Connect with us
Energetska efikasnost

EBRD predstavlja kalkulator uštede energije i novca u Srbiji povodom Svetskog dana energetske efikasnosti

– Primenom energetski efikasnih mera, gra─Ĺani mogu u┼ítedeti novac, pove─çati udobnost ku─çe ili stana i smanjiti zaga─Ĺenje vazduha –

Danas se obele┼żava Svetski dan energetske efikasnosti ┼íirom sveta. Klimatske promene i zaga─Ĺenje vazduha svakodnevno uti─Źu na na┼íe zdravlje i ┼żivot. U skladu sa me─Ĺunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i posebnim kompetencijama EBRD-a u podru─Źju odr┼żive energije, prioritet EBRD-a je da podr┼żi pobolj┼íanje energetske efikasnosti i u┼ítedu energije u zemljama zapadnog Balkana.

Mere energetske efikasnosti za cilj imaju da smanje potro┼ínju elektri─Źne i toplotne energije u doma─çinstvima, kao i da pove─çaju komfor i kvalitet ┼żivota ljudi. Svaki gra─Ĺanin mo┼że tro┼íiti energiju efikasno i pri tom u┼ítedeti novac, kao i smanjiti zaga─Ĺenje vazduha. Primenom energetski efikasnih tehnologija u doma─çinstvima, kao ┼íto su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hla─Ĺenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godi┼ínje ra─Źune za energiju, odr┼żati dom toplim tokom zime i u┼żivati i u najvrelijim danima.

Energetska efikasnost u Srbiji

Potrošnja energije po jedinici BDP-a u Srbiji je oko tri puta veća nego u EU.
Ku─çe i stambene zgrade u Srbiji su uglavnom stare, sistemi grejanja i hla─Ĺenja dotrajali, aizolacija na stambenim objektima nije zastupljena. U ukupnom energetskommiksu, na stambeni sektor odlazi oko 35% potro┼ínje energije, posebno poslednjih 20 godina. Stoga je ba┼í u ovaj sektor najneophodnije uvestimere energetske efikasnosti jer je u njemu najve─çi potencijal za u┼ítedu energije i novca.

Primera radi, implementacijom tri energetski efikasne mere ÔÇô PVC prozori, vazdu┼ína toplotna pumpa i toplotna izolacija spolja┼ínjih zidova i krova, u ku─çi grejne povr┼íine od 140m2 mogu─çe je smanjiti potro┼ínju energije do72% i u┼ítedeti do 1.155 EUR godi┼ínje.

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao gra─Ĺanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu u┼ítedeti ugradnjom pristupa─Źnih, visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i ku─ça sada mogu samostalno izra─Źunati u┼ítede i saznati uz pomo─ç kojih tehnologija moguda pove─çaju energetsku efikasnost doma i doprinesu smanjenju zaga─Ĺenja.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skra─çeno GEFF) je program EBRD koji obezbe─Ĺuje sredstva za pove─çanje energetski efikasnosti stanova i ku─ça. Kreditna linija namenjena je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za doma─çinstva. Finansiranje se vr┼íi preko lokalnih partnerskih banaka. Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim gra─Ĺanima Srbije, EBRD je razvila Tehnolo┼íki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Vladimira Popovi─ça 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com