─Źe, sa tim novim idejama iz sveta bi trebalo da se vrate kako bi kvalitetnije i inovativnije pomogli u razvoju na┼íeg Beograda na pravi na─Źin.

NA KRAJU MORAM DA POMENEM I TO DA STE VI I SLIKAR I TO, KOLIKO SAM IMALA PRILIKE DA VIDIM, SJAJAN SLIKAR. KOLIKO STE BILI U MOGU─ćNOSTI DA BIRATE IZME─ÉU ARHITEKTURE I SLIKARSTVA I DA LI JE SLIKARTSVO KAO VA┼áA VELIKA LJUBAV BILO ZAPOSTAVLJENO ZBOG ARHITEKTURE?

Ja slikam i crtam kad god ne projektujem i uvek sam u nekakvom kreativnom procesu. U period tokom zavr┼íetka studija i u godinama neposredno po diplomiranju imao sam niz izlo┼żbi. To je kraj osamdesetih i po─Źetak devedesetih godina. Zatim se de┼íava period od skoro dvadeset godina bez ijedne izlo┼żbe mojih slika. Od 2011. godine i moje samostalne izlozbe slika i crte┼ża ÔÇťSvi smo iz iste igreÔÇŁ u galeriji SKC-a na Novom Beogradu opet sam u┼íao u period skoro redovnih izlo┼żbi. Bilo ih je PET u poslednjih ┼íest godina. U─Źestvujem i na kolektivnim izlo┼żbama kako Slikarsko-grafi─Źke sekcije ULUPUDS-a tako i ┼íire. Postigao sam to da ne odustajem ni od jedne svoje ljubavi i da se paralelno bavim i jednim i drugim. U ovom trenutku, ─Źak, imam materijala za dve samostalne izlo┼żbe.