Connect with us

Arhitektura

Niče najviša zgrada u izvođenju Zaha Hadid Arhitekte

Objavljeno

:

Zaha Hadid Architects započeli su izgradnju visoke stambene zgrade u glavnom gradu Meksika, koja je samim tim postala najviša zgrada u ovom gradu.  Bora Residential Tover se gradi u Santa Feu, glavnom poslovnom okrugu zapadno od Meksiko Sitija – okrugu u kojem se nalaze i poslovne zgrade kompanija Microsoft, Apple, Soni, Roche i Amazon, kao i zgrade tri univerziteta.

Zaha Hadid Arhitekte (ZHA) dobila je odličnu lokaciju za izgradnju, pored Parka Mekicana i šetnje do škola, pozorišta, kafića i restorana. Takođe će biti blizu novog Santa Fe Transit Hub-a, koji će omogućiti brzu povezanost sa metro mrežom grada.

Foto: www.dezeen.com

Pošto je područje pogodno za niz potencijalnih kupaca, kao što su porodice, penzioneri i mladi stručnjaci, britanska firma je dizajnirala zgradu sa šest različitih rasporeda, koje su uređene kao odvojene sekcije oko centralne zgrade.

Najviši deo imaće preko 50 spratova i podvig je za koji ZHA tvrdi da će postati “ najviša stambena kula u Meksiko Sitiju“. Ukupno, zgrada će obuhvatiti 200 stanova sa jednom, dve i tri spavaće sobe. Svaka će imati dve zastakljene strane da bi se maksimalno iskoristilo prirodno svetlo i pogled na okolinu. Ovi će se otvoriti na privatnim terasama kako bi stanovnici mogli da uživaju u blagoj klimi.

Novo objavljeni renderingi pokazuju da će balkoni imati triangularni profil i da će biti poređani jedan od drugog kako ne bi blokirali svetlost na nivoima ispod.

Foto: www.dezeen.com

Prostori na više nivoa biće okupirani restoranima i prodavnicama okrenutim na ulicu. Uređaji pokazuju zastakljeni ulaz, koji vode u atrijum sa zidovima poput mramora. Nivoi koji se uklapaju u prostor biće okruženi prostorima za sedenje.

Meksiko Siti je u seizmički aktivnom regionu i ranije ove godine pogođen je smrtonosnim zemljotresom. ZHA je dizajnirao svoj toranj da izdrži potrese velike magnitude, koristeći lagane i fleksibilne građevinske materijale i dodajući nadstrešnicu za stabilnost. Bora Stambena kula je jedan od mnogih projekata koje je ZHA izvela posle vremena smrti svog osnivača Zahe Hadid prošle godine. Hadid je radila na projektu sa partnerom Patrikom Schumacherom, koji sada i vodi ovaj studio.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno