Connect with us
Gra─Ĺevina

Sve što niste znali! Pravilna izrada košuljice

Pravilna izrada ko┼íuljice iliti ravnaju─çeg sloja kod sistema podnog grejanja veoma je interesantna tema kako sa aspekta gra─Ĺevinarstva tako i energetske efikasnosti. Postavljanje termo i hidro izolacije i izlivanje ko┼íuljice veoma su va┼żne faze pre postavljanja zavr┼íne podne obloge. Osim ┼íto defini┼íu stabilnost i ─Źvrstinu poda i produ┼żavaju ┼żivotni vek svake podne obloge, odgovaraju─ça izolacija i ko┼íuljica pozitivno uti─Źu na energetsku efikasnost objekta. Kod objekata sa podnim grejanjem ova uloga je dodatno nagla┼íena.

Bilo da je re─Ź o grejnim kablovima ili cevnom podnom grejanju, prednost ovih sistema je u tome ┼íto se temperatura akumulira u zapremini poda i ravnomerno zagreva prostor, ┼íto ove sisteme ─Źini daleko komfornijim i ┼ítedljivijim od drugih. Pored akumulativne, funkcija koju ko┼íuljica obavlja je prenos toplote sa greja─Źa na zavr┼ínu oblogu i dalje u prostor. Tu dolazimo do njene klju─Źne osobine za sisteme podnog grejanja, a to je termi─Źka provodljivost.

Košuljica za podno grejanje sa senzorom

Košuljica za podno grejanje sa senzorom / foto: Enerset d.o.o.

Da bismo vam bolje pribli┼żili ovu tematiku, prenosimo vam iskustva i preporuke norve┼íke kompanije Nexans ─Źiji se kablovi skoro 100 godina ugra─Ĺuju u podovima jedne od najhladnijih zemalja ali i ┼íirom sveta. Najva┼żnije preporuke od strane proizvo─Ĺa─Źa kablova ti─Źu se minimalne debljine sloja iznad kablova, zahteva za termi─Źkom provodljivo┼í─çu i maksimalnom debljinom ko┼íuljice.

Veoma je va┼żno ispo┼ítovati preporuke proizvo─Ĺa─Źa materijala za ko┼íuljicu, po pitanju pripreme, me┼íanja, odnosa vode i materijala, zatim nano┼íenje i sabijanje, i na kraju su┼íenje. Ovo je va┼żno kako bi se spre─Źila poroznost ko┼íuljice ┼íto mo┼że dovesti do zna─Źajnog smanjenja njene termi─Źke provodljivosti. Naravno, nepravilno izlivena ko┼íuljica negativno ─çe uticati i na stabilnost poda i pravilno le┼żanje zavr┼íne obloge.

Ukoliko su ispo┼ítovane preporuke po pitanju instalisane snage u zavisnosti od zavr┼íne obloge i pravilne monta┼że, ┼żivotni vek grejnih kablova je preko 30 godina.

Do problema u radu u tom slu─Źaju mo┼że do─çi jedino usled mehani─Źkog o┼íte─çenja (naknadni radovi, bu┼íenje i se─Źenje poda i sl…) ili spolja┼ínjeg mehani─Źkog uticaja. Smicanje poda je naj─Źe┼í─çi takav uticaj, a mo┼że se javiti i usled suvi┼íe tankog sloja ko┼íuljice oko grejnog kabla.

Proizvo─Ĺa─Źi materijala za ÔÇ×tankeÔÇť podove obi─Źno preporu─Źuju minimalnu debljinu ko┼íuljice od 2 cm ako je kabl instaliran na drvenom podu ili drugim povr┼íinama gde mo┼że do─çi do smicanja. Ovo je va┼żno da bi se obezbedila stabilnost i spre─Źilo pomeranje poda. Ovakva pomeranja u podu mogu dovesti do istezanja kablova, ali i do odlepljivanja i/ili lomljenja plo─Źica.

Pravilna izrada košuljice

Grejni kablovi za podno grejanje / foto: Enerset d.o.o.

Grejni kablovi koje Nexans preporu─Źuje za podno grejanje dizajnirani su tako da mogu podneti kontinuirani rad na maksimalnoj pri temperaturi od 65┬░C koja se mo┼że javiti na spoljnom omota─Źu. To je daleko ve─ça temperatura od onih koje se mogu javiti u podu ukoliko su kablovi pravilno instalirani i ko┼íuljica izlivena tako da obezbe─Ĺuje odgovaraju─çu termi─Źku provodljivost. U podu sa plo─Źicama ─Źija se temperatura na povr┼íini odr┼żava na 27┬░C izmerena temperatura na spoljnom omota─Źu kabla je 35-40┬░C.

Za regulaciju podnog grejanja obi─Źno se koriste termostati koji pored ambijentalne temperature (na osnovu ─Źije vrednosti se grejanje uklju─Źuje ili isklju─Źuje) mogu meriti i temperaturu u podu. Kod nekih podova upotreba limitiraju─çe funkcije (ograni─Źenje maksimalne temperature poda) je obavezna kako bi se za┼ítitila zavr┼ína obloga.

Drveni podovi mogu biti osetljivi na ┼íirenje i skupljanje usled nagle promene temperature, a ve─çina proizvo─Ĺa─Źa preporu─Źuje da temperatura ne prelazi 28┬░C. Zbog toga je neophodno da ko┼íuljica bude adekvatne debljine i termi─Źke provodljivosti kako bi se temperatura ravnomerno prenela sa kablova na zavr┼ínu oblogu i dalje u prostor.

Tako─Ĺe, neki materijali, poput vinila, mogu zbog visokih temperatura promeniti boju, pa je instalacija termostata sa podnim senzorom i ograni─Źavaju─çom funkcijom vi┼íe nego po┼żeljna. Podni senzor se postavlja ta─Źno na sredini izme─Ĺu dve linije kabla, bli┼że povr┼íini poda, kako bi se obezbedilo pravilno merenje temperature. Preporuka je da temperatura izmerena u podu, izme─Ĺu dve linije kabla ne prelazi 35┬░C.

Ukoliko je ko┼íuljica porozna, ili ima vazdu┼íne d┼żepove, njena termi─Źka provodljivost je zna─Źajno smanjena ┼íto za posledicu ima da razlika u temperaturi na spoljnom omota─Źu kabla i senzora bude veoma velika. Razlog tome je ┼íto se u ovakvim slu─Źajevima ko┼íuljica pona┼ía kao izolator pa se toplota sporije prenosi do senzora (i do povr┼íine poda). U takvim slu─Źajevima mo┼że se desiti ─Źak i da temperatura kabla prekora─Źi radnu temperaturu za koji je dizajniran. Zbog toga mo┼że do─çi do slabljenja spolja┼ínjeg pla┼íta kabla ┼íto u vla┼żnim prostorijama gde je hidroizolacija postavljena ispod kablova mo┼że dovesti i do prodiranja vlage u kabl.

Kada je re─Ź o postavljanju hidroizolacije u vla┼żnim prostorijama, Nexans prihvata oba re┼íenja (ispod i preko ko┼íuljice), ali ima zemalja u kojima nije dozvoljeno postavljanje hidroizolacije ispod ko┼íuljice. Ono ┼íto Nexans savetuje, jeste da se hidroizolacija postavlja preko ko┼íuljice. Naravno, ne treba zaboraviti da neki proizvo─Ĺa─Źi materijala za ko┼íuljice zahtevaju da se hidroizolacija postavi preko.

Uslovno re─Źeno, problem sa ÔÇÖdonjomÔÇÖ hidroizolacijom je ┼íto se naposletku ko┼íuljica natopi vodom koja u kombinaciji sa ostacima sapuna stvara jako korozivno ili alkalno okru┼żenje. U normalnim uslovima, alkalno okru┼żenje nije problem za grejne kablove, ali ako se spolja┼ínji pla┼ít o┼íteti, korozivna i elektroprovodljiva voda dolazi u kontakt sa izolacijom provodnika i jezgrom kabla, nagrizaju─çi materijale ispod omota─Źa kabla, ┼íto mo┼że dovesti do trajnog o┼íte─çenja kabla.

Grejni kablovi su mehani─Źki veoma izdr┼żljivi ali ipak sa njima treba pa┼żljivo postupati da ne bi do┼ílo do o┼íte─çenja tokom monta┼że. Posebno treba povesti ra─Źuna da o┼ítri predmeti ne padnu na kabl, treba se potruditi da se kablovi ┼íto manje gaze kao i da se ne ─Źini bilo ┼íta ┼íto mo┼że o┼ítetiti izolaciju.

Ovde mo┼żda treba napomenuti da je ispod spolja┼ínjeg pla┼íta metalni oplet koji slu┼żi kao mehani─Źka za┼ítita i ujedno je povezan se sa uzemljenjem. Ovo je veoma va┼żno, jer ─Źak i da do─Ĺe do o┼íte─çenja kabla, to ne─çe ugroziti bezbednost ljudi jer ─çe za┼ítitni ure─Ĺaj diferentne struje i/ili osigura─Ź isklju─Źiti napajanje. Osim debljine ko┼íuljice i njene kompaknosti radi obezbe─Ĺenja adekvatne termi─Źke provodljivosti veoma je va┼żno ispo┼ítovati i minimalnu debljinu sloja materijala iznad kabla.

enerset elektri─Źno grejanje

foto: ENERSET d.o.o. / Elektri─Źna energija u slu┼żbi grejanja elemini┼íe zaga─Ĺenje, a korisnicima pru┼ża ─Źisto─çu, komfor, daljinsko upravljanje i zna─Źajnu u┼ítedu u potro┼ínji

Ukoliko je zavr┼ína obloga keramika ili kamen, minimalna debljina ovog sloja je 5 mm. Kod vinila, linoleuma, tepiha, drvenih i sli─Źnih podova, minimalna debljina sloja ko┼íuljice iznad kablova je 10 mm.

Kod podova gde postoji opasnost od smicanja ve─çina dobavlja─Źa materijala preporu─Źuje minimalnu debljinu ko┼íuljice od 20 mm. Maksimalna debljina cementnih ko┼íuljica koja se preporu─Źuje usled toplotne inercije je 6 cm. Naravno, ko┼íuljica sme biti i deblja, ali je veoma izazovno obezbediti njenu kompaktnost, pa samim tim i zadovoljavaju─çu termi─Źku provodljivost kod debljih slojeva materijala. Minimalna termi─Źka provodljivost koju treba obezbediti za tradicionalne cementne ko┼íuljice je 1,0 W/mK. Za specijalne materijale i estrihe minimalno je 0,6 W/mK gde je maksimalna debljine ko┼íuljice 3 cm. Kod debljih slojeva, zahtev je isti kao i kod tradicionalnih maltera na bazi cementa.

Naj─Źe┼í─ça udaljenost izme─Ĺu zida i kabla je ┬Ż rastojanja izme─Ĺu linija kabla. Vrsta poda, ┼żeljena instalisana snaga i linijska snaga kabla, defini┼íu rastojanje izme─Ĺu linija. Minimalna udaljenost izme─Ĺu grejnog kabla i zida je 3 cm, kako bi se obezbedio minimalni sloj ko┼íuljice izme─Ĺu kabla i toplotne barijere. Rastojanje izme─Ĺu grejnog kabla i odvoda je minimalno 5 cm, a kod podova tanjih od 3 cm udaljenost se pove─çava do 10 cm.

Posebno treba voditi ra─Źuna kod izlivanja ko┼íuljica sa materijalima koji se me┼íaju sa malom koli─Źinom vode. Kod takvih ko┼íuljica naro─Źitu pa┼żnju treba posvetiti me┼íanju i sabijanju jer ovakvi podovi lako mogu postati porozni, pa samim tim i izolatori. Termoizolacioni tipovi ko┼íuljica nikako ne dolaze u obzir.

Ko┼íuljice koje sadr┼że staklena vlakna radi oja─Źanja su dozvoljene ukoliko ispunjavaju minimalne zahteve u pogledu termi─Źke provodljivosti. Ko┼íuljice sa metalnim vlaknima za oja─Źanje nisu dozvoljene jer mogu o┼ítetiti spoljni pla┼ít kabla. Estrih za brzo su┼íenje je dozvoljen, ali se ne preporu─Źuje bez pove─çane pa┼żnje u procesu izlivanja. Ovi materijali su izazovni za rad, ali ukoliko se obezbedi kompaktnost, pa ko┼íuljica nakon ┼íto o─Źvrsne ispunjava zahteve termi─Źke provodljivosti, onda su i ovakvi podovi dozvoljeni.

Sve što treba izbegavati

Sve što treba izbegavati pri izradi košuljice / foto:

Grejne mre┼że, mogu se postaviti i na izra─Ĺenu ko┼íuljicu i zaliti direktno u lepak za plo─Źice. Naravno, treba voditi ra─Źuna da je lepak za plo─Źice fleksibilan, tj. da je njegova upotreba odobrena sa podnim grejanjem od strane proizvo─Ĺa─Źa. Preporuka u ovom slu─Źaju jeste da se prvo preko kablova prevu─Źe tanak sloj lepka koji ─çe slu┼żiti kao osnova za postavljanje plo─Źica. Na ovaj na─Źin spre─Źava se pojava vazdu┼ínih d┼żepova u masi za ugradnju izme─Ĺu ko┼íuljice i keramike, koji bi mogli da smanje termi─Źku provodljivost i dovedu do pregrevanja kablova. I na kraju, ali veoma va┼żno, grejni kablovi ni u kom slu─Źaju ne slu┼że i ne smeju se koristiti za ubrzano su┼íenje ko┼íuljice.

Ukoliko se kablovi uklju─Źe pre nego ┼íto se prirodno osu┼íi i stvrdne to ─çe dovesti do pucanja, poroznosti, kao i lo┼íijih karakteristika po pitanju ─Źvrsto─çe, stabilnosti, ali i termi─Źke provodljivosti. Pukotine u ko┼íuljici pona┼ía─çe se kao vazdu┼íni d┼żepovi i spre─Źava─çe ravnomernu distribuciju toplote ┼íto mo┼że uticati i na kvalitet grejanja i na ┼żivotni vek kablova. Ukoliko ┼żelite da efikasno pospe┼íite su┼íenje ko┼íuljice, a da ne ugrozite njen integritet mo┼żete koristiti ure─Ĺaje koji ─çe pospe┼íiti provetravanje i smanjiti vla┼żnost vazduha u prostoru, pre nego ga zagrejati.

Autor teksta: Dragan Vu─Źi─çevi─ç