Connect with us
Promo

Hisense VRF sistem i sistem toplotnih pumpi na objektu ,,Gourmet Edukativni CentarÔÇÖÔÇÖ u Vrdniku

Delta Term d.o.o je kao firma kroz svoj istorijat uvek imala te┼żnju da aktivno u─Źestvuje u dono┼íenju na tr┼żi┼íte kao i primeni novih KGH tehnologija i re┼íenja koja omogu─çuju da se zadovolje najvi┼íi zahtevi po pitanju funkcionalnosti, komfora i upravljanja za objekte razli─Źite namene.

U vezi sa tim nikada nismo be┼żali od novih izazova. Najnoviji u seriji takvih je multifunkcionalni objekat ,,Gourmet Edukativni CentarÔÇÖÔÇÖ na Vrdniku na Ju┼żnim padinama Fru┼íke Gore. Ovaj objekat ima vi┼íestruku namenu ─Źime je investitor pred nas na sto postavio izazov da osmislimo i predlo┼żimo najfunkcionalnije re┼íenje koje ─çe investiciono i eksploataciono predstavljati dobar i siguran izbor u pore─Ĺenju sa konvencionalnim sistemom grejanja, ali i hla─Ĺenja. Prema tom zahtevu smo se odlu─Źili za primenu hibridnog sistema u kombinaciji Hisense VRF freonskog visoko efikasnog sistema, toplotne pumpe vazduh voda u split varijanti i gasnog kondenzacionog kotla. Ovakav sistem nam daje veliku fleksibilnost u smislu kombinovanja u razli─Źitim radnim uslovima kada je primena nekog od ovih sistema najisplativija za samog korisnika u pogledu eksploatacije i kada je stepen efikasnosti ovih ure─Ĺaja najve─çi.

Multifunkcionalni objekat u formi hotela sastoji se od nekoliko celina, ukupne povr┼íine neto 1.109,00 m2, spratnosti Su+Pu+2, koje u skladu sa namenom zahtevaju razli─Źite uslove termi─Źkog i higijenskog kvaliteta unutra┼ínjeg vazduha. Sam objekat ─Źine: sme┼ítajne jedinice za sme┼ítaj gostiju, profesionalna kuhinja, edukativna kuhinja, bio ba┼íta, restoran od 50 mesta, restoran od 80 mesta (velika konferencijska sala), mala konferencijska sala od 24 mesta, prodajni i izlo┼żbeni centar lokalnih proizvoda, spa i relax zona.

Objekat Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

Sam koncept KGH instalacija koncipiran je na slede─çi na─Źin

  • Sve spolja┼ínje jedinice koje predstavljaju izvor energije za grejanje i hla─Ĺenje objekta su sme┼ítene na krovu objekta, gasni kotao se nalazi u tehni─Źkoj prostoriji u suterenu samog objekta.
  • Toplovodni deo instalacije koji ─Źine toplotna pumpa vazduh voda u split varijanti namenjena je za instalaciju podnog grejanja za delove suterena i prizemlja objekta gasni kondezacioni kotao namenjen je prioritetno za zagrevanje akumulacionih bojlera potro┼íne tople vode kao i za napajanje instalacije podnog grejanja objekta. Ukupan toplotni kapacitet grejanja ova dva ure─Ĺaja iznosi 60kW. Topla voda za sistem grejanja se distribuira adekvatno odabranim cirkulacionim pumpama iz prostora podstanice prema sistemu grejanja.
  • VRF freonski sistem za komforno grejanje i hla─Ĺenje kompletnog objekta izuzev Spa centra, kuhinja i mokrih ─Źvorova. Ulazni holovi, restorani, konferencijska sala, sobe i hodnici se mogu grejati osim podnim grejanjem dominantno VRF sistemom, gde podno grejanje pru┼ża podr┼íku VRF sistemu na ekstremnim zimskim temperaturima ispod 0 ┬░C. Nominalni kapaciteti odabranog VRF sistema iznose: Qhl=112 kW ÔÇô nominalni kapacitet ure─Ĺaja na re┼żimu hla─Ĺenja, Q=126 kW ÔÇô nominalni kapacitet ure─Ĺaja na re┼żimu grejanja.
  • Kao instalacije komforne ventilacije za restoran, konferencijske sale predvi─Ĺene su ventilaciono rekuperatorske jedinice sa integrisanim, filterom, ventilatorima potisnog i odsisnog vazduha i plo─Źastom rekuperatorskom jedinicom za iskori┼í─çenje energije povratnog vazduha, elektri─Źni predgreja─Ź vazduha koji ┼ítiti rekuperator od zale─Ĺivanja pri drasti─Źno niskim temperaturama dovodnog sve┼żeg vazduha kao i elektri─Źni dogreja─Ź vazduha koji se predvi─Ĺa samo u sistemu ventilacije i vazdu┼ínog grejanja SPA centra u suterenu ( sistem SV-2 ). Distribucija vazduha se predvi─Ĺa kanalima od pocinkovanog ─Źeli─Źnog lima debljina u skladu sa tehni─Źkim uslovima za izvo─Ĺenje ove vrste instalacija i distributivnim ventilacionim elementima posebno projektovanih za svaku prostoriju u skladu sa namenom i tehni─Źkim karakteristikama elemenata.
  • Instalacije odsisne ventilacije mokrih ─Źvorova i toaleta re┼íena je putem centralnih krovnih ventlatora.
  • Instalacije ventilacije kuhinje predstavljaju jedno od najizazovnijih polja prilikom re┼íevanja objekata sli─Źne namene. Za ventilaciju kuhinja projektovani su zasebni nezavisni sistemi ventilacije. Sistem sa eko napama za prihvat otpadnog vazduha i masnih para sa termoblokova, sistem za odvod otpadnog vazduha sa kuhinjskih napa, instalacija za dovod sve┼żeg vazduha u napu i instalacija za nadoknadu vazduha u prostoru kuhinje. Prema bilansu ubacnog i odsisnog vazduha, kuhinjski prostori se nalaze u podpritisku. Instalacija nadoknade sve┼żeg vazduha u kuhinji putem unutra┼ínjih VRF jedinica namenjenih za rad sa 100% sve┼żim vazduhom povezani su na nezavisni VRF freonski sistem. Kapacitet spolja┼ínje VRF jedinice za ove ure─Ĺaje iznosi: Nominalni katalo┼íki kapacitet grejanja: Qgr=50 kW, Nominalni katalo┼íki kapacitet hla─Ĺenja: Qhl=45 kW.
  • Unutra┼ínje gasne instalacije za napajanje gasnog ure─Ĺaja.
Konferencijska sala u objektu Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

┼áto se ti─Źe unutra┼ínjih jedinica odlu─Źili smo se za kombinaciju razli─Źitih tipova unutra┼ínjih jedinica najbolje prilago─Ĺenih nameni prostora i enterijeru. U prostoru konferencijih sala i restorana primenili smo unutra┼ínje kanalske visokopritisne jedinice sme┼ítene u prostoru spu┼ítenog plafona, povezanih kanalskim razvodom sa adekvatno odabranim ubacnim ventilacionim elementima kao ┼íto su vrtlo┼żni difuzori i anemostati koji omogu─çavaju ravnomeran i ugodan raspored tople i hladne vazdu┼íne struje u zoni boravka ljudi ┼íto je jako va┼żno da prisutni posetoci imaju ugodan boravak u prostoru i da ne budu izlo┼żeni pre svega jakoj i hladnoj vazdu┼ínoj struji leti.

Objekat Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

Zahtev za ventilacijom ovakvih prostora je veoma va┼żan sa stanovi┼íta adekvatne koli─Źine sve┼żeg vazduha, kako bi prisutni imali adekvatnu koli─Źinu kiseonika i sve┼żeg vazduha i ne bi bili ometeni u pra─çenju razli─Źitih sadr┼żaja konferencija, prezentacija i predavanja za ┼íta je potrebna adekvatna pa┼żnja. Koli─Źina vazduha potrebna za multifunkcionalnu salu iznosi 2000m3/h, koli─Źina sve┼żeg vazduha u sali za ru─Źavanje iznosi 2000m3/h.

Objekat Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

Ulazni hol se greje i hladi putem kasetnih jedinica dok se sobe za boravak gostiju greju i hlade putem kanalskih tankih niskopritisnih jedinica visine svega 192 mm sme┼ítenih u prostoru spu┼ítenog plafona povezanih direktno sa potisnom-ubacnom i odsisnom re┼íetkom. Ure─Ĺaji su povezani sa senzorom prozora gde se u slu─Źaju otvaranja prozora od strane gosta rad unutra┼ínje VRF jedinice automatski prekida da se energija sistema ne bi rasipala kako leti tako i zimi gde se prilikom zatvaranja prozora ure─Ĺaj aktivira automatski ponovo na prethodno pode┼íeni re┼żim rada grejanja ili hla─Ĺenja.

Objekat Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

Osim senzora prozora ure─Ĺaji su povezani na karti─Źni sistem sobe gde prilikom izlaska gosta iz sobe ure─Ĺaj prestaje sa radom. Sistem kontrole svih VRF ure─Ĺaja je putem lokalnih kontrolera smart sistema, dok se sa recepcije preko centralnog Hisense VRF kontrolera dodatno upravlja svim funkcijama ure─Ĺaja, periodima rada, a tako─Ĺe mogu─çe je i ograni─Źavanje promene odre─Ĺenih parametara gde se zaklju─Źavanjem odre─Ĺenih opcija na centralnom kontroleru mogu─çnost upravljanja ure─Ĺaja od strane korisnika ograni─Źava. Kompletan sistem kontrole je povezan na Modbus BMS prokol centrlanog nadzora.

Objekat Gourment Edukativni Centar u Vrdniku

foto: Delta Term

Kao posebne celine ovakvog kompleksa izdvajaju se jo┼í SPA kao mesta namenjena za odmor i opu┼ítanje gostiju. Grejanje spa centra je re┼íeno podnim grejanjem. Cevi se pola┼żu u obliku “pu┼ża“ na na─Źin dat u grafi─Źkoj dokumentaciji sa horizontalnim i vertikalnim rasterom od 15 cm. Kako minimalna unutra┼ínja projektna temperatura za SPA deo iznosi tun = 22o C, prema ┼żelji investitora ovaj deo se mo┼że dodatno dogrevati instalaciom ventilacije i vazdu┼ínog grejanja. Instalaciju ventilacije ─Źini ventilaciono rekuperatorska jedinica, elektri─Źni predgreja─Ź vazduha i dogreja─Ź vazduha koji se montira nakon rekupertorske jedinice na potisnom vodu dobavnog vazduha. Projektovana temperatura ubacnog vazduha u prostor SPA dela iznosi tub = 25o C. Nakon godinu dana rada ovakvog objekta i sistema kao i povratnih informacija od strane korisnika dobili smo potvrdu da je sistem koncipiran, projektovan i izveden na na─Źin da korisnik i gosti imaju zadovoljene sve uslove komfora prilikom boravka i organizacije razli─Źitih vrsta doga─Ĺaja u ovom objektu.

Autori teksta: Marko Sterijadis, dipl.ma┼í.in┼ż Delta Term d.o.o i ┼Żarko Topalovi─ç, dipl.ma┼í.in┼ż Delta Term d.o.o

Delta Term logo

DELTA TERM d.o.o.
Svetog Save 26 (naselje Radio Far), 11271 Sur─Źin-Beograd, Srbija
Tel/Fax: +381 11 3133 015; 3131 450; 3133 016; 3131 353
Mob: +381 63 4433 79; 63 6622 92
Maloprodaja: +381 62 3927 66

Radno vreme: 08-16h (08-14h subotom)
prodaja@deltaterm.com
www.deltaterm.com