Connect with us
Enterijer

Najbolje boje za produktivno radno okruženje

Gewiss boje za enterijer

Dizajneri enterijera i rasvete danas obraćaju posebnu pažnju na boje koje se koriste u kancelarijama, znaju da boje koje okružuju ljude veći deo dana mogu uticati na njih u kognitivnom, fizičkom i emocionalnom smislu.

Do nedavno se verovalo da je siva najbolja boja za svako okruženje gde je potrebna potpuna koncentracija: od škola, poslovnog prostora kao i prostora za pružanje medicinskih usluga. Danas studije kolorimetrije i terapije bojama primenjene na psihologiju boja pokazuju da bi drugi tonovi bili prikladniji za poboljšanje raspoloženja i povećanje produktivnosti. Svaka boja ima kapacitet da stimuliše ljudski um i stvori specifično stanje uma.

BOJE ZA ZIDOVE KANCELARIJE

Važno je uzeti u obzir boju kao efikasno sredstvo koje može poboljšati vreme provedeno na radnom mestu, pružajući podršku psihofizičkom blagostanju zaposlenih i povećanju produktivnosti, kao i unapređenje imidža kompanije uticajem na korporativnu komunikaciju.

Međutim, mora se napraviti razlika između različitih radnih područja: ulaznog hola sa recepcijama, salama za sastanke i konferencije, prostorima za relaksaciju i kancelarijskim prostorom, koji se razlikuju po tome da li se radi o otvorenom ili izvršnom tipu kancelarije.

Gewiss rešenje za enterijer

foto: Gewiss

Prva značajna razlika koju treba napraviti je između toplih i hladnih boja. Prve imaju sposobnost da povećaju krvni pritisak i stimulišu kreativnost i produktivnost, dok hladne boje utiču na disanje i prenose osećaj smirenosti i spokoja.

– Idealne boje za predsoblje i ulaz – Tople boje izazivaju druželjubivost i podstiču komunikaciju i stoga su idealne za opremanje prijemnih i ulaznih prostora. Konkretno, idealne boje za ove oblasti su crvena i narandžasta jer, u svojim različitim nijansama, prenose energiju i vitalnost, savršenu vizit kartu za korporativni imidž.
– Boje pogodne za sale za sastanke – Zelena, opuštajuća boja koja podstiče razmišljanje i smirenost bez negativnog uticaja na mentalne performanse, posebno je pogodna za prostorije namenjene organizaciji poslovnih sastanaka, kurseva i seminara. U poslednje vreme ljubičasta se sve više koristi, podstiče inspiraciju i pomaže u ublažavanju razdražljivosti, i vredan je saveznik u dizajnu prostora za sastanke.
– Boje za produktivnost – Plava poboljšava koncentraciju i stoga je najpogodnija boja za najbolje rezultate rada. Nenametljiva je i daje osećaj smirenosti i stabilnosti, što dovodi do povećane produktivnosti.
– Savršena boja za izvršne i kancelarije top menadžmenta – Braon, u nijansama od oker do tamno braon, idealna je boja za nameštaj ili podove u izvršnim i CEO kancelarijama, jer predstavlja zemlju i drvo, izazivajući osećaj čvrstoće, izdržljivosti i stabilnosti. Može se kombinovati sa belim zidovima sa prepoznatljivim nameštajem.

IZBOR (NE)BOJE

Uprkos neograničenim mogućnostima, najčešće birana boja je bela. Ovo je energizirajuća i osvežavajuća (ne)boja, ali korišćena u velikim razmerama ima moć da destabilizuje i stvori psihološku nesigurnost. Stoga je preporučljivo da je koristite kao pozadinu i da je upotpunite sa drugim bojama.

Druge (ne)boje koje se često koriste na radnom mestu su siva i crna: u principu mogu biti dobar izbor, ali imaju nedostatak da stvaraju sumorno okruženje i tešku atmosferu. Stoga ih zaista treba koristiti samo u „ekstremnim“ slučajevima kada je potrebno ublažiti preterano svetla okruženja.

Gewiss rešenje za enterijer

foto: Gewiss

NAMEŠTAJ I RADNE POVRŠINE

Najnoviji trendovi sugerišu izbor nameštaja sa bojama u odlučnom kontrastu sa zidovima, kako bi se istakla njihova individualnost, dok stolovi moraju biti što neutralniji. Neutralni sto daje pojačan osećaj reda i to povećava produktivnost.

OPREMANJE RASVETOM

Svaki dizajner rasvete je svestan da je osvetljenje osnovni element za stvaranje produktivnog radnog okruženja. Danas je LED rasveta neophodna za svako rešenje, a trend je da se favorizuju toplije temperature boja jer manje zamaraju.

Ako je potrebno poboljšati kancelarijsko osvetljenje, fokus treba da bude na uvođenju bledih boja u pastelnim nijansama i materijala koji reflektuju svetlost: osim efekta povećane ili smanjene percepcije prostora, upotreba određenih nijansi utiče na produktivnost i udobnost ljudi.

KOJE BOJE ODABRATI ZA MODERNU KANCELARIJU

Ne postoji jednoznačan odgovor, ali izbor se mora odrediti uzimajući u obzir nekoliko faktora. Danas, dizajner enterijera treba da zna koje su boje idealne za produktivnost, dok proučava trendove boja u ovom trenutku i, naravno, one koje preferira klijent. Dizajner takođe mora uzeti u obzir strukturne karakteristike kancelarije i mogućnosti koje pruža veštačko svetlo za poboljšanje arhitektonskih ili dizajnerskih elemenata u pojedinačnim prostorijama.

Izvor: Gewiss.com

OVLAŠĆENI DISTRIBUTER

Sion Net logo

Sion Net d.o.o.
Bul. Zorana Đinđića 73, 11070 Beograd
+381 11 301 88 34
office@sionnet.rs
www.sionnet.rs