Connect with us
Energetska efikasnost

U Srbiji više od 4000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost

Pametna ušteda energije i novca

U Srbiji više od 4000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost kroz EBRD-GEFF program

Ove godine zima u Evropi je bila hladna i skupa. Uz vrlo niske temperature, porasla je cena klju─Źnih energenata – struje i gasa. Rekordan rast cena energenata, koji je evropske tro┼íkove elektri─Źne energije gurnuo do rekordnih visina, doveo je do skupe zimske sezone grejanja za potro┼ía─Źe. Cena gasa se formira kvartalno i obra─Źunava se po formuli koja je u velikoj meri zasnovana na ceni nafte na berzama u prethodnih devet meseci. Kako cena nafte stalno raste, raste i cena gasa. Prate─çi ovaj trend, za o─Źekivati je da bi gas u drugom kvartalu, odnosno od aprila ove godine, potencijalno mogao da poskupi. Me─Ĺutim, mo┼żemo ÔÇ×uzeti energiju u svoje rukeÔÇť i odgovoriti na ponovo pove─çane cene energije, a na posletku i po─Źeti sa ┼ítednjom novca.

Energetski efikasna doma─çinstva – pametan i brz odgovor na rastu─çe cene energije

Energetska efikasnost u osnovi zna─Źi kori┼í─çenje manje energije za obavljanje istog posla ili odre─Ĺene funkcije. Neophodno je razlikovati ÔÇ×energetsku efikasnostÔÇť od ÔÇ×u┼ítede energijeÔÇť, jer u┼íteda energije uvek podrazumeva oblik odricanja, odnosno smanjenje obima posla, dok efikasno kori┼í─çenje energije u doma─çinstvima zna─Źi odr┼żavanje istog nivoa kvaliteta ┼żivota. Implementacija mera energetske efikasnosti, kao ┼íto su toplotna izolacija, ugradnja toplotnih pumpi, solarnih panela, pe─çi na pelet, efikasnih prozora i vrata, dovodi do smanjenja potro┼ínje energije i emisije gasova staklene ba┼íte, ─Źime se ispunjavaju koraci na putu zacrtanom u Zelenom planu EU.

Tako─Ĺe, ┼íto je najva┼żnije, omogu─çava zna─Źajne u┼ítede novca na godi┼ínjem nivou. Na primer, ugradnjom toplotne pumpe u kombinaciji sa dobrom toplotnom izolacijom spolja┼ínjih zidova i energetski efikasnim prozorima na porodi─Źnoj ku─çi mogu─çe je u┼ítedeti okvirno do 200.000 RSD godi┼ínje i smanjiti emisiju CO2 do 31 tona godi┼ínje. Primenom istih mera na stan mogu─çe je potencijalno smanjenje tro┼íkova do 55.000 RSD godi┼ínje, i smanjenje emisije CO2 za 8 tona godi┼ínje.

Pretvorite svoj dom u energetski efikasan prostor uz program EBRD-GEFF i EU podsticaj do 20%

GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uklju─Źuju─çi i Srbiju, pru┼żanjem podsticaja stanovni┼ítvu.

ÔÇťGEFF program omogu─çava povrat dela sredstava kroz grantove Evropske unije, a u zavisnosti od broja uvedenih mera energetske efikasnosti, podsticaji rastu i do 20%. Ukupna vrednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona evra, od ─Źega je za Srbiju namenjeno vi┼íe od 20 miliona evra. Danas su doma─çinstva mnogo svesnija mogu─çnosti koje donosi unapre─Ĺenje energetske efikasnosti domova, a direktan pokazatelj toga je veliko interesovanje javnosti i broj realizovanih projekataÔÇť,

– rekla je Dragana Tanasi─ç, menad┼żerica projekta GEFF za Zapadni Balkan.

Za samo ─Źetiri godine, od kada je program GEFF aktivan na Zapadnom Balkanu, vi┼íe od 12.000 doma─çinstava u regionu pobolj┼íalo je energetsku efikasnost svojih domova, uklju─Źuju─çi vi┼íe od 4.000 porodica iz Srbije. Evropska unija je do sada donirala ukupno 10 miliona evra stanovnicima regiona za ulaganja u zelene tehnologije, od ─Źega su 2,3 miliona evra donirana doma─çinstvima u Srbiji. Energetski efikasni prozori i vrata, kotlovi na biomasu i toplotna izolacija su najtra┼żeniji proizvodi kada je u pitanju ulaganje u zelene tehnologije.

Zahvaljujući primeni energetski efikasnih tehnologija, domaćinstva na Zapadnom Balkanu su smanjila emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 9.500 automobila sa ulica.

Kako odabrati najbolje energetski efikasne tehnologije za vaš dom?

Program EBRD-GEFF uspostavio je saradnju sa vi┼íe od 4.000 najboljih u klasi proizvo─Ĺa─Źa i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, opreme i materijala iz celog regiona. Sve ovo je dostupno u online katalogu GEFF Tehnolo┼íkom selektoru i ispunjava visoke standarde efikasnosti koje je definisala EBRD, ─Źime se garantuje kvalitet.

Za grubu procenu potencijalnih u┼íteda koje se mogu ostvariti instaliranjem energetski efikasnih tehnologija u va┼íem domu, EBRD-GEFF program je razvio online Kalkulator u┼ítede energije. Osim u┼íteda, Kalkulator nudi informacije o tome kako odre─Ĺene aktivnosti uti─Źu na emisije gasova staklene ba┼íte.

Energetsku efikasnost svog doma mo┼żete pobolj┼íati apliciranjem za EBRD-GEFF kredite preko jedne od partnerskih finansijskih institucija koje deluju u Srbiji: Erste banka i ProCredit banka.

GEFF se implementira na celom Zapadnom Balkanu kroz Regionalni program energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira Evropska unija, a provodi se u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Program tehni─Źke podr┼íke koji je dostupan putem ove kreditne linije podr┼żavaju Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Za više informacija posetite GEFF u Srbiji Facebook stranicu ili web stranicu programa.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com