Connect with us
Gra─Ĺevina

Cement kao najve─çi izvor uglja

Osnova moderne civilizacije, cement je, tako─Ĺe,┬á jedan od najvec╠üih krivaca globalnog zagrevanja koji proizvodi pet procenata svetskih emisija ugljen-dioksida.┬á Sada, nau─Źnici iz SAD-a, Velike Britanije i Kine ka┼żu da to nije ba┼í zlo─Źin protiv klimatskih promena. Zapravo, to je ustvari veliki – i uglavnom zanemaren benefit – ugalj od ugljenika.

Izme─Ĺu 1930. i 2013. godine proizvedeno je 76 milijardi tona cementa

Izme─Ĺu 1930. i 2013. godine proizvedeno je 76 milijardi tona cementa

Razlog za njegovu lo┼íu klimu le┼żi u njegovom proizvodnom procesu. Izuzetno velika vruc╠üina – nekih 2800 stepeni celzijusa i ogromna koli─Źina fosilnih goriva potrebna su za pretvaranje kre─Źnjaka u cement. Ne samo to, ugljen-dioksid se stvara i kada se kre─Źnjak pretvori u kre─Ź, glavni sastojak cementa, ─Źinec╠üi proizvodnju cementa dvostruko „bogatijom“ ugljen-dioksidom.

Izme─Ĺu 1930. i 2013. godine procjenjuje se da je proizvedeno 76 milijardi tona cementa, ┼íto je dovelo do osloba─Ĺanja 38,2 giga tona ugljen-dioksida. Iako je to zapanjujuc╠üi broj, ┼íta se doga─Ĺa kada faktor iznosite koli─Źinu gasa koji se apsorbuje kroz karbonizaciju cementa tokom istog perioda?┬á To su istra┼żiva─Źi, koji je predvodio profesor Univerziteta u Isto─Źnoj Angliji Dabo Guan, ┼żeleli da saznaju. Koristec╠üi podatke o cementnim materijalima tokom njihovog ┼żivotnog veka, ru┼íenja i sekundarne upotrebe kao otpada, kao i novih podataka iz terenskih istra┼żivanja u Kini, istra┼żiva─Źi su stvorili model regionalnog i globalnog atmosferskog uzimanja CO2 po cementu izme─Ĺu 1930. i 2013. godine. Tom prilikom otkriveno je da je 4,5 gigatona ili 43 procenta emisija iz konverzije kre─Źnjaka – reabsorbirano tokom ovog perioda.

Cement apsorbuje puno ugljen-dioksida izazvanog njegovom proizvodnjom

Cement apsorbuje puno ugljen-dioksida izazvanog njegovom proizvodnjom

Na osnovu nalaza studije mo┼że se zaklju─Źiti da je postojec╠üi cement „ogroman izvor“ uglja, ka┼że Guan. Zaista, kako se navodi u izve┼ítaju, dok se zvani─Źne smernice koje je predlo┼żila Medvladina komisija za klimatske promene usredsredila na smanjenje emisije ugljen-dioksida u procesu proizvodnje cementa, jedva da se posveti pa┼żnja konkretnoj ulozi ugljenika koji bi mogao pomoc╠üi vladama i organizacijama pobolj┼íati svoje buduc╠üe inventarne emisije i ugljeni─Źne bud┼żete. Pored toga, u pore─Ĺenju sa emisijama fosilnih goriva, brojevi proizvedeni u procesu proizvodnje cementa su neuporedivi u pore─Ĺenju. I zaista, dok ova druga ─Źini 90% globalnih emisija ugljen-dioksida iz svih industrijskih procesa, ona pada na pet procenata kada se u me┼íavinu uklju─Źuju fosilna goriva.

Karbonizacija cementa je proces u kome se ugljen-dioksid upija i prolazi kroz pore cementa

Karbonizacija cementa je proces u kome se ugljen-dioksid upija i prolazi kroz pore cementa

Cementni materijali mogu ─Źak postati neto ili negativni ugalj od ugljenika sa pobolj┼íanom tehnologijom za hvatanje i skladi┼ítenje ugljenika, ukazuje Guan. „Kreatori politike bi tako─Ĺe mogli istra┼żiti na─Źine za povec╠üanje potpunosti i brzine karbonizacije cementnog otpada, na primer kao deo unapre─Ĺene ┼íeme za vreme merenja, kako bi se dodatno smanjio klimatski uticaj emisije cementa.“

Prevedeno sa stranice: www.newatlas.com