Connect with us
Građevina

Cement kao najveći izvor uglja

Osnova moderne civilizacije, cement je, takođe,  jedan od najvećih krivaca globalnog zagrevanja koji proizvodi pet procenata svetskih emisija ugljen-dioksida.  Sada, naučnici iz SAD-a, Velike Britanije i Kine kažu da to nije baš zločin protiv klimatskih promena. Zapravo, to je ustvari veliki – i uglavnom zanemaren benefit – ugalj od ugljenika.

Između 1930. i 2013. godine proizvedeno je 76 milijardi tona cementa

Između 1930. i 2013. godine proizvedeno je 76 milijardi tona cementa

Razlog za njegovu lošu klimu leži u njegovom proizvodnom procesu. Izuzetno velika vrućina – nekih 2800 stepeni celzijusa i ogromna količina fosilnih goriva potrebna su za pretvaranje krečnjaka u cement. Ne samo to, ugljen-dioksid se stvara i kada se krečnjak pretvori u kreč, glavni sastojak cementa, čineći proizvodnju cementa dvostruko „bogatijom“ ugljen-dioksidom.

Između 1930. i 2013. godine procjenjuje se da je proizvedeno 76 milijardi tona cementa, što je dovelo do oslobađanja 38,2 giga tona ugljen-dioksida. Iako je to zapanjujući broj, šta se događa kada faktor iznosite količinu gasa koji se apsorbuje kroz karbonizaciju cementa tokom istog perioda?  To su istraživači, koji je predvodio profesor Univerziteta u Istočnoj Angliji Dabo Guan, želeli da saznaju. Koristeći podatke o cementnim materijalima tokom njihovog životnog veka, rušenja i sekundarne upotrebe kao otpada, kao i novih podataka iz terenskih istraživanja u Kini, istraživači su stvorili model regionalnog i globalnog atmosferskog uzimanja CO2 po cementu između 1930. i 2013. godine. Tom prilikom otkriveno je da je 4,5 gigatona ili 43 procenta emisija iz konverzije krečnjaka – reabsorbirano tokom ovog perioda.

Cement apsorbuje puno ugljen-dioksida izazvanog njegovom proizvodnjom

Cement apsorbuje puno ugljen-dioksida izazvanog njegovom proizvodnjom

Na osnovu nalaza studije može se zaključiti da je postojeći cement „ogroman izvor“ uglja, kaže Guan. Zaista, kako se navodi u izveštaju, dok se zvanične smernice koje je predložila Medvladina komisija za klimatske promene usredsredila na smanjenje emisije ugljen-dioksida u procesu proizvodnje cementa, jedva da se posveti pažnja konkretnoj ulozi ugljenika koji bi mogao pomoći vladama i organizacijama poboljšati svoje buduće inventarne emisije i ugljenične budžete. Pored toga, u poređenju sa emisijama fosilnih goriva, brojevi proizvedeni u procesu proizvodnje cementa su neuporedivi u poređenju. I zaista, dok ova druga čini 90% globalnih emisija ugljen-dioksida iz svih industrijskih procesa, ona pada na pet procenata kada se u mešavinu uključuju fosilna goriva.

Karbonizacija cementa je proces u kome se ugljen-dioksid upija i prolazi kroz pore cementa

Karbonizacija cementa je proces u kome se ugljen-dioksid upija i prolazi kroz pore cementa

Cementni materijali mogu čak postati neto ili negativni ugalj od ugljenika sa poboljšanom tehnologijom za hvatanje i skladištenje ugljenika, ukazuje Guan. „Kreatori politike bi takođe mogli istražiti načine za povećanje potpunosti i brzine karbonizacije cementnog otpada, na primer kao deo unapređene šeme za vreme merenja, kako bi se dodatno smanjio klimatski uticaj emisije cementa.“

Prevedeno sa stranice: www.newatlas.com