Connect with us
Energetska efikasnost

Grejanje obnovljivim izvorima energije

Dobar ose─çaj, grejanje obnovljivim izvorima energije. Rekonstrukcija porodi─Źne ku─çe, toplotna pumpa Weishaupt vazduh-voda u split izvedbi. Porodica H je ┼żelela da postoje─çi sistem grejanja zameni obnovljivim izvorom energije Weishaupt. mudra odluka. Toplotna pumpa vazduh-voda, u split izvedbi.

Niskotemperaturni sistem grejanja na ulje porodice H. bio je star 15.godina i sada ve─ç energetski i tehni─Źki zastareo. Nakon konsultacija sa specijalistom za sisteme grejanja, done┼íena je odluka da se usvoji toplotna pumpa „vazduh-voda“. „U odnosu na druga re┼íenja, posebno ubedljivo imaju odnos cene i performansi „ – rekla je Andrea H.

Godi┼ínji tro┼íkovi grejanja su prepolovljeni. Niski tro┼íkovi grejanja, pored budu─çe pouzdanosti sistema, apsolutni su prioritet. Ovaj cilj je vi┼íe nego postignut. Bilans nakon ─Źetiri godina grejanja toplotnom pumpom u split izvedbi: umesto ranije odvojenih 1800 eur za tro┼íkove grejanja sada se izdvaja nepunih 1037 eur godi┼ínje, odnosno 86 eur/mese─Źno. Novi sistem grejanja daje dobar ose─çaj. „Veoma smo zadovoljni novim sistemom grejanja, koji nam daje dobar ose─çaj grejanja obnovljivim izvorima toplote iz vazduha“ – ka┼że Andrea H sa uverenjem i osmehom na licu.

Pitanja za investitora – Andrea H.

Zašto toplotna pumpa vazduh-voda u split izvedbi?

Obnovljivi izvori energije su bili na┼ía du┼żnost. Pored toga, apsolutni prioritet imali su niski tro┼íkovi grejanja i pouzdan rad.

Šta vas je impresioniralo najviše?

Brzina ugradnje opreme kao i ─Źisto─ça tokom ugradnje. Naro─Źito je impresivno koliko je tehnologije sme┼íteno u jednu malu zidnu jedinicu.

Da li je odluka bila prava?

Apsolutno. Prostor koji je prethodni sistem grejanja kotlom zauzimao je ogroman. Naša deca sada taj prostor koriste za parkiranje skutera i bicikala.

Koeficjent u┼ítede na mese─Źnom nivou

Grafikon 3 – Koeficjent u┼ítede na mese─Źnom nivou

Opis priloga

Kao izvor toplote za grejanje, koristi se spoljni vazduh. Sistem grejanja u split izvedbi povezan na postoje─çi radijatorski sistem ne zahteva dodatni bafer tank (akumulator toplote). Postoje─çi sistem grejanja je direktno povezan na toplotnu pumpu. Sanitarna topla voda je obezbe─Ĺena bojlerom. Bojler je opremljen elektri─Źnim greja─Źem, koji se koristi u hitnim slu─Źajevima kao izvor toplote. Povezivanjem toplotne pumpe sa sistemom radijatora, novi temperaturni re┼żim je redukovan na 45C/35C i deaktivirana je vremenska kontrola redukcije temperature. Oba benefita su smislena sa aspekta toplotne pumpe i energetske efikasnosti. Nagla┼íena je upotreba toplotne pumpe i za grejanje i za pripremu sanitarne tople vode. U duhu tehnologije ove vrste toplotne pumpe, mese─Źni koeficjenti u┼ítede su pribli┼żno jednaki.

1. Toplotna pumpa – spolja┼ínja jedinca
2. Toplotna pumpa – unutra┼ínja jedinca
3. Bojler za pripremu sanitarne tople vode

Šema povezivanja sistema

Šema povezivanja sistema

To je pouzdanost.

Weishaupt Logo

Weishaupt d.o.o. Beograd
Omladinskih brigada 88, Airport City – zgrada 1100,
11070 Beograd,
T. +381 11 35 33 430
info@weishaupt.rs
www.weishaupt.rs