Connect with us
Enterijer

Kako da laminati uvek sijaju kao novi?

Svoju popularnost laminati duguju svojim karakteristikama: pristupačne cene, ogroman izbor dezena i boja, lako održavanje, velika otpornost, dugotrajnost… Uz sve to mora da se doda i da je ovo vrsta podnih obloga prilagodljivih i podnom grejanju, Å”to u danaÅ”njem vremenu jako mnogo znači.

Od kada su se pojavili kao mogućnost, skoro da su svi okrenuli svoje interesovanje samo ka laminatima. Sve ove karakteristike su uticale na to da se nađu u većini prostorija u životnim prostorima, nekim pomoćnim prostorijama, ali i u poslovnim objektima. Kako su vrlo izdržljivi i mogu da podnesu veliki teret i prometnost, tako su se i naÅ”li kao podne obloge firmi, kancelarija i drugih vrsta poslovnih prostora. Međutim, i dalje postoji nekada dvoumljenje oko čiŔćenja i održavanja njihovog. Činjenica je da ako ih održavate redovno i prema određenim pravilima, izgledaće dugo isto i nepromenjeno, jer već i imaju zavrÅ”ni sloj koji je otporan na habanje i menjanje boje. Zato evo nekoliko saveta kako da vam laminati uvek sijaju kao kada se tek postave.

Redovno održavanje laminata

Kada je reč o redovnom održavanju onda se misli na uklanjanje praÅ”ine, mrvica, uopÅ”te svakodnevnih nečistoća. Za to vam nije potrebno niÅ”ta viÅ”e nego jedna mekanija metla ili usisivač, Å”ta vam od ta dva dođe pod ruku. Ne koristite usisivače sa papučicama na kojima se nalaze jake i grube četke, niti metle koje su takvog tipa. Kako su glatki, laminati dozvoljavaju da se nečistoće vrlo brzo uklone.

Mesečno čiŔćenje toplom vodom

Jednom mesečno je dobro da se laminati detaljno očiste od nakupljene nečistoće, praÅ”ine koja se zalepi za pod. Za to vam nije potrebno niÅ”ta drugo do mop ili krpa za brisanje podova i topla voda. Kada sve pređete, tako da krpa bude dobro oceđena, dobićete sasvim čiste podove, a onda možete nekim vrlo blagim sredstvom za laminatne podove rastvorenim u vodi prebrisati ovlaÅ” povrÅ”inu, kako biste osvežili pod i malo dodali mirisa.

Sirće za fleke

Evo i jednog recepta koji je posve prirodan i od nečega Å”to svi imaju u kući. Kada imate neke veće fleke na podu, a znamo svi da umeju i te kako da se stvore vremenom, rastvorite čep do dva sirćeta u kantu tople vode. Nikako ne stavljajte sirće direktno na laminat ili krpu, jer je na taj način vrlo abrazivno, a to laminatima ne odgovara.

Kada napravite ovaj rastvor, krpu za potiranje dobro namočite i posle toga dobro ocedite i ona će vam poslužiti da vrlo lako uklonite sve nečistoće koje su nastale. Nemojte se bojati da će vam ostati miris sirćeta u prostoru, jer vrlo brzo izvetri, a i rastvoreno u vodi skoro i da se ne oseća na kiselinu.

Poliranje laminata

Za poliranje laminata nikada ne koristite maÅ”ine ili aparate koji su predviđeni za poliranje podova. Njihovom upotrebom biste napravili samo trajne ogrebotine i trajnu Å”tetu na samoj podnoj povrÅ”ini. Za to postoje posebno predviđena sredstva, namenjena upravo poliranju laminata, pa ih možete uvrstiti u čiŔćenje nekoliko puta godiÅ”nje, jer vam viÅ”e od toga neće ni biti potrebno.