Connect with us
Enterijer

Najbolje boje za produktivno radno okru┼żenje

Dizajneri enterijera i rasvete danas obra─çaju posebnu pa┼żnju na boje koje se koriste u kancelarijama, znaju da boje koje okru┼żuju ljude ve─çi deo dana mogu uticati na njih u kognitivnom, fizi─Źkom i emocionalnom smislu.

Do nedavno se verovalo da je siva najbolja boja za svako okru┼żenje gde je potrebna potpuna koncentracija: od ┼íkola, poslovnog prostora kao i prostora za pru┼żanje medicinskih usluga. Danas studije kolorimetrije i terapije bojama primenjene na psihologiju boja pokazuju da bi drugi tonovi bili prikladniji za pobolj┼íanje raspolo┼żenja i pove─çanje produktivnosti. Svaka boja ima kapacitet da stimuli┼íe ljudski um i stvori specifi─Źno stanje uma.

BOJE ZA ZIDOVE KANCELARIJE

Va┼żno je uzeti u obzir boju kao efikasno sredstvo koje mo┼że pobolj┼íati vreme provedeno na radnom mestu, pru┼żaju─çi podr┼íku psihofizi─Źkom blagostanju zaposlenih i pove─çanju produktivnosti, kao i unapre─Ĺenje imid┼ża kompanije uticajem na korporativnu komunikaciju.

Me─Ĺutim, mora se napraviti razlika izme─Ĺu razli─Źitih radnih podru─Źja: ulaznog hola sa recepcijama, salama za sastanke i konferencije, prostorima za relaksaciju i kancelarijskim prostorom, koji se razlikuju po tome da li se radi o otvorenom ili izvr┼ínom tipu kancelarije.

Gewiss rešenje za enterijer

foto: Gewiss

Prva zna─Źajna razlika koju treba napraviti je izme─Ĺu toplih i hladnih boja. Prve imaju sposobnost da povec╠üaju krvni pritisak i stimuli┼íu kreativnost i produktivnost, dok hladne boje uti─Źu na disanje i prenose ose─çaj smirenosti i spokoja.

– Idealne boje za predsoblje i ulaz ÔÇô Tople boje izazivaju dru┼żeljubivost i podsti─Źu komunikaciju i stoga su idealne za opremanje prijemnih i ulaznih prostora. Konkretno, idealne boje za ove oblasti su crvena i narand┼żasta jer, u svojim razli─Źitim nijansama, prenose energiju i vitalnost, savr┼íenu vizit kartu za korporativni imid┼ż.
– Boje pogodne za sale za sastanke ÔÇô Zelena, opu┼ítajuc╠üa boja koja podsti─Źe razmi┼íljanje i smirenost bez negativnog uticaja na mentalne performanse, posebno je pogodna za prostorije namenjene organizaciji poslovnih sastanaka, kurseva i seminara. U poslednje vreme ljubi─Źasta se sve vi┼íe koristi, podsti─Źe inspiraciju i poma┼że u ubla┼żavanju razdra┼żljivosti, i vredan je saveznik u dizajnu prostora za sastanke.
– Boje za produktivnost ÔÇô Plava pobolj┼íava koncentraciju i stoga je najpogodnija boja za najbolje rezultate rada. Nenametljiva je i daje ose─çaj smirenosti i stabilnosti, ┼íto dovodi do pove─çane produktivnosti.
– Savr┼íena boja za izvr┼íne i kancelarije top menad┼żmenta ÔÇô Braon, u nijansama od oker do tamno braon, idealna je boja za name┼ítaj ili podove u izvr┼ínim i CEO kancelarijama, jer predstavlja zemlju i drvo, izazivaju─çi ose─çaj ─Źvrsto─çe, izdr┼żljivosti i stabilnosti. Mo┼że se kombinovati sa belim zidovima sa prepoznatljivim name┼ítajem.

IZBOR (NE)BOJE

Uprkos neograni─Źenim mogu─çnostima, naj─Źe┼í─çe birana boja je bela. Ovo je energizirajuc╠üa i osve┼żavaju─ça (ne)boja, ali kori┼í─çena u velikim razmerama ima mo─ç da destabilizuje i stvori psiholo┼íku nesigurnost. Stoga je preporu─Źljivo da je koristite kao pozadinu i da je upotpunite sa drugim bojama.

Druge (ne)boje koje se ─Źesto koriste na radnom mestu su siva i crna: u principu mogu biti dobar izbor, ali imaju nedostatak da stvaraju sumorno okru┼żenje i te┼íku atmosferu. Stoga ih zaista treba koristiti samo u ÔÇ×ekstremnimÔÇť slu─Źajevima kada je potrebno ubla┼żiti preterano svetla okru┼żenja.

Gewiss rešenje za enterijer

foto: Gewiss

NAMEŠTAJ I RADNE POVRŠINE

Najnoviji trendovi sugeri┼íu izbor name┼ítaja sa bojama u odlu─Źnom kontrastu sa zidovima, kako bi se istakla njihova individualnost, dok stolovi moraju biti ┼íto neutralniji. Neutralni sto daje poja─Źan ose─çaj reda i to pove─çava produktivnost.

OPREMANJE RASVETOM

Svaki dizajner rasvete je svestan da je osvetljenje osnovni element za stvaranje produktivnog radnog okru┼żenja. Danas je LED rasveta neophodna za svako re┼íenje, a trend je da se favorizuju toplije temperature boja jer manje zamaraju.

Ako je potrebno pobolj┼íati kancelarijsko osvetljenje, fokus treba da bude na uvo─Ĺenju bledih boja u pastelnim nijansama i materijala koji reflektuju svetlost: osim efekta pove─çane ili smanjene percepcije prostora, upotreba odre─Ĺenih nijansi uti─Źe na produktivnost i udobnost ljudi.

KOJE BOJE ODABRATI ZA MODERNU KANCELARIJU

Ne postoji jednozna─Źan odgovor, ali izbor se mora odrediti uzimaju─çi u obzir nekoliko faktora. Danas, dizajner enterijera treba da zna koje su boje idealne za produktivnost, dok prou─Źava trendove boja u ovom trenutku i, naravno, one koje preferira klijent. Dizajner tako─Ĺe mora uzeti u obzir strukturne karakteristike kancelarije i mogu─çnosti koje pru┼ża ve┼íta─Źko svetlo za pobolj┼íanje arhitektonskih ili dizajnerskih elemenata u pojedina─Źnim prostorijama.

Izvor: Gewiss.com

OVLA┼á─ćENI DISTRIBUTER

Sion Net logo

Sion Net d.o.o.
Bul. Zorana ─Éin─Ĺi─ça 73, 11070 Beograd
+381 11 301 88 34
office@sionnet.rs
www.sionnet.rs