Connect with us

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: novi zakoni, putevi i pruge, siva ekonomija…

Objavljeno

:

Građevinska sezona tek što je počela, a polje građevinartsva, koliko god da ide na bolje, stalno ostavlja prostora za prepravke i regulaciju nekih zakonskih akata koji nisu do kraja regulisani. Tako je Vlada Republike Srbije najavila neke izmene koje bi trebalo da rezultiraju boljom klimom u ovoj sferi poslovanja.

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle sedmice Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji će, kako je saopšteno, imati uticaj na brže i efikasnije pripreme za izgradnju auto-puteva i modernizaciju pruga, za šta je iz novog investicionog fonda izdvojeno više od 5 mlrd EUR.

U saopštenju same Vlade navodi se da će predložene izmene omogućiti rešavanje imovinsko-pravnih odnosa koji se odnose na proces eksproprijacije, a koji su, kako je navedeno, „dugotrajan problem“ koji Srbija ima, a tiče se puteva i pruga. – Na taj način će biti omogućeno brže izdavanje građevinske dozvole, ne narušavajući prava vlasnika nepokretnosti koja su predmet eksproprijacije – piše u saopštenju.

Još jedna odluka Vlade Srbije trebalo bi da vodi ka rešenju,u našoj zemlji, dugoročnog problema. U pitanju je toliko puta pominjana i nikada do kraja rešenja tzv. siva ekonomija.  Naime, Vlada Srbije usvojila je u toku ječerašnjeg dana Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije sa Akcionim planom za njegovo sprovođenje za period 2019-2020. godine. Naime, usvajanje revidiranog teksta Nacionalnog programa neophodno je kako bi se što pre primenile aktivnosti i mere na suzbijanju sive ekonomije, a u cilju očuvanja fiskalne stabilnosti i, naročito, unapređenja poslovnog okruženja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Na sednici je usvojen Akcioni plan za period 2019-2020. godine za sprovođenje Strategije razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za period 2017-2020. godine.

Na istoj sednici je usvojen i Zaključak o usvajanju Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata u okviru pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

Proleće je i period kada se radi na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih puteva u našoj zemlji. Tako je gradski sekretar za investicije Grada Beograda, Luka Petrović, najavio veće radove na rekonstrukciji i uređenju saobraćajnica u centralnoj zoni ovog grada. Kako je precizirao, reč je o ulicama Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, tačnije o potezu od Ruzveltove do Ulice Tadeuša Košćuška, u dužini od skoro tri kilometra, uključujući i raskrsnicu Cara Dušana – Tadeuša Košćuška i uređenje platoa u zoni raskrsnice ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve.

Novi put

Ovaj projekat rekonstrukcije i uređenja saobraćajnice obuhvata saobraćajne površine, komunalnu infrastrukturu, tramvajske koloseke i kontaktnu mrežu. Predviđena je i kompletna rekonstrukcija svih instalacija – elektroenergetske, vodovodne, kišne kanalizacije, te saobraćajne signalizacije. Na svim raskrsnicama biće postavljene kamere za video monitoring. Planirana je i nova kontaktna mreža, novi stubovi kontaktne mreže predviđeni su i za postavljanje svetiljki javnog osvetljenja, na svakom stubu po dve, a nova rasveta je LED. Na platou u Palmotićevoj ulici predviđena je ambijentalna rasveta – naveo je Petrović.

Projektom ozelenjavanja biće zaštićena postojeća stabla, a drvoredi će biti dopunjeni na mestima gde su sadna mesta bila prazna. Predviđeno je, takođe, i zaštitno oivičenje sadnih jama, odnosno otvora za stabla u zastoru, sa dva niza granitne kocke, radi dodatnog osiguranja od vozila, u zoni parking prostora, dodao je Petrović.

Navodi se i da novi investicioni ciklus obuhvata izgradnju auto-puta Preljina – Požega, Moravskog koridora (auto-put Pojate-Preljina), auto-puta Beograd – Sarajevo, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, kao i izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno