Connect with us
Novosti

Kako da uredite dom poštujući ekološke standarde?

Obzirom da ┼żivimo u vremenu u kojem je svest o o─Źuvanju ┼żivotne sredine itekako bitna jer se energetski resursi sve br┼że iscrpljuju, renoviranje doma po ekolo┼íkim standardima za mnoge mo┼że predstavljati pravi izazov. Ipak, obradova─çemo Vas ─Źinjenicom da danas od podova do krova, svaki deo va┼íeg stana mo┼że biti u skladu sa prirodnim okru┼żenjem. U nastavku teksta dajemo Vam nekoliko konkretnih primera.

Da li znate da je kamena vuna sjajan izbor kada je termoizolacija u pitanju?

Kada se razmi┼ílja o energetskoj efikasnosti, dizajnerima enterijera je upravo termoizolacija, a sa njom i kamena vuna prva stvar koja im pada na pamet. I sa dobrim razlogom. Kamena vuna, kao vrsta mineralne vune, kombinuje izdr┼żljivost i izolacione tehni─Źke karakteristike. Njena gustina i vlaknasta struktura ─Źine je odli─Źnim materijalom kada se radi o cirkulaciji vazduha unutar prostorija i zadr┼żavanju toplote. Osim ┼íto pru┼ża vrhunsku termalnu izolaciju, kamena vuna tako─Ĺe slu┼żi kao efikasna zvu─Źna barijera, jer mo┼że znatno smanjiti buku iz spoljnog okru┼żenja. Tako─Ĺe, usled svoje otpornosti na vatru, mo┼że Vam pru┼żiti dodatni vid bezbednosti u slu─Źaju po┼żara. Zbog svih navedenih prednosti, ako Vas interesuje kamena vuna cena ne bi trebalo da Vam predstavlja nikakav problem naro─Źito ako planirate da uredite svoj dom po ekolo┼íkim standardima.

Prozori sa dvostrukim staklom kao dodatna zaštita!

Prozori su naj─Źe┼í─çe mesta kroz koja na┼íi domovi najvi┼íe gube toplotu. Osim ┼íto pru┼żaju prirodno svetlo i povezuju nas sa spoljnim okru┼żenjem, oni sa dvostrukim staklom igraju klju─Źnu ulogu u energetskoj efikasnosti doma. Njihova glavna prednost je u tome ┼íto spre─Źavaju pojavu kondenzacije koja mo┼że biti problem u mnogim doma─çinstvima, naro─Źito tokom hladnijih meseci.

Koji su to energetski efikasni sistemi grejanja i hla─Ĺenja?

U potrazi za optimalnom klimom unutar doma, sistemi grejanja i hla─Ĺenja ─Źesto su glavni potro┼ía─Źi energije. Obzirom na to, ulaganje u energetski efikasne sisteme postaje glavni izazov svakog modernog doma. Moderna tehnologija grejanja koristi najsavremenije metode kako bi se osigurala maksimalna iskori┼í─çenost sa minimalnim gubicima. Na primer, kondenzacione pe─çi koriste paru koja se stvara tokom procesa sagorevanja, pretvaraju─çi je ponovo u korisnu toplotnu energiju. Tako─Ĺe, toplotne pumpe uzimaju toplotu iz okoline (vazduh, voda, zemlja) i koriste je za grejanje ili hla─Ĺenje doma, ┼íto ih ─Źini izuzetno efikasnim. Sa druge strane inventar klima ure─Ĺaji prilago─Ĺavaju brzinu kompresora u skladu sa potrebama prostora. To omogu─çava konstantnu temperaturu sa smanjenom potro┼ínjom toplotne energije. Uz pravilan izbor, ovi sistemi ne samo da pru┼żaju udobnost tokom ─Źitave godine, ve─ç i zna─Źajno smanjuju tro┼íkove energije.

Neka Vam izbor bude na odr┼żivim gra─Ĺevinskim materijalima!

Kako se potrebe i prioriteti dru┼ítva menjaju, tako se i gra─Ĺevinska industrija prilago─Ĺava nude─çi alternativne i ekolo┼íki prihvatljive materijale koji imaju du┼żi rok trajanja, a istovremeno minimalno optere─çuju planetu. Odr┼żivi gra─Ĺevinski materijali, kao ┼íto su reciklirana drvena vlakna, bambus, reciklirani metal i prirodne glinene opeke, postaju sve popularniji izbor za mnoge investitore i dizajnere. Jedan od glavnih razloga je njihova energetska efikasnost. Materijali poput zemljanih blokova ili zelene krovne vegetacije prirodno pru┼żaju izolaciju, smanjuju─çi potrebu za dodatnim grejanjem ili hla─Ĺenjem. Na ovaj na─Źin ne samo da ─çete u┼ítedeti energiju, ve─ç i novac na du┼że staze. Sa druge strane, poznato je da odr┼żivi materijali doprinose zdravijem ┼żivotnom okru┼żenju. Bez toksi─Źnih sastojaka ili hemijskih isparenja, smanjuje se rizik od alergija i drugih zdravstvenih problema.