Connect with us
Energetska efikasnost

U Srbiji više od 4000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost

Energetski efikasna domaćinstva - pametan i brz odgovor na rastuće cene energije

Pametna ušteda energije i novca

U Srbiji više od 4000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost kroz EBRD-GEFF program

Ove godine zima u Evropi je bila hladna i skupa. Uz vrlo niske temperature, porasla je cena ključnih energenata – struje i gasa. Rekordan rast cena energenata, koji je evropske troškove električne energije gurnuo do rekordnih visina, doveo je do skupe zimske sezone grejanja za potrošače. Cena gasa se formira kvartalno i obračunava se po formuli koja je u velikoj meri zasnovana na ceni nafte na berzama u prethodnih devet meseci. Kako cena nafte stalno raste, raste i cena gasa. Prateći ovaj trend, za očekivati je da bi gas u drugom kvartalu, odnosno od aprila ove godine, potencijalno mogao da poskupi. Međutim, možemo „uzeti energiju u svoje ruke“ i odgovoriti na ponovo povećane cene energije, a na posletku i početi sa štednjom novca.

Energetski efikasna domaćinstva – pametan i brz odgovor na rastuće cene energije

Energetska efikasnost u osnovi znači korišćenje manje energije za obavljanje istog posla ili određene funkcije. Neophodno je razlikovati „energetsku efikasnost“ od „uštede energije“, jer ušteda energije uvek podrazumeva oblik odricanja, odnosno smanjenje obima posla, dok efikasno korišćenje energije u domaćinstvima znači održavanje istog nivoa kvaliteta života. Implementacija mera energetske efikasnosti, kao što su toplotna izolacija, ugradnja toplotnih pumpi, solarnih panela, peći na pelet, efikasnih prozora i vrata, dovodi do smanjenja potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte, čime se ispunjavaju koraci na putu zacrtanom u Zelenom planu EU.

Takođe, što je najvažnije, omogućava značajne uštede novca na godišnjem nivou. Na primer, ugradnjom toplotne pumpe u kombinaciji sa dobrom toplotnom izolacijom spoljašnjih zidova i energetski efikasnim prozorima na porodičnoj kući moguće je uštedeti okvirno do 200.000 RSD godišnje i smanjiti emisiju CO2 do 31 tona godišnje. Primenom istih mera na stan moguće je potencijalno smanjenje troškova do 55.000 RSD godišnje, i smanjenje emisije CO2 za 8 tona godišnje.

Pretvorite svoj dom u energetski efikasan prostor uz program EBRD-GEFF i EU podsticaj do 20%

GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, pružanjem podsticaja stanovništvu.

“GEFF program omogućava povrat dela sredstava kroz grantove Evropske unije, a u zavisnosti od broja uvedenih mera energetske efikasnosti, podsticaji rastu i do 20%. Ukupna vrednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona evra, od čega je za Srbiju namenjeno više od 20 miliona evra. Danas su domaćinstva mnogo svesnija mogućnosti koje donosi unapređenje energetske efikasnosti domova, a direktan pokazatelj toga je veliko interesovanje javnosti i broj realizovanih projekata“,

– rekla je Dragana Tanasić, menadžerica projekta GEFF za Zapadni Balkan.

Za samo četiri godine, od kada je program GEFF aktivan na Zapadnom Balkanu, više od 12.000 domaćinstava u regionu poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova, uključujući više od 4.000 porodica iz Srbije. Evropska unija je do sada donirala ukupno 10 miliona evra stanovnicima regiona za ulaganja u zelene tehnologije, od čega su 2,3 miliona evra donirana domaćinstvima u Srbiji. Energetski efikasni prozori i vrata, kotlovi na biomasu i toplotna izolacija su najtraženiji proizvodi kada je u pitanju ulaganje u zelene tehnologije.

Zahvaljujući primeni energetski efikasnih tehnologija, domaćinstva na Zapadnom Balkanu su smanjila emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 9.500 automobila sa ulica.

Kako odabrati najbolje energetski efikasne tehnologije za vaš dom?

Program EBRD-GEFF uspostavio je saradnju sa više od 4.000 najboljih u klasi proizvođača i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, opreme i materijala iz celog regiona. Sve ovo je dostupno u online katalogu GEFF Tehnološkom selektoru i ispunjava visoke standarde efikasnosti koje je definisala EBRD, čime se garantuje kvalitet.

Za grubu procenu potencijalnih ušteda koje se mogu ostvariti instaliranjem energetski efikasnih tehnologija u vašem domu, EBRD-GEFF program je razvio online Kalkulator uštede energije. Osim ušteda, Kalkulator nudi informacije o tome kako određene aktivnosti utiču na emisije gasova staklene bašte.

Energetsku efikasnost svog doma možete poboljšati apliciranjem za EBRD-GEFF kredite preko jedne od partnerskih finansijskih institucija koje deluju u Srbiji: Erste banka i ProCredit banka.

GEFF se implementira na celom Zapadnom Balkanu kroz Regionalni program energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira Evropska unija, a provodi se u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Program tehničke podrške koji je dostupan putem ove kreditne linije podržavaju Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Za više informacija posetite GEFF u Srbiji Facebook stranicu ili web stranicu programa.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com