Connect with us
Enterijer

Lo┼ía ventilacija najpre uti─Źe na zdravlje

Klimatizacija i ventilacija igraju va┼żnu ulogu u na┼íoj svakodnevici jer od udobnosti prostora u kojem boravimo zavisi pre svega na┼íe zdravlje, a potom i produktivnost.

VENTILACIJA

Kako bi na┼í prostor bio udoban, osim dobrog na─Źina klimatizacije, va┼żna je i ventilacija, odnosno dobar protok vazduha kojim ─çemo prenebregnuti lo┼íe posledice nedovoljne ventilacije gde je vazduh ustajao. Naime, lo┼ía ventilacija najpre uti─Źe na zdravlje ÔÇô alergije, astmu, migrenu, preterano znojenje, a naro─Źito onda kada su joj izlo┼żena deca ili osobe sa disajnim problemima. Dobra ventilacija ┼ítiti nas od nastanka bu─Ĺi, kondenza i previsoke temperature kojom se mo┼że o┼ítetiti struktura zgrade. Ovaj problem je jo┼í izra┼żeniji usled upotrebe izolacionih materijala kojima se pove─çava stepen izolacije na u┼ítrb prirodne ventilacije, odnosno na ┼ítetu prirodne razmene unutra┼ínjeg vazduha.

Sistem ventilacije i klimatizacije u poslovnim objektima

Sistem ventilacije i klimatizacije u poslovnim objektima

// U zavisnosti od tipa i veli─Źine objekta, kao i njegovim zahtevima za ventilacijom, koristi se nekoliko metoda. One mogu delovati samostalno ili zajedno, a sve u cilju ┼íto optimalnijeg protoka vazduha.//

Ventilacija mo┼że biti prirodna ÔÇô kroz prozorske otvore, gde vetar i vazdu┼íni pritisak stvaraju prirodno kretanje vazduha i ventilacije. Me─Ĺutim, kada u zgradama, u kojima se nalazi vi┼íe stambenih jedinica, nemaju sve prostorije mogu─çnost za prirodnom ventilacijom, tu se kao pomo─ç nalazi mehani─Źka ventilacija. Ona se, dakle, primenjuje onda kada je prirodna ventilacija nedovoljna ili pak nemogu─ça, a kretanje vazduha ostvaruje se ventilacionim sistemima, naj─Źe┼í─çe kroz ure─Ĺaje ili razli─Źite modele odvla┼żiva─Źa vazduha.

Jedinice za klimatizaciju i ventilaciju na krovu

Jedinice za klimatizaciju i ventilaciju na krovu

// U arhitektonski modernim zgradama, ventilacija se reguli┼íe i preko fasade, takozvanim ventilisanim fasadama. ┼áupljina koja se nalazi izme─Ĺu konstruktivnog zida zgrade i njene fasadne obloge omogu─çava prirodnu i kontinuiranu ventilaciju zida zgrade koja funkcioni┼íe po principu efekta dimnjaka ÔÇô hladni vazduh ulazi unutra sa dna i izlazi topao na vrhu. //

Ovakva prirodna ventilacija je efikasna jer poma┼że i otklanjanju toplote i vla┼żnosti, te samim tim obezbe─Ĺuje visok nivo ┼żivotnog komfora. U projektantskom smislu, izvo─Ĺenje ovih fasada je u mnogome zahtevnije, po─Źev┼íi od toga se na njima moraju nalaziti i vazdu┼íni otvori ÔÇô na dnu i na vrhu zgrade.

Porodica u stanu zdrava i ugodna ┼żivotna sredina

Zdravo stanovanje, savremena klimatizacija i ventilacija

U vremenu pametnih telefona i ostalih pametnih predmeta, nailazimo i na pametnu ventilaciju. To je integrisana automatska ventilacija. Kontrolne jedinice prate funkcionalnost filtera i prikazuju ga na monitoru, te se, ukoliko se temperatura prostorije i prisustvo ugljen-dioksida pove─çavaju, na primer usled ve─çeg broja ljudi, i ventilacija se automatski poja─Źava. Inteligentni upravlja─Źki sistemi u doma─çinstvima doprinose u┼ítedama u sistemu grejanja i do 30%, a elektri─Źne energije i do 5%. Pametne ku─çe te┼że energetskoj efikasnosti, odnosno optimalizovanju potro┼ínje energije, a put ka tome jeste ugra─Ĺivanje centralnog upravlja─Źkog sistema koji mo┼że integrisati sisteme grejanja, hla─Ĺenja, potro┼ínje tople vode, ventilacije, pa ─Źak i rasvete i sigurnosti.

Autor teksta: Sanja Daki─ç