Connect with us
Arhitektura

U Pekingu aerodrom s najve─çim terminalom na svetu

U Pekingu se krajem meseca otvara novi najve─çi aerodrom na svetu koji se nalazi na povr┼íini od 700.000 metara kvadratnih – „Me─Ĺunarodni aerodrom Peking Dasing“, koji se gradio pet godina, a ─Źija je izradnja ko┼ítala 80 milijardi juana.

Njegov jedinstven izgled osmi┼íljen je tako da imitira oblik morske zvezde, dok celokupan aerodrom obuhvata povr┼íinu od oko 47 kvadratnih kilometara, ─Źetiri piste i 268 parking mesta za avione. Lociran je 46 kilometara ju┼żno od pekin┼íkog trga Tjenanmena i plan je da primi do 45 miliona putnika godi┼ínje do 2021. godine, a ─Źak 72 miliona do 2025. godine.

Plan je da se ovaj aerodrom u budu─çnosti jo┼í vi┼íe ┼íiri i o─Źekuje se da pove─ça svoj kapacitet na 100 miliona putnika do 2040. godine. S obzirom na planove, ovo ─çe biti najve─ça vazduholovna luka na svetu koja je dizajnirana na takav na─Źin da nijedan putnik ne─Źe imati potrebu da hoda vi┼íe od osam minuta da bi stigao do nekih od vrata, a ovaj nesvakida┼ínji aerodrom, koji ostavlja bez daha, dizajn je britansko-ira─Źke arhitektice koja se zove Zaha Hadid.

Kako CNN navodi, bezbednosni kontrolni punktovi bi─çe bli┼że vratima, uklju─Źiva─çe robote koji ─çe se kretati po terminalu, pomagati korisnicima i pru┼żati putnicima najnovije informacije o vremenu leta i vremenskim prilikama, a planirana je i brza ┼żeleznica za ekspresnim vozovima kako bi putnici od aerodroma do centra grada mogli da stignu za manje od 20 minuta. S obzirom na talenat arhitektice, verujemo da ─çemo i ovog puta u┼żivati i u vizuelnom momentu.

Izvor: Tanjug