Connect with us
Enterijer

Najbolje boje za produktivno radno okruženje

Dizajneri enterijera i rasvete danas obraćaju posebnu pažnju na boje koje se koriste u kancelarijama, znaju da boje koje okružuju ljude veći deo dana mogu uticati na njih u kognitivnom, fizičkom i emocionalnom smislu.

Do nedavno se verovalo da je siva najbolja boja za svako okruženje gde je potrebna potpuna koncentracija: od Å”kola, poslovnog prostora kao i prostora za pružanje medicinskih usluga. Danas studije kolorimetrije i terapije bojama primenjene na psihologiju boja pokazuju da bi drugi tonovi bili prikladniji za poboljÅ”anje raspoloženja i povećanje produktivnosti. Svaka boja ima kapacitet da stimuliÅ”e ljudski um i stvori specifično stanje uma.

BOJE ZA ZIDOVE KANCELARIJE

Važno je uzeti u obzir boju kao efikasno sredstvo koje može poboljÅ”ati vreme provedeno na radnom mestu, pružajući podrÅ”ku psihofizičkom blagostanju zaposlenih i povećanju produktivnosti, kao i unapređenje imidža kompanije uticajem na korporativnu komunikaciju.

Međutim, mora se napraviti razlika između različitih radnih područja: ulaznog hola sa recepcijama, salama za sastanke i konferencije, prostorima za relaksaciju i kancelarijskim prostorom, koji se razlikuju po tome da li se radi o otvorenom ili izvrÅ”nom tipu kancelarije.

Gewiss reŔenje za enterijer

foto: Gewiss

Prva značajna razlika koju treba napraviti je između toplih i hladnih boja. Prve imaju sposobnost da povecĢaju krvni pritisak i stimuliÅ”u kreativnost i produktivnost, dok hladne boje utiču na disanje i prenose osećaj smirenosti i spokoja.

– Idealne boje za predsoblje i ulaz ā€“ Tople boje izazivaju druželjubivost i podstiču komunikaciju i stoga su idealne za opremanje prijemnih i ulaznih prostora. Konkretno, idealne boje za ove oblasti su crvena i narandžasta jer, u svojim različitim nijansama, prenose energiju i vitalnost, savrÅ”enu vizit kartu za korporativni imidž.
– Boje pogodne za sale za sastanke ā€“ Zelena, opuÅ”tajucĢa boja koja podstiče razmiÅ”ljanje i smirenost bez negativnog uticaja na mentalne performanse, posebno je pogodna za prostorije namenjene organizaciji poslovnih sastanaka, kurseva i seminara. U poslednje vreme ljubičasta se sve viÅ”e koristi, podstiče inspiraciju i pomaže u ublažavanju razdražljivosti, i vredan je saveznik u dizajnu prostora za sastanke.
– Boje za produktivnost ā€“ Plava poboljÅ”ava koncentraciju i stoga je najpogodnija boja za najbolje rezultate rada. Nenametljiva je i daje osećaj smirenosti i stabilnosti, Å”to dovodi do povećane produktivnosti.
– SavrÅ”ena boja za izvrÅ”ne i kancelarije top menadžmenta ā€“ Braon, u nijansama od oker do tamno braon, idealna je boja za nameÅ”taj ili podove u izvrÅ”nim i CEO kancelarijama, jer predstavlja zemlju i drvo, izazivajući osećaj čvrstoće, izdržljivosti i stabilnosti. Može se kombinovati sa belim zidovima sa prepoznatljivim nameÅ”tajem.

IZBOR (NE)BOJE

Uprkos neograničenim mogućnostima, najčeŔće birana boja je bela. Ovo je energizirajucĢa i osvežavajuća (ne)boja, ali koriŔćena u velikim razmerama ima moć da destabilizuje i stvori psiholoÅ”ku nesigurnost. Stoga je preporučljivo da je koristite kao pozadinu i da je upotpunite sa drugim bojama.

Druge (ne)boje koje se često koriste na radnom mestu su siva i crna: u principu mogu biti dobar izbor, ali imaju nedostatak da stvaraju sumorno okruženje i teÅ”ku atmosferu. Stoga ih zaista treba koristiti samo u ā€žekstremnimā€œ slučajevima kada je potrebno ublažiti preterano svetla okruženja.

Gewiss reŔenje za enterijer

foto: Gewiss

NAMEÅ TAJ I RADNE POVRÅ INE

Najnoviji trendovi sugeriÅ”u izbor nameÅ”taja sa bojama u odlučnom kontrastu sa zidovima, kako bi se istakla njihova individualnost, dok stolovi moraju biti Å”to neutralniji. Neutralni sto daje pojačan osećaj reda i to povećava produktivnost.

OPREMANJE RASVETOM

Svaki dizajner rasvete je svestan da je osvetljenje osnovni element za stvaranje produktivnog radnog okruženja. Danas je LED rasveta neophodna za svako reŔenje, a trend je da se favorizuju toplije temperature boja jer manje zamaraju.

Ako je potrebno poboljÅ”ati kancelarijsko osvetljenje, fokus treba da bude na uvođenju bledih boja u pastelnim nijansama i materijala koji reflektuju svetlost: osim efekta povećane ili smanjene percepcije prostora, upotreba određenih nijansi utiče na produktivnost i udobnost ljudi.

KOJE BOJE ODABRATI ZA MODERNU KANCELARIJU

Ne postoji jednoznačan odgovor, ali izbor se mora odrediti uzimajući u obzir nekoliko faktora. Danas, dizajner enterijera treba da zna koje su boje idealne za produktivnost, dok proučava trendove boja u ovom trenutku i, naravno, one koje preferira klijent. Dizajner takođe mora uzeti u obzir strukturne karakteristike kancelarije i mogućnosti koje pruža veÅ”tačko svetlo za poboljÅ”anje arhitektonskih ili dizajnerskih elemenata u pojedinačnim prostorijama.

Izvor: Gewiss.com

OVLAŠĆENI DISTRIBUTER

Sion Net logo

Sion Net d.o.o.
Bul. Zorana Đinđića 73, 11070 Beograd
+381 11 301 88 34
office@sionnet.rs
www.sionnet.rs