Connect with us
Budu─çnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: novi zakoni, putevi i pruge, siva ekonomija…

Gra─Ĺevinska sezona tek ┼íto je po─Źela, a polje gra─Ĺevinartsva, koliko god da ide na bolje, stalno ostavlja prostora za prepravke i regulaciju nekih zakonskih akata koji nisu do kraja regulisani. Tako je Vlada Republike Srbije najavila neke izmene koje bi trebalo da rezultiraju boljom klimom u ovoj sferi poslovanja.

Vlada Srbije usvojila je krajem pro┼íle sedmice Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji ─çe, kako je saop┼íteno, imati uticaj na br┼że i efikasnije pripreme za izgradnju auto-puteva i modernizaciju pruga, za ┼íta je iz novog investicionog fonda izdvojeno vi┼íe od 5 mlrd EUR.

U saop┼ítenju same Vlade navodi se da ─çe predlo┼żene izmene omogu─çiti re┼íavanje imovinsko-pravnih odnosa koji se odnose na proces eksproprijacije, a koji su, kako je navedeno, „dugotrajan problem“ koji Srbija ima, a ti─Źe se puteva i pruga. – Na taj na─Źin ─çe biti omogu─çeno br┼że izdavanje gra─Ĺevinske dozvole, ne naru┼íavaju─çi prava vlasnika nepokretnosti koja su predmet eksproprijacije – pi┼íe u saop┼ítenju.

Jo┼í jedna odluka Vlade Srbije trebalo bi da vodi ka re┼íenju,u na┼íoj zemlji, dugoro─Źnog problema. U pitanju je toliko puta pominjana i nikada do kraja re┼íenja tzv. siva ekonomija.┬á Naime, Vlada Srbije usvojila je u toku je─Źera┼ínjeg dana Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije sa Akcionim planom za njegovo sprovo─Ĺenje za period 2019-2020. godine. Naime, usvajanje revidiranog teksta Nacionalnog programa neophodno je kako bi se ┼íto pre primenile aktivnosti i mere na suzbijanju sive ekonomije, a u cilju o─Źuvanja fiskalne stabilnosti i, naro─Źito, unapre─Ĺenja poslovnog okru┼żenja, saop┼ítila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Na sednici je usvojen Akcioni plan za period 2019-2020. godine za sprovo─Ĺenje Strategije razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za period 2017-2020. godine.

Na istoj sednici je usvojen i Zaklju─Źak o usvajanju Akcionog plana za pregovara─Źko poglavlje 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata u okviru pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

Prole─çe je i period kada se radi na rekonstrukciji postoje─çih i izgradnji novih puteva u na┼íoj zemlji. Tako je gradski sekretar za investicije Grada Beograda, Luka Petrovi─ç, najavio ve─çe radove na rekonstrukciji i ure─Ĺenju saobra─çajnica u centralnoj zoni ovog grada. Kako je precizirao, re─Ź je o ulicama Kraljice Marije, 27. marta, D┼żord┼ża Va┼íingtona i Cara Du┼íana, ta─Źnije o potezu od Ruzveltove do Ulice Tadeu┼ía Ko┼í─çu┼íka, u du┼żini od skoro tri kilometra, uklju─Źuju─çi i raskrsnicu Cara Du┼íana – Tadeu┼ía Ko┼í─çu┼íka i ure─Ĺenje platoa u zoni raskrsnice ulica D┼żord┼ża Va┼íingtona i Palmoti─çeve.

Ovaj projekat rekonstrukcije i ure─Ĺenja saobra─çajnice obuhvata saobra─çajne povr┼íine, komunalnu infrastrukturu, tramvajske koloseke i kontaktnu mre┼żu. Predvi─Ĺena je i kompletna rekonstrukcija svih instalacija – elektroenergetske, vodovodne, ki┼íne kanalizacije, te saobra─çajne signalizacije. Na svim raskrsnicama bi─çe postavljene kamere za video monitoring. Planirana je i nova kontaktna mre┼ża, novi stubovi kontaktne mre┼że predvi─Ĺeni su i za postavljanje svetiljki javnog osvetljenja, na svakom stubu po dve, a nova rasveta je LED. Na platou u Palmoti─çevoj ulici predvi─Ĺena je ambijentalna rasveta – naveo je Petrovi─ç.

Projektom ozelenjavanja bi─çe za┼íti─çena postoje─ça stabla, a drvoredi ─çe biti dopunjeni na mestima gde su sadna mesta bila prazna. Predvi─Ĺeno je, tako─Ĺe, i za┼ítitno oivi─Źenje sadnih jama, odnosno otvora za stabla u zastoru, sa dva niza granitne kocke, radi dodatnog osiguranja od vozila, u zoni parking prostora, dodao je Petrovi─ç.

Navodi se i da novi investicioni ciklus obuhvata izgradnju auto-puta Preljina – Po┼żega, Moravskog koridora (auto-put Pojate-Preljina), auto-puta Beograd – Sarajevo, auto-puta i brze saobra─çajnice Ruma-┼áabac-Loznica, kao i izgradnju brze pruge Beograd – Budimpe┼íta, rekonstrukciju pruge Ni┼í – Dimitrovgrad.