Connect with us
Enterijer

Pametne tehnologije, inovativni materijali i planiranje

Osim u pogledu arhitekture, funkcionalnosti i zadovoljenja potreba korisnika, odr┼żiva i ka budu─çnosti orjentisana gradnja mora zadovoljiti i odre─Ĺene energetske standarde, koji za cilj imaju smanjenje potro┼ínje kroz pove─çanje efikasnosti. Pametne tehnologije, odgovaraju─çi materijali i planiranje usmereno ka budu─çnosti, omogu─çavaju da se iskoriste potencijali za u┼ítedu energije koji su ranije bili zanemarivani.

Ovakav na─Źin planiranja i gradnje potpuno je u skladu sa nacionalnim propisima i smernicama EU o energetskoj efikasnosti zgrada, a uporedo sa tim dolazi i pove─çana udobnost u domovima, kvalitetniji ambijent za obavljanje radnih i kreativnih aktivnosti, kao i mogu─çnost u┼ítede. Kada je re─Ź o energetskoj efikasnosti kod nas se obi─Źno prvo pomisli na grejanje i izolaciju objekata, zamenu dotrajale stolarije i slÔÇŽ Me─Ĺutim, postoje i drugi na─Źini za pove─çanje energetske efikasnosti objekata.

Postavljanje elektro instalacija u novogradnji ili prilikom renoviranja uz brigu o zaptivenosti omota─Źa zgrade, spre─Źavanju strujanja vazduha kao i naru┼íavanja integriteta izolacije i pojave termi─Źkih mostova tom prilikom, jedan je od va┼żnih na─Źina za pove─çanje ukupne energetske efikasnosti zgrade. Inovativni proizvodi poma┼żu da se ispune i najstro┼że smernice EU, posebno one EnEV, Direktive o u┼ítedi energije.

Protivpo┼żarna za┼ítita, Kaiser / foto: Enerset d.o.o.

Protivpo┼żarna za┼ítita, Kaiser / foto: Enerset d.o.o.

Da bismo bolje razumeli zna─Źaj svega ovoga, osvrnu─çemo se na zakonske okvire i praksu u vode─çim zemljama EU u pogledu energetske efikasnosti. Kada je o Nema─Źkoj re─Ź zahtevi u pogledu ukupne energetske efikasnosti u stambenim i nestambenim zgradama pove─çani su 01.01.2016. godine za 25% pa je shodno tome radove na toplotnoj izolaciji neophodno pobolj┼íati za oko 20%. Propisi u pogledu zaptivenosti zgrade i spre─Źavanja strujanja vazduha definisani su ne samo u EnEV-u, ve─ç i u standardu DIN 4108-7.

ÔÇ×Direktiva o energetskim performansama zgradaÔÇŁ formuli┼íe, na evropskom nivou, smernice koje su izmenama i dopunama Zakona o u┼ítedi energije iz 2005. postale nacionalni zakon u Nema─Źkoj. Osnova za novu Direktivu o u┼ítedi energije (EnEV) je Zakon o u┼ítedi energije, koji je stupio na snagu 1. oktobra 2007. Sa izmenama i dopunama EnEV iz 2009. i 2014. godine, do┼ílo je do daljeg pove─çanja zahteva koji se odnose na efikasnost i odr┼żivost. U Austriji je direktiva EU deo nacionalnog zakonodavstva, a od avgusta 2007. godine, u ┼ávajcarskoj je donet ÔÇ×Aktionsplan EffizienzÔÇť (Akcioni plan efikasnosti) koji propisuje odgovaraju─çe mere na osnovu direktive EU.

Energetski sertifikat je centralna komponenta i dokument EnEV-a i obavezan je za prodaju ili davanje u zakup svih zgrada. Sa─Źinjava se na osnovu procene gubitaka energije kroz omota─Ź zgrade i pru┼ża kupcima i zakupcima informisanost i ve─çu transparentnost po pitanju energetske efikasnosti nekretnine. U Nema─Źkoj je energetski sertifikat obavezan za stambene zgrade od januara 2009. godine, a za nestambene od jula 2009. U Austriji se ovaj zahtev primenjuje na nove zgrade od januara 2008. godine, a na postoje─çe od 2009. godine. ┼ávajcarska, koja zasniva svoje propise na direktivama EU, uvela je energetski sertifikat za zgrade (GEAK) u oktobru 2009. godine.

Da bi se ispunili va┼że─çi zahtevi i propisi, neophodno je obezbediti zaptivenost i toplotno-izolacionog svojstva omota─Źa zgrade prema DIN 4108 standardu. Pored uticaja na energetska svojstva, zaptivenost omota─Źa zgrade i smanjeno strujanje vazduha ┼ítiti osnovnu strukturu zgrade. Topao vazduh u kontaktu sa hladnim povr┼íinama unutar konstrukcije stvara kondenz, usled ─Źega mo┼że do─çi pojave vlage, bu─Ĺi i o┼íte─çenja. U lakim ili ┼íupljim zidnim konstrukcijama nepropusni sloj naj─Źe┼í─çe formiraju folije i OSB plo─Źe i ne smeju se o┼ítetiti elektri─Źnim instalacijama, instalacionim kutijama, prodorima kablova ili preterano vru─çom opremom u njihovoj blizini.

foto: Kaiser / Enerset d.o.o.

foto: Kaiser / Enerset d.o.o.

Posebno treba voditi ra─Źuna o rastere─çenju kablova i instalacionih cevi kako je navedeno u DIN 60670-1, jer u protivnom naprezanje kabla prilikom instalacije npr. prekida─Źa ili uti─Źnica mo┼że uzrokovati strujanje. Kod punih zidova, malter na unutra┼ínjem zidu stvara vazdu┼ínu nepropusnost. ┼áupljine i ─Źeoni spojevi zahva─çeni elektro instalacijama, kao i neadekvatno izvedeni prodori su slabe ta─Źke koje mogu uzrokovati strujanje vazduha u zagrejanoj unutra┼ínjosti. U slu─Źaju naknadnog postavljanja izolacije neophodni su instalacioni radovi za ugradnju prekida─Źa i uti─Źnica na postoje─çim zidovima i tom prilikom se osim spre─Źavanja toplotnih mostova mora voditi ra─Źuna i o kontroli vlage.

Proizvodi za elektri─Źne instalacije koji pru┼żaju punu zaptivenost su jedini ispravan na─Źin za spre─Źavanje strujanja vazduha. Propisi za planiranje i implementaciju nepropusnih elektri─Źnih instalacija i elektri─Źnih instalacija bez toplotnih mostova navedeni su u DIN 18015-5. Kvalitet spoljne izolacije zidova zavisi pre svega od ujedna─Źenosti izolacije i spre─Źavanja toplotnih mostova. Poseban rizik predstavljaju balkoni ili spoljne instalacije kao ┼íto su uti─Źnice, spoljni prekida─Źi i svetiljke, detektori pokreta, interfoni ili po┼ítanski sandu─Źi─çi. Pored znatnih toplotnih gubitaka, toplotni mostovi mogu izazvati i strukturna o┼íte─çenja kao posledicu pojave kondenza i bu─Ĺi, koji imaju ┼ítetan uticaj na zdravlje. Toplotni mostovi su slabe ta─Źke u omota─Źu zgrade. Tu su gubici toplote mnogo ve─çi nego u ostalim delovima zgrade. ┼áto je toplotna izolacija deblja, to su toplotni mostovi va┼żniji.

Direktiva o u┼ítedi energije (EnEV) stupila je na snagu u Nema─Źkoj 2002. godine i zamenila je ranije va┼że─çi ÔÇ×VarmeschutzverordnungÔÇť (Uredba o toplotnoj izolaciji) i ÔÇ×Heizungsanlagenverordnung (HeizAnlV)ÔÇť (Uredba o sistemima grejanja). EnEV defini┼íe minimalne standarde za nove i postoje─çe zgrade u pogledu standarda izolacije i kvaliteta tehnologije sistema. I Direktiva o u┼ítedi energije i DIN 4108 zahtevaju trajno zaptiven omota─Ź zgrade kako bi se spre─Źili gubici energije, strujanje vazduha i pojava vlage ┼íto mo┼że dovesti do kondenzacije, stvaranja bu─Ĺi, pa ─Źak i o┼íte─çenja strukture. Pravila u pogledu planiranja i implementacije nepropusnih elektri─Źnih instalacija i elektri─Źnih instalacija bez toplotnih mostova definisana su u DIN 18015-5.

Postavljanje instalacije u ku─çi

Postavljanje instalacije u ku─çi

U procenama vazdu┼íne nepropusnosti zgrade, ─Źesto se koristi proces diferencijalnog pritiska (npr. metoda sa ventilacionim vratima). Kada je potrebno lokalizovati postoje─ça strujanja, poma┼żu termografske fotografije ili upotreba anemometara. Jako je va┼żno izbegavati toplotne mostove prilikom fiksiranja opreme u ili na fasadu. Da bi se obezbedila zaptivenost i spre─Źilo strujanje vazduha, kako je navedeno u DIN 4108-2, proizvodi za elektro instalaciju se podvrgavaju ispitivanju diferencijalnog pritiska sa kablom ili cevnim ulazom koji se koristi za datu namenu i ne smeju prelaziti dozvoljenu vazdu┼ínu propustljivost. Kada je unutra┼ínja izolacija naknadno ugra─Ĺena pored zaptivenosti testira se i konvekcija. Za elektri─Źne instalacione proizvode koji su pogodni za ugradnju u ili na fasadu, vr┼íe se prora─Źuni toplotnih mostova koji garantuju da su toplotni gubici u okvirima dozvoljenih vrednosti.

Autor teksta: Dragan Vu─Źi─çevi─ç