Connect with us
Novosti

Dodeljeni ugovori za uvo─Ĺenje ┼ítedljive rasvete u Vojvodini

Predstavnici 18 javnih ustanova ┼íirom Vojvodine potpisali su ugovore za projekte uvo─Ĺenja ┼ítedljive rasvete vredne 57,5 miliona dinara (oko 485.500 evra) u osnovnim ┼íkolama, domovima zdravlja, fakultetima, medicinskim ustanovama, vrti─çima i domovima za stare u vi┼íe op┼ítina.

Ugovore o bespovratnim sredstvima dodelio pokrajinski sekretar za energetiku, gra─Ĺevinarstvo i saobra─çaj Nenad Grbi─ç za uvo─Ĺenje ┼ítedljive rasvete u devet osnovnih ┼íkola u Temerinu, Novom Be─Źeju, Adi, Beo─Źinu, Kuli, Subotici, Ka─çu, Glo┼żanu i Silba┼íu, pred┼íkolskoj ustanovi u Beo─Źinu, domovima zdravlja u Beo─Źinu i Titelu, gerontolo┼íkom centru u Subotici i domu za stare u Molu. Novu rasvetu dobi─çe i Poljoprivredi fakultet, Fakultet za sport i fizi─Źko vaspitanje i Visoka poslovna ┼íkola strukovnih studija u Novom Sadu, kao i Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Grbi─ç je povodom potpisivanja ugovora izjavio da su mere energetske efikasnosti, koju Pokrajinski sekretarijat sprovodi svake godine, zna─Źajne zbog rastere─çenja bud┼żeta lokalnih samouprava i javnih ustanova, ┼íto omogu─çava preusmeravanje preostalog novca na druge prioritetne aktivnosti.

ÔÇ×Imaju─çi u vidu zna─Źaj i u┼ítede u sferi energetske efikasnosti, mi smo pove─çali dodelu sredstava za ovu namenu, i umesto pro┼ílogodi┼ínjih 55 miliona dinara (oko 465.000 evra) , u 2018. smo izdvojili dva i po miliona vi┼íe (oko 21.000 evra). Trudi─çemo se da i ubudu─çe ovaj program vi┼íe osna┼żimoÔÇť, rekao je Grbi─ç.

On je izjavio da ─çe realizacijom najnovijih ugovora biti ostvarena u┼íteda elektri─Źne energije u vrednosti od oko 7,5 miliona dinara (oko 64.000 evra) na godi┼ínjem nivou, dodaju─çi da ─çe se smanjiti i emisije ┼ítetnih gasova za oko 59 odsto.

Samo tri odsto javnih ustanova ima LED rasvetu

Grbi─ç je podsetio da u je Vojvodini samo oko tri odsto javnih ustanova uvelo LED rasvetu, a otprilike isti procenat javnih ustanova ima automatski sistem upravljanja rasvetom. On je ocenio da to zna─Źi da ima dosta prostora za u┼ítede elektri─Źne energije uvo─Ĺenjem kvalitetnije rasvete.

Grbi─ç je po─Źetkom juna 2017. godine dodelio ugovore za projekte uvo─Ĺenja ┼ítedljive rasvete u vrednosti od 53,8 miliona dinara (oko 455.000 evra) u op┼ítinama Nova Crnja, ┼Żiti┼íte, Temerin i Ba─Ź za 14 javnih ustanova, me─Ĺu kojima su domovi zdravlja, gerontolo┼íki centri, domovi u─Źenika, osnovne ┼íkole, sportski centri. On je tada ocenio da ─çe realizacijom tih ugovora biti ostvarena u┼íteda od 1,1 miliona kilovat-sati godi┼ínje.

Izvor: balkangreenenergynews.com