Connect with us
Enterijer

Loša ventilacija najpre utiče na zdravlje

Klimatizacija i ventilacija igraju važnu ulogu u našoj svakodnevici jer od udobnosti prostora u kojem boravimo zavisi pre svega naše zdravlje, a potom i produktivnost.

VENTILACIJA

Kako bi naš prostor bio udoban, osim dobrog načina klimatizacije, važna je i ventilacija, odnosno dobar protok vazduha kojim ćemo prenebregnuti loše posledice nedovoljne ventilacije gde je vazduh ustajao. Naime, loša ventilacija najpre utiče na zdravlje – alergije, astmu, migrenu, preterano znojenje, a naročito onda kada su joj izložena deca ili osobe sa disajnim problemima. Dobra ventilacija štiti nas od nastanka buđi, kondenza i previsoke temperature kojom se može oštetiti struktura zgrade. Ovaj problem je još izraženiji usled upotrebe izolacionih materijala kojima se povećava stepen izolacije na uštrb prirodne ventilacije, odnosno na štetu prirodne razmene unutrašnjeg vazduha.

Sistem ventilacije i klimatizacije u poslovnim objektima

Sistem ventilacije i klimatizacije u poslovnim objektima

// U zavisnosti od tipa i veličine objekta, kao i njegovim zahtevima za ventilacijom, koristi se nekoliko metoda. One mogu delovati samostalno ili zajedno, a sve u cilju što optimalnijeg protoka vazduha.//

Ventilacija može biti prirodna – kroz prozorske otvore, gde vetar i vazdušni pritisak stvaraju prirodno kretanje vazduha i ventilacije. Međutim, kada u zgradama, u kojima se nalazi više stambenih jedinica, nemaju sve prostorije mogućnost za prirodnom ventilacijom, tu se kao pomoć nalazi mehanička ventilacija. Ona se, dakle, primenjuje onda kada je prirodna ventilacija nedovoljna ili pak nemoguća, a kretanje vazduha ostvaruje se ventilacionim sistemima, najčešće kroz uređaje ili različite modele odvlaživača vazduha.

Jedinice za klimatizaciju i ventilaciju na krovu

Jedinice za klimatizaciju i ventilaciju na krovu

// U arhitektonski modernim zgradama, ventilacija se reguliše i preko fasade, takozvanim ventilisanim fasadama. Šupljina koja se nalazi između konstruktivnog zida zgrade i njene fasadne obloge omogućava prirodnu i kontinuiranu ventilaciju zida zgrade koja funkcioniše po principu efekta dimnjaka – hladni vazduh ulazi unutra sa dna i izlazi topao na vrhu. //

Ovakva prirodna ventilacija je efikasna jer pomaže i otklanjanju toplote i vlažnosti, te samim tim obezbeđuje visok nivo životnog komfora. U projektantskom smislu, izvođenje ovih fasada je u mnogome zahtevnije, počevši od toga se na njima moraju nalaziti i vazdušni otvori – na dnu i na vrhu zgrade.

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Zdravo stanovanje, savremena klimatizacija i ventilacija

U vremenu pametnih telefona i ostalih pametnih predmeta, nailazimo i na pametnu ventilaciju. To je integrisana automatska ventilacija. Kontrolne jedinice prate funkcionalnost filtera i prikazuju ga na monitoru, te se, ukoliko se temperatura prostorije i prisustvo ugljen-dioksida povećavaju, na primer usled većeg broja ljudi, i ventilacija se automatski pojačava. Inteligentni upravljački sistemi u domaćinstvima doprinose uštedama u sistemu grejanja i do 30%, a električne energije i do 5%. Pametne kuće teže energetskoj efikasnosti, odnosno optimalizovanju potrošnje energije, a put ka tome jeste ugrađivanje centralnog upravljačkog sistema koji može integrisati sisteme grejanja, hlađenja, potrošnje tople vode, ventilacije, pa čak i rasvete i sigurnosti.

Autor teksta: Sanja Dakić