Connect with us

Energetska efikasnost

EBRD predstavlja kalkulator uštede energije i novca u Srbiji povodom Svetskog dana energetske efikasnosti

Objavljeno

:

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti

– Primenom energetski efikasnih mera, građani mogu uštedeti novac, povećati udobnost kuće ili stana i smanjiti zagađenje vazduha –

Danas se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti širom sveta. Klimatske promene i zagađenje vazduha svakodnevno utiču na naše zdravlje i život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u zemljama zapadnog Balkana.

Mere energetske efikasnosti za cilj imaju da smanje potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, kao i da povećaju komfor i kvalitet života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštedeti novac, kao i smanjiti zagađenje vazduha. Primenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hlađenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje račune za energiju, održati dom toplim tokom zime i uživati i u najvrelijim danima.

Energetska efikasnost u Srbiji

Potrošnja energije po jedinici BDP-a u Srbiji je oko tri puta veća nego u EU.
Kuće i stambene zgrade u Srbiji su uglavnom stare, sistemi grejanja i hlađenja dotrajali, aizolacija na stambenim objektima nije zastupljena. U ukupnom energetskommiksu, na stambeni sektor odlazi oko 35% potrošnje energije, posebno poslednjih 20 godina. Stoga je baš u ovaj sektor najneophodnije uvestimere energetske efikasnosti jer je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca.

Primera radi, implementacijom tri energetski efikasne mere – PVC prozori, vazdušna toplotna pumpa i toplotna izolacija spoljašnjih zidova i krova, u kući grejne površine od 140m2 moguće je smanjiti potrošnju energije do72% i uštedeti do 1.155 EUR godišnje.

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti ugradnjom pristupačnih, visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija moguda povećaju energetsku efikasnost doma i doprinesu smanjenju zagađenja.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD koji obezbeđuje sredstva za povećanje energetski efikasnosti stanova i kuća. Kreditna linija namenjena je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka. Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima Srbije, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Vladimira Popovića 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno