Connect with us
Budućnost

Najefikasniji klima uređaji hlade i greju uz manje troÅ”kove električne energije

Složićete se da iz godine u godinu svedočimo promenama kada su klimatske prilike u pitanju. A kada tome dodamo medijsko zastraÅ”ivanje sa istorijski najtoplijim letom, Sibirskom zimom, apokaliptičnim kiÅ”nim periodima, temperaturnim ekstremima, prava je mudrost saznati koji su to najefikasniji klima uređaji koji će nam pružiti optimalnu temperaturu u enterijeru uz uÅ”tedu električne energije. Ne brinite. Imajući u vidu intenzivne klimatske promene, proizvođači klima uređaja su iste usavrÅ”ili toliko da danas predstavljaju odlično reÅ”enje i joÅ” bolju temperaturu tokom čitave godine.

Inverter klima uređaji Å”tede energiju

TroÅ”kovi grejanja i hlađenja su večita tema koja se ozbiljno planira, budući da zauzimaju značajnu stavku u budžetu svake porodice, ali i poslovnog subjekta. Za razliku od ranijih modela koji su koristili znatnu količinu električne energije, Å”to se odražavalo na račune iste, danaÅ”nji klima uređaji su daleko efikasniji.

Kako je to moguće, pitate se? Odgovor leži u inovativnoj tehnologiji i tzv. inverter klima uređajima. Za razliku od standardnih on/off klima uređaja, koji kada su uključeni rade puni kapacitetom, odnosno pri maksimalnoj brzini. Kada dostignu odgovarajuću temperaturu, oni se gase i vi mislite da tako Å”tedite energiju. Međutim, istina je potpuno drugačija. Tačno je da kada ne rade ne troÅ”e, ali kada temperatura u enterijeru skoči, standardni klima uređaj se ponovo aktivira i ponovo pokreće motor koji će ponovo raditi punim kapacitetom. Stalno paljenje i gaÅ”enje dovodi do rasipanja i veće potroÅ”nje električne energije.

Sa druge strane, inverter klima uređaj stalno i ujednačeno radi. Tačnije, on svoj rad prilagođava temperaturi u prostoru. Ukoliko vam je potrebna niža temperatura, inverter klima uređaj će raditi većom brzinom. Kako se bude približavao zadatoj temperaturi, smanjivaće brzinu rada motora i održavati odgovarajuću temperaturu. Neće biti temperaturnih oscilacija, kao ni oscilacija u potroÅ”nji električne energije. Samim tim i troÅ”kovi iste će biti daleko manji kod inveter klima uređaja. Procenjuje se da inverter klima uređaji ostvaruju uÅ”tedu do 30%, Å”to je dobra trećina u odnosu na on/off klima uređaje. Danas se taj procenat, popeo na, ni manje ni viÅ”e, nego 50%, Å”to je, složićete se premija kada je uÅ”teda troÅ”kova grejanja i hlađenja u pitanju. A, kako je to moguće? Zahvaljujući naprednijoj verziji inverter klima uređaja, odnosno pametnom Full DC inverter klima uređaju.

Pored uÅ”tede i prijatelja vaÅ”eg budžeta, inverter klima uređaji su i prijatelji vaÅ”e dece i svih budućih generacija, jer manjom potroÅ”njom energenata, doprinose racionalnoj potroÅ”nji i održivom razvoju, a i buka je svedena na znatno manje vrednosti.

Hisense inverter klima uređaj

Hisense inverter klima uređaj / Foto: Hisense

Klima uređaji povećavaju komfor svakodnevnog života

Kako živimo u eri smart tehnologije, sasvim je za očekivati da ista zauzme veliki udeo i u funkcijama klima uređaja. Upravo zahvaljujući njima danaÅ”nja upotreba klima uređaja je daleko jednostavnija, efikasnija i komfornija.

Pa tako, danaÅ”nji modeli imaju mogućnost daljinskog upravljanja. Å ta to tačno znači, pitate se? To znači da putem pametnog telefona i aplikacije možete upaliti svoj klima uređaj kada se vraćate sa godiÅ”njeg odmora, poslovnog puta i želite da vas dočeka klimatizovan i provetren prostor. Sa druge strane, napredniji modeli imaju opciju da glasovnom porukom zadate komandu o aktiviranju i odgovarajućoj temperaturi, koju će klima uređaj ispoÅ”tovati.

Moderni klima uređaj ima tzv. smart eye opciju, koja detektuje koliko osoba ima u prostoriji, gde se nalaze i usmerava vazduh tako da ih hladi, ali ne i da ih i bije hladan vazduh.

Comfort control system analizira uslove koji vladaju u enterijeru i na osnovu podataka o temperaturi vazduha, njegovoj vlažnosti, brzini izduvavanja vazduha, količini toplotnog zračenja, broju korisnika, aktivnosti i garderobi korisnika, kontroliÅ”e i izračunava optimalnu temperaturu, vlažnost vazduha, brzinu izduvavanja vazduha i daje najbolju moguću opciju kada su potroÅ”nja energije i komfor boravka u prostoru u pitanju.

Zahvaljujući inovativnoj Air Care tehnologiji, moderni klima uređaji imaju viÅ”eslojne filtere koji zadržavaju sve od najkrupnijih čestica praÅ”ine, preko UV led lampe koja uniÅ”tava 99,99 % bakterija i najsitnijih virusa.

Automatsko čiŔćenje spoljaÅ”nje i unutraÅ”nje jedinice garantuje eliminaciju svih nečistoća.

Hisense klima uređaji poseduju HI-NANO tehnologiju

Klima uređaji sa NANO tehnologijom/Foto: Hisense

Zahvaljujući plazma jonizatoru, klima uređaji imaju i funkciju prečiŔćivača vazduha i eliminiÅ”u 99% bakterija.
Kako živimo u veoma izazovnom vremenu kada su klimatske, ali i pandemijske prilike u pitanju, posedovanje pametnog klima uređaja, Å”tedi električnu energiju, ali i zdravlje. Drugim rečima, viÅ”e nego korisno je imati ga u svom prostoru.

Kako izabrati klima uređaj?

U gomili novih izraza i brojki, sasvim je opravdano da se zbunite i dođete u situaciju da ne znate Å”ta je dobro za vas i koji je to najefikasniji klima uređaj. Ne brinite. Evo nekih korisnih saveta koji će vam pomoći da izaberete odgovarajući klima uređaj za svoj prostor.

Oznaka i energetska klasa klima uređaja

Koliko je neki klima uređaj efikasan pokazuje energetska klasa kojoj pripada. A na energetsku klasu utiču koeficijent efikasnosti hlađenja EER, odnosno koeficijent efikasnosti grejanja COP. A klasa je minimum od koga treba da krenete i obuhvata EER veći od 3,2, Å”to znači da 1W električne energije dobije se 3.2W rashladne, odnosno COP veći od 3,6 gde 1W električne energije daje 3,6 W grejne. Kako se povećava klasa A u A+, A++ i A+++, povećavaju se i koeficijenti EER i COP, odnosno energetska efikasnost klima uređaja. Jednostavno rečeno, viÅ”a energetska klasa daje efikasniji klima uređaj i manju potroÅ”nju električne energije.

Jačina klima uređaja

Veoma važan podatak jeste da jačina klima uređaja mora da prati povrÅ”inu prostora u kome se ugrađuje. Ukoliko ste mislili da ćete jačom klimom povećati efikasnost hlađenja ili grejanja i snizili troÅ”kove električne energije, varate se. Ne samo da biste potroÅ”ili viÅ”e energije, napravili biste veća, neekonomična početna ulaganja, veće račune i nezdravu sredinu. Držite se sledećih podataka:

  • 25 – 30 mĀ²- klima jačine 9000 BTU ili popularna devetka,
  • 35 – 60 mĀ²- klima jačine 12000 BTU ili dvanaestica,
  • 60 – 80 mĀ² – 18000 BTU,
  • 80 ā€“ 110 mĀ² – 24000 BTU.

Klima uređaji ā€“ ugradnja

Nakon izbora adekvatnog modela klima uređaja, angažujte i profesionalce, majstore koju će isti profesionalno i ugraditi. Klima uređaji, posebno noviji modeli su tehnoloÅ”ka ā€žÄudaā€œ i svako neprofesionalno postupanje može samo napraviti Å”tetu, koju garancija neće pokriti.

majstor u plavom odelu proverava klima uređaj u zatvorenom prostoru

Servis klima uređaja / Foto: freepik.com

Servis klima uređaja

Da bi vaÅ” odabrani klima uređaj radio za vas najbolje moguće i na duge staze, neophodno ga je redovno servisirati i čistiti pre svake sezone.

Klima uređaji cena koja vas deli od ugodnog enterijera

U zavisnosti od jačine, klase, modela, brenda, dodatnih funkcija razlikuje se i cena koÅ”tanja klima uređaja. Pa tako inverter klima uređaji za popularnu 12-ticu u Gigatronu kreću se od 49.999 A ++ klase do 189.999 A+++. U istom prodajnom Å”opu, standardni on/off klima uređaji koÅ”taju od 31.999 za A klasu i čuvenu 12-ticu, preko 52.899 za 18-ticu, do 73.099 odnosno 89.999 za 24-ku.

U Gorenje Hisense studiu cena klima uređaja kreće se od 38.990 za on/off 12-ticu A klase do 101.990 za A++ klasu inverter klima uređaja jačine 7 000 BTU.

TržiÅ”te je veliko i imate sve uslove da pronađete klima uređaji koji će odgovarati vaÅ”im potrebama. Kako smo na pragu sezone, trenutno su aktuelne promo cene klima uređaja koje joÅ” uvek imate Å”ansu da uhvatite ili da pronađete ponudu gde je aktuelna akcija klima uređaji cena sa ugradnjom.

Bližimo se, kako prognostičari najavljuju jednom od najtoplijih leta. Å to se tiče temperature brzo ćemo saznati, ali Å”to se tiče sporta sigurni smo da će biti usijana atmosfera. Vidimo se na EURO 2024 i Olimpijadi u Parizu. Ispred TV-a, razume se. Pa gde je lepÅ”e nego u svom domu, u samo za vas podeÅ”enoj temperaturi, ispred svog TV, čiji daljinski upravljač pokuÅ”ajte da održite čitavim do kraja leta. A ako već negde mora da pukne onda bolje i daljinski od TV-a, a ne onaj od klima uređaja.