Connect with us
Energetska efikasnost

Kineski investitor u vetroparkove ulaže u Srbiju

Korporacija Longjuan pauer grup, najveći investitor u vetroparkove u Aziji, namerava da proÅ”iri poslovanje po svetu, a u planu su projekti u Srbiji. Kinezi planiraju i proÅ”irenje u Poljskoj, Kazahstanu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Držama.

Vetroturbina

Predsednik Longjuan pauer grupe, Li Enji, izjavio je da su novi projekti u inostranstvu u „ranoj fazi razvoja“, da se odnose na zemlje obuhvaćene kineskom inicijativom „Pojas i Put“, te da je u planu ulaganje i u Srbiju, prenosi u danaÅ”njem broju Egzekjutiv njuzleter (Executive Newsletter).

„Fokusirani smo na zemlje koje su geopolitički stabilne, imaju zdrav regulatorni okvir i dobro uspostavljenu tržiÅ”nu ekonomiju“, dodao je on.

Ova kineska korporacija je, inače, objavila početkom nedelje da je neto profit u proŔloj godini iznosio 608 miliona dolara, Ŕto je rast od 8,4 odsto.

Kompanija, koja je deo najvećeg proizvođača struje na svetu, kineskog konglomerata Čajna enerdži investment (China Energy Investment Corporation), osim u Kini, poseduje vetroparkove i u Kanadi i Južnoj Africi.