Connect with us

Novosti

Dodeljeni ugovori za uvođenje štedljive rasvete u Vojvodini

Objavljeno

:

Dodeljeni ugovori za uvođenje štedljive rasvete u Vojvodini

Predstavnici 18 javnih ustanova širom Vojvodine potpisali su ugovore za projekte uvođenja štedljive rasvete vredne 57,5 miliona dinara (oko 485.500 evra) u osnovnim školama, domovima zdravlja, fakultetima, medicinskim ustanovama, vrtićima i domovima za stare u više opština.

Ugovore o bespovratnim sredstvima dodelio pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić za uvođenje štedljive rasvete u devet osnovnih škola u Temerinu, Novom Bečeju, Adi, Beočinu, Kuli, Subotici, Kaću, Gložanu i Silbašu, predškolskoj ustanovi u Beočinu, domovima zdravlja u Beočinu i Titelu, gerontološkom centru u Subotici i domu za stare u Molu. Novu rasvetu dobiće i Poljoprivredi fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, kao i Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Grbić je povodom potpisivanja ugovora izjavio da su mere energetske efikasnosti, koju Pokrajinski sekretarijat sprovodi svake godine, značajne zbog rasterećenja budžeta lokalnih samouprava i javnih ustanova, što omogućava preusmeravanje preostalog novca na druge prioritetne aktivnosti.

„Imajući u vidu značaj i uštede u sferi energetske efikasnosti, mi smo povećali dodelu sredstava za ovu namenu, i umesto prošlogodišnjih 55 miliona dinara (oko 465.000 evra) , u 2018. smo izdvojili dva i po miliona više (oko 21.000 evra). Trudićemo se da i ubuduće ovaj program više osnažimo“, rekao je Grbić.

On je izjavio da će realizacijom najnovijih ugovora biti ostvarena ušteda električne energije u vrednosti od oko 7,5 miliona dinara (oko 64.000 evra) na godišnjem nivou, dodajući da će se smanjiti i emisije štetnih gasova za oko 59 odsto.

Samo tri odsto javnih ustanova ima LED rasvetu

Grbić je podsetio da u je Vojvodini samo oko tri odsto javnih ustanova uvelo LED rasvetu, a otprilike isti procenat javnih ustanova ima automatski sistem upravljanja rasvetom. On je ocenio da to znači da ima dosta prostora za uštede električne energije uvođenjem kvalitetnije rasvete.

Grbić je početkom juna 2017. godine dodelio ugovore za projekte uvođenja štedljive rasvete u vrednosti od 53,8 miliona dinara (oko 455.000 evra) u opštinama Nova Crnja, Žitište, Temerin i Bač za 14 javnih ustanova, među kojima su domovi zdravlja, gerontološki centri, domovi učenika, osnovne škole, sportski centri. On je tada ocenio da će realizacijom tih ugovora biti ostvarena ušteda od 1,1 miliona kilovat-sati godišnje.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno